ПРЕДСТАВЯМЕ VENDA И НЕЙНИЯТ ЗОВВ ДА СПАСИМ ЗЕМЯТА

 

Слушайте целия лайв сет на VENDA live violin & Bongoman тук:

Разкажи ни защо имаше участие в Капана фест ?

Капана фест е фестивал в Пловдив, който набира все повече популярност и сила. Имах голямо желание да представя проекта си VENDA live violin на тяхна сцена. Kогато ми дадоха сценично време, реших да включа Bongoman , който е страхотен перкусионист и също като мен свири на живо. Неговите инструменти дадоха ритъм, обем и още бас на моята цигулка. Изпълнението ни, въпреки че за първи път свирихме заедно, се получи супер впечатляващо и привлече много, много хора, които реагираха изумително.

Photo credits: Боян Ботев

Как го усети като преживяване, какви бяха емоциите около теб?

Както казах, наистина беше изумително. Винаги, когато свиря на големи сцени, хората реагират, радват се, снимат, танцуват и ръкопляскат. Така беше и на 3.06, когато свирихме на Капана фест. По време на едночасовото ни изпълнение се събираха все повече и повече хора, всички снимаха с телефони и фотоапарати, правиха лайфове в социалните мрежи, събираха се около сцената, имаше много хора дори и зад нея.. Накрая на изпълнението ни, докато се покланяхме, всички започнаха да викат „О-ЩЕ!О-ЩЕ!“ и това беше най- емоционалният момент- оценка на целия ни пърформанс. Беше наистина велико, защото с Bongoman свирехме за първи път заедно на сцена.

Photo credits: Боян Ботев

Как се чувстваше облечена в Колекция ЗОВВ и с бижутата на Петя Богданова?

Малко предистория – отдавна следя събитията на Empty Your Wardrobe , силно ме впечатли колекция ЗОВВ – и като замисъл и като реализиран проект на няколко дизайнера, които са се включили в общото мото с авторските си дрехи и бижута. Аз самата се отъждествявам с идеята за рециклиране на всякакви нива и това е нещо, което силно ме вълнува. Особено като съм постоянно на сцена, за мен е важно да съм различна всеки път.

Мелинда Хубин (CONKORZIA) например е един от дизайнерите на Колекция ЗОВВ. Благодарение на работата й аз бях с пола-колан от рециклирани материали, която е супер ефектна дори за голяма сцена. Изводът – не е нужно да изхвърляме в кофата дрехи, които за нас са вече остарели, демоде, или просто не ни харесват. Има дизайнери, брандове и инициативи като Empty Your Wardrobe, които създават истински творби от изхвърлени, или за някого стари дрехи, текстил и материали. В глобален мащаб се мисли много в тази насока и аз я подкрепям напълно!

И сега още една идея от мен – обожавам „Часът на Земята“ , който се прави два пъти годишно при смяната на лятното и зимното слънцестоене. Тогава хиляди хора по целия свят гасят осветлението и устройствата консумиращи ел.енергия САМО! за един час. Резултатът е огромен – това са хиляди спасени от отсичане дървета, които пречистват нашия въздух.

Аз правя мой „час на Земята“ всеки ден като угасям осветлението непрестанно и ползвам толкова, колкото наистина ми трябва. Често паля свещи и мисля за енергоспестяване, пестя от принтирана хартия и разреждам с вода всички течни препарати за всякакво пране и почистване.

Всички те са супер концентрирани, така че ако някой си мисли,че ефектът намалява – не е така! Намалява се количеството химикали в морето ни и сечта на дърветата във великолепната природа на България! А за нас в София всичко това е жизнено важно, предвид скорострелното развитие на града ни.
Може би говоря твърде разточително по темата, но съм много ЗА тази идея и я споделям с всичките си приятели. Тези 2-3 лесни стъпки, които не костват нищо на никого са много важни . А красивите дървета продължават да пречистват въздуха ни и даряват здраве.

Photo credits: Боян Ботев

Какво ти предстои през идните седмици?

Заета съм с много ангажименти, развитие на различни проекти и пътувания из цялата страна. Разбира се най-много време през лятото ще бъда на морето, където ще свиря на редица плажни и вечерни партита и събития.
Всички, които искат да ме чуят на живо, могат да следят програмата ми във Facebook страницата ми VENDA live violin , както и в профила в инстаграм – vendaliveviolin
Всеки е добре дошъл!

Венда Димитрова – Беспалова е родена в София в семейство на класически музиканти. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност цигулка.
Освен на класическата сцена, през 2009г. Венда създава комерсиалният си проект VENDA live violin за широка аудитория , като свири и импровизира на живо заедно с най-различни стилове музика. Тя е първата цигуларка в България, която солово показва звука на цигулката в комбинация с комерсиална и модерна музика.
Венда свири във всички големи клубове в София и страната, на откривания и закривания на големи събития, фестивали, брандове, галерии, музеи, зали и различни инициативи самостоятелно , както и в общи проекти с други музиканти и хора на изкуството.
Пътува на турнета в Италия, Гърция, Германия, Чехия, Макао и Хонг Конг, Китай, ОАЕ, Бахрейн, Турция, Сърбия и Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *