DESIGN ZOO IN KOLDING

Какво е Design Zoo?

Design Zoo беше организиран от Studieby Kolding и Общината в града, локиран в градината на градската библиотека (Mit bibliotek i Kolding). Въоръжени с малко бюджет и много въображение, четири отбора се състезаваха, за да направят най-добрите инсталации на тема устойчивост и #how2connect. Екипът, който получи най-много гласове, печели подарък, осигурен от Tobber’s Coffee и Madbar – вкусно място за хапване и топли напитки. Участниците имаха осем дни, за да създадат своя дизайн, който можеше да бъде игра, елементи за обзавеждане като стол, маса и др., инсталация и подобни.

Каква е целта?

Темата на събитието беше да се създадат нови връзки сред учениците, да се установят нови контакти.

Какви материали могат да използват?

Четирите екипа можеха да работят с рециклирани материали, които трябваше да си набавят от специално за тази цел места за рециклиране в община – secondhand локации, наречени RE: DIRECT

Какво техники могат да използват?

Дизайнерите трябваше да следва принцип, наречен „Design to Disassembly“. Означава създаване на продуктите по начин, такъв, че различните части могат да бъдат разделени отново, когато продуктът вече не е необходим (близко до края на жизнения му цикъл). По този начин здравите части могат да бъдат използвани отново за направата на нови продукти. Целта на метода е да провокира дизайнерите да вземат под внимание още в началната фаза на създаване на продукта какви материали ще използват. Принципът следва кръговата икономика, фокусирана върху производството на продуктите чрез използване на рециклируеми и трайни компоненти.

Какво е RE: DIRECT?

RE: DIRECT е тестова програма в департамент „Renovation“ в община Колдинг, която има за цел да осигури непосредствен и бърз начин на рециклиране. С пропуск от RE: DIRECT, институциите и по-малките компании могат да получат достъп до отпадъчни материали като книги, порцелан, пластмаса, метал и дърво.

Четирите проекта

Пластмаса

Anastasia Giannousi, наскоро завършил студент в Southern University of Denmark, specialized in IT Product Design, използва рециклирана полипропиленова пластмаса, която обработва като я разтопява на малки гранули, с които формира различни цветни лампи за дома.

From left: Me, Elisa Campanella and Anastasia Giannousi
Upcycled Lamp

Дърво

Стол за разговори, който се състои от 2 места, обърнати един срешу друг. Целта е инсталацията да се балансира от тежестта на двамата души, седнали на местата си. Идеята е хората, докато седят и чакат, например на автобусна спирка, да могат да се свържат, да общуват. Проектиран е от Djgreen Screen, студент в Design for Play в Design School в Колдинг.

Conversation chair designed be Bryce / Djgreen Screen

Светлина

Интерактивна инсталация с модули. След като преминете покрай нея, се активират сензор, които могат да прожектират светлина под различни форми. Страхотно приложение за градските пространства и среда. Изработена е Design Communication ученици от Design School в града. Надявам се да видя тези момчета на следващия Light Festival.

The team

Игра

A 3D Map of Kolding created by industrial designers at Kolding Design School. Their project is to map the city and to display important, recognisable buildings, locations with recycled materials.

3D карта на Колдинг, създадена от индустриални дизайнери в училището за дизайн в Колдинг. Техният проект мапва градчето, като визуализира разпознаваеми сгради, паркове, заведения с помощта на рециклируеми и преизползвани материали. Екипът е проектирал и забавна стена с близалки, където може да гласуваш за любимото си място за ядене в Колдинг. Лесно на стената можем да видим кое заведение се предпочита от жителите (много бейсик рейтинг система, направена отново с преизползвани материали). Всички хора, които посетиха събитието, си взеха по близалка! 😉

3D Map of Kolding made by reused materials

Гласуване

Беше интересно да видия как е създадена системата за гласуване. Имаше четири коша с имената на отборите, в които се поставя играчка от купчината до тях (reused играчки).

Voting station

Победител е…

 

Времето, което прекарах на събитието, определено си струваше! Атмосферата беше страхотна, подсилена от джаз музика и безплатно вкусно кафе! Не можаех да поискам повече 🙂 Имах и шанса да се срещна с моята приятелка Mie Schmidt и да си създадем 2 часа quality time. Готови ли сте да научите за новия ни съвместен проект – избрани сме заедно с още четири проекта да създем фестивална инсталация по време на Kontur-studiebyfestival. Искате ли да научите повече?

 

Street styling R O C K S ??with Mie Schmidt

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *