ДИЗАЙН БУУМ a.k.a КОГАТО ТЕХНОЛОГИИТЕ НАВЛЯЗОХА В ИЗКУСТВОТО

Скоро Ви информирахме за нашето участие на Additive Days in Sofia. Благодарение на добрите домакини на фестивала успяхме да реализираме устойчива колекция бижута под името PAIN ENDORSEMENT. Дизайнерът на колекцията Пламена Владимирова ни разказа в публикацията 3D ПРИНТИРАНИ БИЖУТА! КАК ТАКА? за своето вдъхновение, както и ни сподели малки тайни за нейния креативен процес, техниката макраме и чертането и скицирането на аксесоарите преди те да продължат последваща обработка с помощта на технологиите.

Осемте модела от колекцията са 3Д – принтирани от екипа на B2N Ltd. , създадени изцяло от пластмаса от остатъци от царевица. Гергана Устабашиева и нейните колеги ни съветваха, криейтваха и обучаваха през целия процес на реализация на колекцията. Деница Петрова, съ-основател на Empty Your Wardrobe, беше рамо до рамо с Пламена по време на представянето на колекцията на фестивала, подчертавайки целта на нашето участие: да покажем как с помощта на технологиите и изкуството, можем успешно да намалим употребата на така важни природни ресурси и подобрим състоянието на околната среда.

С трите интервюта в статията ще Ви запознаем с главните замесени лица в създаването и реализацията на колекция PAIN ENDORSMENT. Приятно четене и ще се радваме да споделите с нас в коментар какво в статията ви направи най-силно впечатление.

Гергана Устабашиева ( B2N Ltd.)

Гери заема длъжността Мениджър Бизнес Развитие и Маркетинг в B2N LtdОсновното перо на дейност на фирмата е дистрибуция и продажба на различни 3Д технологии: 3Д принтери, скенери и специализинани софтуери за оптимизация на дизайн. Другата им дейност е изпълняване на 3Д услуги.

Гергана и екипът на B2N Ltd. / Photo credits: Rosina Pencheva

Гери, благодарим ти изключително много за поканата и възможността да участваме в този фестивал. За нас беше предизвикателство, но с твоя помощ и тази на екипа ти, успяхме заедно с Пламена Владимирова да представим колекцията от бижута под името Pain Endorsement. Каква беше целта да покажете и поканите толкова разнородни артисти, които боравят с технологиите и иновациите?

Ние благодарим, че приехте да се включите и да покажете на всички ваши почитатели, както и на посетителите на AdditiveDays, как можем да приложим технологиите в още една сфера. Почти във всяка една индустрия и професия биха могли да се използват вече разработените и широко популярни технологии. Това беше и нашата цел – да покажем приложенията и предимствата, намирането на решения, спестяването на време и много други, на които вие, като дизайнери, така и много хора се радвате.

Идеята за фестивала се е родила много преди да се присъединя към екипа на B2N. С времето, тя се оформила, придобила общ вид за формата и така се стигна до 2018 година, когато всички дружно преценихме, че сега е правилният момент да реализираме тази наша мечта.

Какво “струва” да се организира такова събитие?

Това събитие беше първо по рода си. Бяхме амбициозни и гонихме високи цели през цялото време на организация и изпълнение. Струваше ни не малко безсънни нощи, не малко „пропуснати” уикенди, както и много енергия. В крайна сметка бяхме възнаградени и заредени, когато видяхме крайният резултат. На 6-ти октомври, последния ден от събитието, вече бяхме забравили за всички спънки и леки неудобства и изцяло се наслаждавахме на свършената работа.

Забелязахме, че програмата през всичките дни, беше много разнородна. Разкажи ни малко повече за работилниците.

В рамките на събитието се проведоха общо 7 работилници, през които минаха общо 103 участника. Три от тези работилници бяха за деца, където се опитахме да развием въображението им, да ги запознаем с техники за изработка и рециклиране, както и колко малко е нужно, за да променят света. Останалите 4 работилници бяха професионално насочени: бижутерска, дентална, за педагози и за обратно инженерство.

Всички работилници се радваха на небивал интерес. Получихме доста похвали за хубавата инициатива и запитвания за записване за следващи евентуални работилници.

Кои бяха творците, брандовете, експонатите, които те впечатлиха?

Всеки един от авторите беше уникат. Лично аз се радвах като малко дете на всички експонати, особено когато знам, че екипът ни е спомогнал за осъществяването на не малко от проектите. Наслаждавах се на смесицата от инженерни прототипи, мода, виртуална реалност, бижута, интериорен дизайн и роботи, подредени по един прекрасен начин.

Какви бяха посетителите през четирите дена?

Публиката ни беше разнородна. На моменти преобладаваше професионалното присъствие на хора, работейки в сферата на 3Д технологиите или такива, който вседневно използват 3Д технологии. Много хора дойдоха, защото им беше интересно да видят до къде е стигнала в развитието си технологията и какви са нейните приложения. В експо частта на събитието успяхме да съберем бизнес клиенти и вече се радваме на първите гласно заявени намерения за колаборации меджу професионалисти от различни сфери.

Артистите, които не могат или нямат необходимата апаратура и материали, могат да се обърнат към вас, и да реализират своите идеи, с помощта на 3Д принтирането?

Разполагаме с различна техника, обучен и изключително добре подготвен екип, с дългогодишен опит. Работата ни ни среща с различни хора и проекти всеки ден. С голям хъс и ентусиазъм се включваме във всеки проект, който от своя стана ни обогатява и ни прави по-добри.

Какво не виждат хората и остава скрито при процеса на трансформиране на 2Д изображенията в 3Д и самата направа на модела?

На този въпрос няма точен отговор. Много хора идват при нас с вече изработен 3Д модел и знаят точно какъв краен резултат искат да постигнат. Други идват неориентирани и се нуждаят от съвет, напътствия и помощ за прецизирането на заданието, след което ние превръщаме идеята им във физически обект.

Колекция Pain Endorsment e създадена от пластмаса от остатъци от царевица. Къде можем да открием устойчивия аспект тук и като цяло използването на 3Д принтирането като технология?

Технологията, която и да е било тя, се развива и ни предоставя нови материали и нови начини за изработка на различни продукти. Това развитие ни дава възможност да оптимиризаме различни процеси и стъпки в производството. 3Д принтирането прави точно това, като измеренията и приложенията са различни във всяка една индустрия. Бързата изработка на прототипи, с цел тестване на дизайн е най-широкото приложение за този момент. В бижутерията например, 3Д принтирането спестява процеса на правенето на мастер модел, така че бижутерът повече да бъде креативен и да разработва нови модели.

За теб беше ли интересен този експеримент, в който се съчетаха техники като макраме и 3Д принтиране? Резултатът беше ли очакван?

С Плами се видяхме лично един единствен път, а с работата й се запознах доста задочно. Предусещах, че крайният резултат ще бъде добър и определено интересен, но не очаквах изработените бижута да са толкова прекрасни. Не само атрактивни, но и носими, бижутата бяха наслада за окото, както за мен, така и за всички посетители на изложбата.

Какви нови проекти можем да очакваме от B2N Ltd?

Обмисляме различни проекти, които се надяваме да оповестим в началото на следващата година. Единственото, което е твърдо фиксирано във времето, е второто издание на AdditiveDays. Датите са същите – от 3ти до 6ти октомври, така че запазете тези свободни. Обещаваме, че далеч не сме показали всичко, което трябва да бъде показано.

 

 

Пламена Владимирова (The Balckout Label) 

Пламена Владимирова е дизайнерът зад Blackout Label. Тя вярва , че е нужно всеки човек да има собствен почерк към личния си стил и да се откроява, дори и незабележимо понякога – да носи собствения си вайб. Blackout Label се ражда през 2014 с идеята за една по-нестандартна красота. В търсене на „онова, което никой го няма“ и базирайки се на опита си като стилист, Пламена се запалва по макрамето (специфичен начин за завръзване на възли). Аксесоарите на Blackout Label се категоризират като „индустриално макраме“ : комбинация от добре познати техники макраме и индустриални материали. 

Пламена Владимирова / The Blackout Label

Плами, благодарим ти, че се отдаде на това предизвикателство и се впусна смело да твориш аксесоари с помощта на новите технологии. Разкажи ни малко повече за процеса – от чертането до изпълнението, така, както ти го видя.

Аз Благодаря отново за гласуваното доверие и поредното предизвикателство!

Създаването на самата колекция дойде точно на време за едно мое лично душевно излекуване. Преживях много труден личен момент и това беше спасението ми. Pain Endorsement беше душата ми, която говореше чрез ръцете. Идеята се роди една сутрин, докато четях за видовете травми и как се преодоляват. Оттам изникнаха и самите  етапи и просто “видях” бижутата… Чертането на скиците май ми беше най-трудно, но естествено, когато не работиш сам, винаги има известна трудност да обясниш на хората, това, което съществува само в главата ти. Но мисля, че се справихме повече от прекрасно със страхотните B2N!

Кое беше най-голямото препятствие пред теб в този проект?

Определено чертането на скиците и технологията, с която до този момент никога не се бях сблъсквала. В акъла ми трябваше някак да си представя как точно ще изглеждат тези фигури, когато се изпълнят от натура, после как ще се съчетаят с моите похвати и материали на работа и накрая как ще изглежда цялостно колекцията. Беше изключително предизвикателство за мен, да не мога “да пипам”  и променям от-до всичко, преди да се завърши от принтерите.

Какви според теб за плюсовете и минусите от новите технологии и тяхното приложение?

Плюсовете са безкрайни, както за твореца, така и за околната среда.

Като минус бих казала, може би, че за мен творчеството е ”от-до“ да пипаш с ръцете си …но това е по-скоро мое лично усещане!

Смяташ ли, че 3Д принтирането ще замени човешката ръка в бъдеще?

Има голяма вероятност, но все пак мисля, че това, което излезе от ръката (особено в сферата на изкуството), е в пъти по-ценно дори и “несъвършено”!

Разкажи ни как точно успя да съчетаеш макраме като техника с принтираните модели от B2N Ltd.

Както казах още от самото начало, колекцията беше моето лично спасение, така че за мен беше изключително важно тя да носи изцяло моя почерк. Затова исках “формите”, направени от 3D принтера, да са акцент, но не цялостно бижу. Исках отново “последната дума/ръка/поглед” във всяко едно бижу да е моя, а не на машина…затова добавих възлите и индустриалните елементи.

Какво научи от тази колаборация, oт този проект?

Научих много! За себе си, естествено, че мога да се справя с всяка една травма, колкото и тежка да е, ако изкарам душата ми да “говори” на сцената. И от тoва винаги се ражда нещо “undistructable “, истинско и красиво. За 3D print-инга, който ми даде адски нова посока и вдъхновение.

Къде можем да разгледаме и да си закупим моделите от PAIN ENDORSEMENT?

За момента можете да видите артикулите ексклузивно в моето ателие. И съвсем скоро и на специална фотосесия, която подготвяме.

За кого е PAIN ENDORSEMENT? Сподели с нас малко повече детайли за самите бижута.

Pain Endorsement е за всеки, който иска да говори за неудобните болки! За пътите, в които е позволил да бъде потъпкан, неразбран и най-вече неоценен.

Pain Endorsement е за това да върнем себе си на себе си…да върнем силата си, да стъпим здраво на двата крака и да преодолеем болките, които ни “спъват”. Хората трябва да разберат, че точно въпросните травми по пътя са тези, които ни правят това, което сме.

С какво си се захванала сега и какво ново предстои пред The Blackout Label?

Захванала съм се с 3 проекта, които работя  едновременно и Дай Боже, да се финализират успешно до края на годината. Освен това ще се опитам и да изненадам  нашите клиенти с новата серия макраме дрехи, които ще са си истинско изкуство 😉

 

Деница Петрова (Empty Your Wardrobe)

Деница е една от движещите сили в Empty Your Wardrobe. Като се има предвид всестранно развитите и дейности на проекта ни, понякога е трудно да влезем с нея в един коловоз. До някаква степен това е добре, защото поне не страдаме от липса на идеи и действия. 😉 Синхронът помежду ни е сигурен, защото сме на едни вълни и следваме една обща цел.

Denitsa Petrova / Co-founder of Empty Your Wardrobe

Дени, какво успя да те впечатли по време на Additive Days in Sofia?

Впечатлих се най-вече от това, че 3D принтерите помагат и за развитието на медицината. Например, преди да се сложи импланта в костта, може да се направи сканиране и да се направи проба на импланта как ще влезе, като по този начин се спестява, както много време, така и се елиминират грешните опити.

Неминуемо това е бъдещето, защото има приложение във всички сфери на практика, а това, че може да се изработват нещата с разградими и в същото време устойчиви материали, е впечатляващо.

Смяташ ли, че PAIN ENDORSEMENT имаше своето адекватно място по време на фестивала?

Да, разбира се, че беше, особено след огромния интерес от страна на посетителите. За пореден път и по различен начин показахме как може да обвържем модата с иновациите и то по устойчив за природата начин, което е нашата цел.

От B2N Ltd. използваха органичен материал за направата на моделите. Ние се информирахме, че има и 100% рециклирана пластмаса, с която също се работи. Смяташ ли, че технологиите и иновациите могат да спомогнат за изграждането на един по-устойчив живот?

Естествено, че да. Бях много изумена, колко лесно се обработва материалът, колко е стабилен и в същото време еко-съобразен.

Как според теб ще изглеждат дрехите и аксесоарите на бъдещето?

Дрехи, които лесно можем да модифицираме, без да имаме необходимостта да пазаруваме постоянно. Представям си как от една блуза махам ръкавите с лекота, за да мога да я нося като тениска, да ги разменям с други блузи, да си удължавам или скъсявам полите с едно движение, и естествено материята да е много здрава.

Какво предстои пред Empty?

Вълнуващи моменти и високи цели, които силно се надявам да постигнем.

 

Фоторепортаж AdditiveDays: Росина Пенчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *