ПРОВОКАЦИЯ С АРТ- ИНСТАЛАЦИЯ НА WEBIT FESTIVAL EUROPE 2018

Познанството ни с Алекс датира от колаборацията ни във формата Въртидрешка, където тя показваше на желаещите посетители как да си направят чанта. Съдбата ни срещна случайно първо във фейсбук, веднага след това и на Капана Фест, където се впечатлихме от представените от нея татуирани чанти, тениски,  и любовта пламна от пръв поглед. И сега продължава отново в пратньорство с екипа ни по проект, свързан с участието ни в Webit Festival Europe 2018.  

Здравей, Алекс! Можеш ли да ни се представиш – коя е Александра Рамирез като човек и като артист?

Аз съм един много любопитен човек, който обича да опитва непрестанно нови неща, иначе животът ми става прекалено скучен. Като цяло предпочитам работата ми да говори за мен.

С какво се занимаваш?

С какво ли не. Но ако трябва да се обясня с една дума, това е творчество. Рисуването е винаги на първо място, оттам живопис, илюстрации, дизайн, сериграфия. Свързах ги с интереса ми към модата и тъй като мога да шия, си направих бранд за чанти и ърбън дрехи с авторски принтове и кройки. Като цяло движех всичко от А до Я. Работила съм като и моден редактор, стилист, коса и грим. А, да и татуировки правя от време на време. Но най-вече рисувам по много и винаги.

Какво те провокира да се включиш в идеята за инсталация, която да представи мисията на Empty Your Wardrobe пред участниците във фестивала?

Темата за рециклирането и замърсяването на околната среда от свръхпроизводството винаги ме е жегвала по-така. Смятам, че нещата могат (и ще) се балансират полека, ако се вложат усилия в правилната посока към умно пазаруване и потребление. Технологиите могат да направят адски много за целта.

Какво ще представиш, каква е идеята ти?

Проектът ми е доста ироничен – остатъци от производство и потребление, сглобени чрез водещи трендове в модата като тениската, която всички имаме в твърде голямо изобилие. Моята тениска е дълъг и широк модел, тип “boyfriend”, който да може да се носи и като рокля – тренд, масово налаган от всички high street марки, „извезан“ със синтентични удължители за коса “BUY SMART”.

Другият елемент е кимоно – дреха с традиция, история и майсторлък, но днес омешана и пригодена към забързания съвременен начин на живот. Истинското кимоното е удобно, дълго с широки ръкави, пристегнато в кръста и изработено от качествени материи и красиви принтове. Моята идея е да бъде точно обратното – тежко (3-4кг) и неудобно за носене, с „принт“ от пришити ръкавици (остатъчен продукт от защитна екипировка при призводство) и материята е евтина синтетика вместо коприна или качествен памук. Надписът отзад, чиято роля измества изящната японска бродерия, отново се заиграва с популярните трендове – слоганите като начин да изразиш мнение.

„Колекцията“ се завършва от брандирана чанта за покупки, защото всяка уважаваща себе си модна къща има такава.

Грабнаха ли Ви идеите на Алекс? Следете за развитието на този проект във Фейсбук страницата и Instagram профила на Empty Your Wardrobe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *