3D ПРИНТИРАНИ БИЖУТА! КАК ТАКА?

Additive Days in Sofia

Както вече Ви информирахме. нашият екип, в партньорство с Blackout Label, ще участва в Additive Days in Sofia. Събитието има амбицията да излезе извън рамките на 3D принтирането единствено като способ за бързо прототипиране и дизайн и да демонстрира разнородното приложение на технологиите в области като образование, медицина, индустриален дизайн, автомобилостроене, авиация, култура и изкуство и много други. Адитивното производство има приложения във всички сфери на човешкия живот: от принтирането на бижута и форми за сладки, през създаването на протези и инженерни прототипи, до употребата му за изграждане на самолетни турбини и цели сгради.

И точно тук се появяваме ние с колекция от бижута, изработени от рециклирана пластмаса, състояща се от 8 артикула под името „PAIN ENDORSEMENT“. Целта на участието е, да покажем как с помощта на технологиите и изкуството, можем успешно да намалим употребата на така важни природни ресурси и подобрим състоянието на околната среда.

А сега нека Ви разкажем какво ни сподели Плами за колекцията…

Здравей, Плами! Ето че съдбата пак ни срещна и отново обединихме сили в борбата с климатичните промени. Как научи за Additive Days и какво те накара да участваш?

Научих за събитието посредством медиите и екипа на ЕYW! Този тип колаборация ме накара да се инспирирам за една по-смела и нестандартна страна, в която е възможно да работи BLackout Label, a именно 3D принтирането, примесено с индустриално макраме. Доста новаторски и неочакван начин на работа!

Интересно ни е да разкажеш как достигна до PAIN ENDORSEMENT? За нас изглежда, че си задълбала доста в проблема с климатичните промени и човешките последици върху нашата планета Земя.

Случи се след мой личен сблъсък с емоционална драма, което ме провокира да се изправя пред доста нерешени до момента казуси и въпроси. Замислих се до каква степен причинената болка може да разкрие по-дълбоки нива на душевност у всеки един от нас… До голяма степен етапите, през които преминава колекцията, помогнаха и на самата мен да отворя съзнанието си, да изкарам всичко ненужно от живота си и да се справя с нанесената травма. Замислих се, че и Земята е жив организъм и тя всекидневно се справя с болките, нанесени й от нас, хората.

Можем ли да твърдим, че PAIN ENDORSEMENT се явява като развитие на твоята инсталация за Webit 2018?

До някаква степен колекцията e етапът “след сватбата (след венчилото)!“, т.е, етапът, в който сваляме “воала” на заблудите, клишетата и маските и виждаме нещата и хората с реалните им лица!

На Webit 2018 инсталацията беше свързана със сливането на мъжкото и женското начало в света, а сега колекцията е свързана с това какви видове травми се получават при този сблъсък, какъв е техният отпечатък в душата (Земята) и до колко и как можем да се справим с тях. Така че отговорът е: Да! Макар и несъзнателно, това е своеобразно продължение на предишната ни колаборация.

Какво е PAIN ENDORSEMENT?

Както споменах по-горе, колекцията разкрива болката. Стигаме до най-болезнения долен слой на една травма. Каква е причината и как можем да се справим с нея? В човешката психология този етап се катеригоризира с патологични състояния и болести на душата, в които губим и/или умира част от нас!

Ние знаем, че използваш за направата на твоите аксесоари материали, които доста често са рециклирани. Предизвикателство ли е сега за теб този сблъсък с 3Д моделирането и принтирането?

Абсолютно Да! и съм много развълнувана от крайния резултат на колекцията!

Koи са най-нестандартните/екставагантни и причудливи аксесоари, които си творила в твоята кариера на артист-дизайнер?

Толкова много се развиха нещата с бранда в последната една година, че е малко трудно да определя само едно или две неща. Определено в топ 5 влизат: кошница за списания, една завеса, тип макраме пано, вратовръзка за един абитуриент и сватбена диадема. Благодаря на всички клиенти, които ми се довериха;)

Как виждаш за в бъдеще намесата на технологиите в живота на човека и в производството на дрехи и аксесоари?

Както сами се убеждаваме, напоследък сме за никъде без технологиите! Техният напредък е навсякъде в нашия day to day life. За съжаление не винаги са много щадящи към природата, но ми се ще този им аспект също да се upgrade-не в идващите години;)

И за завършек, сподели ни моля те, твоите трикове за по-осъзнат и устойчив начин на живот.

1) възможно най-малка или нулева консумация на животински и преработени храни и продукти
2) reusable продукти в ежедневието
3) zero waste ( това от всичките, все още ми в малко трудно, но се опитвам )

Колекция ЗОВВ

С какво ще Ви изненадаме по време на Additive Days in Sofia?

Пламена Владимирова от бранда Blackout Label отново развихри въображението си и както винаги ще представи нещо много оригинално и различно. Концепцията носи нейния почерк, но е преплетена с мисията, която Empty Your Wardrobe изповядва – да градим един по-устойчив живот. Идеята за PAIN ENDORSEMENT произлиза от болката във всеки един от нас, болката в природата и най-вече в майката Земя и нейните недра. Как свръх консуматорството и abusive поведението на всеки един индивид носи крайни последици в един организъм, каквато е ЗЕМЯТА. PAIN ENDORSEMENT e вратата и етапите, през които преминава една “травма“ и нейната разруха или прераждане.

Ако всичко това Ви е любопитно, заповядайте да разгледайте цялата колекция на фестивала, както и да се запознаете с Плами и нашия екип и то само след броени дни!

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *