„OVERPROTECTED  GODDESS“ – АРТ ИНСТАЛАЦИЯ НА WEBIT FESTIVAL EUROPE 2018

Доброто ни познанство с Пламена датира от няколко години – тя е взимала участие като дизайнер с марката BLACKOUT LABEL в работилниците на Въртидрешка. В последствие стана и част от екипа доброволци, помагащи ни да осъществим събитията за размяна. Последната ни съвместна работа с Племена беше по създаването на Колекция ЗОВВ. Тя завърши мини стихията #Огън от ЗОВВ  ( абривиатура от Земя, Огън, Вода и Въздух) с аксесоари, подчертаващи силата и могъществото на елемента.

А сега творческата ни колаборация продължава по проект, свързан с участието ни в Webit Festival Europe 2018  – създаването на арт-инсталация, която да репрезентира мисията ни.

Здравей, Плами! Можеш ли да ни се представиш – коя е Пламена Владимирова като човек и като артист?

Пламена е творец, който вярва в slow fashion. Tя твори с идеята за устойчива среда и стил: всичко което остава след „края“…

Пламена е голям привърженик на рециклирането и „обръщането“ на нещо тривиално и вече „виждано“, в нещо тотално ново. Нейният специалитет е  преобръщането на гледната точка- от болтове и гайки, до тривиалното макраме. Тя е готова да пречупи нещата  на 180 грауса и да накара  един „боклук“ (както някой го биха определили) да изглежда като  „haute couture“. TЯ  е дизайнер по професия и  „реформатор“ по призвание.

С какво се занимава?

Пламена Владимирова се занимава с „индустриално макрамe“ (индустриални материали и макраме възли) от 2010г насам – малко след като завършва НБУ , (соациалност „Мода и Дизайн“). През 2014 стартира и лейбъла BLACKOUT LABEL  с насоченост към  statement  бижута за дами и господа. Oт година  портфолиото на бранда е допълнено и от дрехи и интериорни решения, изработени от макраме.

Какво те провокира да се включиш в идеята за инсталация, която да представи мисията на Empty Your Wardrobe пред участниците във фестивала?

Провокира ме идеята за устойчивата мода и факта, че трябва да сме по-отговорни към земята и Майката природа. Ние сме тук за доста кратко време (нашия живот) , но вредите, които нанaсяме имат фатални последици за планета. За съжаление много малко хора  наистина се  замислят  какви последици имат техните действия. Аз развивам бранда абсолютно ecofriendly и се опитвам да наложа у клиентите една малко по-осъзната страна на модата.

Какво ще представиш, каква е идеята ти?

Инсталацията , която ще представя се казва „ОVERPROTECTED  GODDESS“. В основата е майката-природа, която е перфектна в същността си – умна и красива, …самовъзстановяваща се. Тя е самодостатъчна и съвършена система. В момента  на „населяването“ на хората в природата, започват истинските катаклизми и проблеми – замърсяването на въздуха, глобалното затопляне, топенето на ледниците, изчезването на  животински видове. Всичко това кара  майката – земя  да „плаче“ и да се опитва да се отбранява – все повече заметресения, урагани, цунамита и наводнения са част от ответната й реакция.

За съжаление, колкото и да се отбранявя, нейната броня напоследък са станали  пластмасата, металът и отпадъците. Тя все още е THE GODDESS, но е overprotected от прекалено много  боклук и безотговорност! Идеята е да поемем отговорност за действията ни и да й върнем правото да бъде „ДИВА И КРАСИВА“!

Какво силно послание ни отпраща Пламена! Следете за развитието на този проект във Фейсбук страницата и Instagram профила на Empty Your Wardrobe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *