ИМА ЛИ СЪВЪРШЕНИ КРЪГОВЕ В НАШАТА СИСТЕМА?

Как можем да започнем лесно да живеем, следвайки принципите на кръговата икономика?

Нека да започнем с това какво е „кръгова икономика“?

Нашето разбиране започва от факта, че това не е просто едно модерно течение, моментно явление, или тренд – това е бизнес, това е икономика. Тоест, тук важат някакви правила – имаме пазар, имаме играчи на този пазар, имаме конкуренти, производители, клиенти. И имаме продукти. Кръговата икономика по дефиниция е модел, който се противопоставя на сегашната иономика, наречена Linear Economy – конвенционалният начин за организиране на пазара и използване на ресурсите. Фирмите заемат позиция на пазара, определена от тяхната стратегия, произвеждат специфични продукти / услуги, отговарящи на търсенето на потребителите. Потребителите от своя страна използват тези продуки и когато те достигнат своят край, се изхвърля. От една страна, поради нарастващото население и търсене, нарастващата покупателна способност и скорост на пазаруване, и от друга – оскъдността на ресурсите – линейната икономиката вече не може да осигури същия устойчив жизнен стандарт и растеж на населението, бизнеса и икономиката в една държава, както преди.

Появява се кръговата икономика (circular economy). Според определението на Webster (2015), говорим за иономика, която може да се самовъзстанови и има за цел да запази продуктите, компонентите и материалите с най – голяма полезност и стойност във всеки един момент от жизнения им цикъл. Може да видите от „модела на пеперудата“ на организацията Ellen MacArthur Foundation двата кръга на движение на ресурсите – биологични хранителни вещества, които са предназначени да влязат отново в биосферата и да изградят природен капитал; и техническите хранителни вещества, които са предназначени да циркулират в затворени кръгове, без да влизат в биосферата.

Но стига толкова определения. За кръговата икономика заговорихме в последните години, стреснати от ето този факт:

Населението на планетата Земя бързо нараства, както и консумацията на ресурсите и статистика на страницата на www.footprintnetwork.org показва, че реално имаме нужда от 1.7 планети, за да продължим да живеем по същия начин, както днес.

„Изменението на климата, изчерпването на ресурсите, загубата на биологично разнообразие, водния дефицит, конфликтите по отношение на енергията и ресурси, геополитическото напрежение, човешките права и икономическите неуспех са сложните предизвикателства на 21-ви век.“ (Walcher & Leube, 2017:1). Кръговата икономика изглежда е по-добро решение в сравнение с днешния линеен подход. Изглежда надеждна, защото хората могат да имат по-добър стандарт на живот, с по-добро качеството и по-голяма ефективност на използваните ресурси. Но наред с огромните плюсове на новата икономика, съществуват и ред неясноти и предизвикателства: в една колективна система, кой поема рискът от грешки? Дали бизнесите са отговорни за използването на твърде много ресурси за стимулиране на растежа им или пък са отговорни потребителите, които стимулират търсенето на по-функционални, лесни за използване и бързо приспособления джаджи, които предполагат отрицателно въздействие върху околната среда?!

С подобни и много други дилеми в главите си решихме да организираме събитие под формата на дебат, на което присъстващите могат да зададат своите въпроси – всичко онова, което ги интересува относно кръговата иономика и живота им занапред. Събитието под наслов „A PERFECT CIRCLE – Manifestation of a circular development“ се случи на 22 август в градчето Колдинг, Дания. Напоследък там сме по-активни, защото Светлана Петрова, един от нашите основатели, живее в момента в тази държава. В колаборация с друг проект под името The Piazza Project, целта ни беше да подчертаем значението на устойчив дебат на обществено място, отворен за обмен на идеи и проактивен диалог. Искахме хората да вдигнат ръка и гласно да изразят мнение и да зададат въпрос пред света, пред политиците, пред хора от общината и бизнеса.

Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

Поканихме четирима говорители с различен трудов опит, образование и професия, които представиха текущи проекти и цели за следващите години. Лайтмотивът на техните презентации беше да отговори на необходимостта от повишаване осведомеността на гражданите и промяна на ежедневните навици, за да се намалят отпадъците и да се вдъхнови по-интелигентен и осъзнат избор на консумация.

 

Лекторите

Лекционната част стартира със Stella Jensen, която е ръководител на програмата по устойчиво развитие в община Колдинг. Тя представи концепцията за кръгова икономика и защо Колдинг е избрал да я превърне в част от стратегията на града. Освен това, тя сподели и за вече осъществени инициативи и бъдещите планове, които общината ще приеме, отговарящи на принципите (3R) на кръговата икономика (reuse, reduce, recycle).

Speaker // Stella Jensen // Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

След нея се изказа Tina Klemmensen, която е основател на Repair Cafe in Kolding. Tя сподели, че се интересува от създаването, поправянето и не на последно място преобразуването, както на мебели, така и на малки предмети и дрехи. Repair Cafe се състои изцяло от доброволци с различни умения, които са готови да помогнат на хората и да поправят техните развалени вещи. Събитията под формата на работилници се случват всеки месец, така че може да следите тяхното развитие на фейсбук страницата им, а тук да разгледате и малко снимки от последното такова.

Последва и личната история на Mie Schmidt, която е много вдъхновяваща! Ние сме писали за нея ето ТУК, но сега беше интересно да проследим как хората реагират на нея. Mie представи личното си решение да не пазарува за 1 година като обясни мотивите си: да докаже на себе си и нейния кръг от приятели, че непрекъснато и неосъзнато пазаруване не е пътят към щастието или устойчивия живот. След като остават само 4 месеца, без shopping до целта, Mie сподели какво е научила през последните 8. Част от това беше сумата пари, която тя беше пресметнала, че е похарчила за дрехи през 2017г, която сега е инвестирала, за да организира атрактивно празнество за рождения си ден (с food truck) 🙂

Speaker // Mie Schmidt // Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

Последна взе микрофона Valentina Volpe, която работи като buyer в Trademark Textiles – компания, производител на чорапи, бельо, бански костюми, кецове, джапанки, текстилен печат и аксесоари. Работата й се състои в това да контролира производството на стоките, като се следи за нивото на качество и процеса на доставка. Интересна беше тук последвалата дискусия до колко бизнесът може да гарантира честното заплащане на работниците в Китай, как точно проследява качеството на продукцията, а също ни заинтригува и фактът, който Valentina сподели. Все повече клиенти се обръщат към компанията с поръчки за рецеклирани продукти и опаковки, все повече малки и средни бизнеси им показват, че не само се вълнуват от тази тема, но и постепенно се преориентират към по-екологично производство.

Speaker // Valentina Volpe // Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

Модератор на събитието беше Giovanni Dal Zilio, който е наскоро дипломирал се предприемач и съосновател на проектантската агенция Ny Dansk Bølge IVS. Той стимулираше диалога между говорителите и публиката, който се оказа доста ползотворен откъм обмен на идеи и начини за колаборация между граждани и професионалисти, както и за създаването на отворена среда, в която се срещнаха различни гледни точки.

Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman
Svetlana Petrova ( our CEO) presents Empty Your Wardrobe to the audience // Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

Изложбата

Черешката на тортата беше Колекция ЗОВВ, и по-скоро нейният нов прочит и презентиране. Опитахме се визуално да излюстрираме потока на дрехите, на текстила – започвайки от покупките ни в магазина, често някои дрехи биват забравяни в гардероба ни или намират място в „Out of use“ кашона. Но те могат да намерят и нов живот, нов собственик на събитията за размяна Въртидрешка и/или да бъдат трансформирани в нова ucycling колекция. По този начин искахме да покажем бизнес модела на Empty Your Wardrobe – как на практика спомагаме за намалянето на количествата текстилен отпадък, който бива изхвърлян и оказва негативно влияние върху средата.

The piazza project
Pieces of ЗОВВ Collection designed in a collaboration with Melinda Hubin // Photo credits: Thomas Sørensen // Peberman

Какво предстои занапред може да следите на страницата на Empty Your Wardrobe, както и в Instagram акаунта ни. Само ще споменем, че сме „скрито“ активни в София и Берлин в момента 🙂

Instagram Empty Your Wardrobe

Instagram did not return a 200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *