ВЪРТИДРЕШКА В ДАНИЯ CLOTHING SWAP PARTY IN KOLDING, DENMARK

Ето , че Empty Your Wardrobe успя да стигне чак до ветровита Дания!

На 17 Март се проведе поредното събитие за размяна на дрешки Clothing Swap Party, само че този път ръководен от интернационален екип. Миксът се състоеше от българка ( естествено) , двама италианци, 3 немци, един от който датски говорящ ( беше от изключително значение, за да се разберем с местните жители), англичанка със страхотното име Mairiclaire MacDonald. Събитието успя да придобие популярност благодарение на публикация в местния вестник, който го отрази в началните си страници.

Зала за размяна на дрехи и аксесоари. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Дрехите за размяна са разпределени по категории. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Културата на second-hand дрехите и магазините в Дания е в своя апогей! Тук има магазини, в които на място може да поправите дрехите си – работят хора в неравностойно положение, които с удоволствие ще коригират малките дефетки по дрехите ви. Ще откриете в същите магазини и дизайнери, които тотално могат да трансформират дрехата и да й намерят друго приложение, отново just in time, с помощта на вашето въображение и идеи.

Може да влезете и в така наречените charity stores , в които да донесете вещите си за продаване, които вече не са ви потребни. В последствие те биват маркирани със специален баркод, който следи идторията на всеки артикул. За вас остава задачката да ги аранжирате, като при продажба получавате обявената сума по сметката си. Много удобно, нали!

След нашето събитие Clothing Swap Party – Old Fashion is the New fashion се проведе инициативата на момичетата от Hello Vintage, които организираха мега голям базар, на който пазаруваш винтидж дрешки на килограм. Предстои подобно на Въртидрешка събитие, организирано от местни момичета – Byttefestival // forår 2018. Принципът му е малко по различен от нашия – реализира се в рамките на 3 дни, като в петък оставяте вашите дрешки и получавате талонче, което може да използвате в събота и неделя. Може да вземете дрехи за проба у дома и да ги върнете на следващия ден, ако не са ви паснали.

Ние смятаме, че се справихме страхотно, тъй като успяхме да пресъздадем една магическа атмосфера. Отново спазихме традицията и имахме моден консултант, които грижливо подбираше и предлагаше интересни сетове.

Пробна. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Етикет в пробната: с Усмивка. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Погрижихме се за доброто настроение с приятна музика и DJ. Благодарение на чудесните домакини от Bygning 5, разполагахме с две красиви зали, помещаващи се на 3 етаж в културно-историческия комплекс Nicolai. Самата сграда преди е била училище, заедно с останалите постройки, които са се превърнали в историческа забeлежителност след направената реконструкция и модерен дизайнерски прочит. Едната от стаите ползвахме за размяна на дрешки, а в другата бяхме аранжирали място за срещи, запознаства, и сладки хапки. Там беше и аранжиран кетърингът, по най-добрия и професионален начин, виновеници, за който бяха Аделина и Александър Новакови и Калин Кръстев. За поръчки и индивидулни менюта, се обръщайте към нас:)

Кетъринг в залата за релакс. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Building 5, at Nicolai Complex /// Photo credits: Empty Your Wardrobe

Събитето се посети от над 50 души, като имахме различен възрастов микс, както и хора от различни народности.

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Запознахме се с много интерсно момиче, блогър, за което ще ви разказваме и занапред. Mie Schmidt е поставила в началото на година предизвикателство пред себе си, определяйки, че в предстоящата година няма да пазарува дрехи и ще следи много внимателно какво облича от гардероба си. Това ще успее да направи, защото в началото е преброила добре с колко точно топове, панталони, якета, чанти и обувки разполага, като ще следи кое облича, поставяйки го на най-горния ред в гардероба си. Ще наблюдаваме внимателно прогреса на Mie Schmidt тези месеци и ще ви информираме в следващата ни статия, специално посветена на нейния устойчив избор 🙂 Тя беше решила предварително какво иска да открие при нас, като донесе 3 прекрасни дрешки и си тръгна с весели розови обувки на бели точки, както и 2 блузки с точно предназначение.

Mie с приятелката й Laura. /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Shoes from Lola Ramona // Jeans from Noisy May // Knit Jersey from Mango // Photo credits: Mie Schmidt

Запознахме с и с Rosine Thorsen, очарователно момиче, което искаше да си поговорим повече за Circular Economy, както и за нея ценно беше да осъществи нови запознаства в Колдинг, който е напуснала за известно време, заради образованието си в Холандия.

Rosine Thorsen /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Сега ще ви представим и момичетата, без които нямаше как се се случи събитието, както и каква беше ролята на всяка от тях. Пишете ни коя искате да опознаете по-добре и ние ще се опитаме да вземем интервю с нея:

Laura Bohnet – изучава предприемачество в Дания, но иначе е родена в Германия, много чаровна и мила, винаги с усмивка на лицето. Запознахме се с нея по време на Entrepreneurial Weekend   в Pakhuset – уикенд състезание за предприемачи, което се проведе през м. Ноември, 2017. Към нас се присъедини още един дизайнер и спечелихме наградата за предложената идея за Умен Гардероб, вдъхновена от Empty Your Wardrobe. Но повече за това, може тя самата да Ви разкаже 🙂

Laura Bohnet /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Gioia Arieti – винаги много енергична и експресивна, усмихната и бликаща от радост и щастие – това е JOYa 🙂 Тя изучава IT Продуктов Дизайн в Колдинг. По време на събитието беше отговорна за подредбата на дрехите, както и наблюдаваше и се грижеше за цялостната обстановка.

Gioia Arieti /// Merchandiser /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Gioia and our fabulous Djgreen Screen /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Mascha Beuthel – е един истински приключенец и изследовател. Тя е завършила бакалавър по моден дизайн, бизнес и технологии, както и магистратура по IT Продуктов Дизайн – впечатляващо, нали? По време на събитието тя отговаряше и следеше за качеството на дрехите за размяна.

Mascha /// Quality Check /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Empty Your Wardrobe and Friends /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Randi Jessen – опознахме я повече, когато обединихме сили и креативизъм по време на един училищен проект, чиято цел беше да интегрира бежанците сред местните жители и студенти.  Така се роди  VI ER Kolding ! По време на събитието, Ранди се редуваше с Маша и двете следяха качеството на дрехите да отговаря на нашите изисквания. Също така, тя приветстваше посетителите и говореше с повечето от тях на местния език.

Randi & Mascha are checking the quality of the clothes /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Mairiclaire MacDonald – тя беше нашия Моден Съветник. Приятел на Gioia, Мари е много експресивна, комуникативна, със собствен стил и почерк. Тя е студент в университета по Моден Дизайн в Колдинг, излъчваща типична британска аристократичност, миксирана с кубинска приказност.

Mairiclaire MacDonald /// Fashion Advisor /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

lka Juliette Schneider – се интересува силно от природата и водните спортове. Тя обича да открива нови места и култури, визионер, страстта й е да да намира решения, свързани с глобални проблеми, търсеща нови възможности – един истински предприемач! Тя е „виновна“ за снмките в статията 🙂 А на снимката са нейните открития по време на събитието ни. Страхотни са, нали?

Ilka Schneider /// Photographer /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Ilka`s treasure hunting /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

Empty Your Wardrobe went abroad and was hosted in a windy Denmark!

On March 17th, a Clothing Swap Party was held, this time led by an international team. The mix consisted of a Bulgarian, two Italians, three Germans, one of whom was Danish speaking (it was very important to get to know with the locals), English girl with the great name Mairiclaire MacDonald. The event gained popularity and the local newspaper wrote about it on its homepage.

Room with clothes swapping event /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

The culture of second-hand clothes and shops in Denmark is at its peak! There are shops here where you can repair your clothes – people with disabilities are working, who tailored and correct the small holes on your clothes as well as designers who are totally transforming the garments and could find another use of them.

You can also sign up to so-called charity stores where you bring your items for sale, which you are no longer needed, they are marked with a special barcode, then you should arrange them, and you receive the amount you have declared on your account. Easy, right!

The weekend after „Old Fashion is the New Fashion“, Hello Vintage hosted a mega big bazaar where you can buy vintage clothes per kilo, and in April there would be another swapping event, facilitated by a local community called Byttefestival // forår 2018. Its concept is last for 3 days – you can bring your clothes on Friday and get a ticket that you can use on Saturday and Sunday. You can take clothes to try at home and return them at the next day if they do not fit you.

We think we did a great job because we were able to recreate a magical atmosphere. Again we kept the tradition and we had a fashion consultant who carefully selected and offered interesting sets to our participants.

We also took care of the good mood and nice music. Thanks to the wonderful host of Bygning 5, we had two beautiful halls on the 3rd floor of the Nicolai Cultural Complex. The place itself was previously a school, along with the other 5 buildings that became a historical landmark after a reconstruction and a modern design touch. One of the rooms was used to exchange clothes, while in the other we arranged a place for social meetings and networking. There was also a catering with good food and drinks, arranged very professionally by created by Adelina and Alexander Novakov and Kalin Krastev. For orders and individual menus, please contact us 🙂

Building 5, at Nicolai Complex /// Photo credits: Empty Your Wardrobe

More than 50 people attended the event – we had a different age mix, and people of different nationalities.

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

We met a very sophisticated girl, a blogger, and we’ll tell you about her in a future blog publication. Mie Schmidt has set a challenge at the beginning of the year, claiming she will not buy clothes the whole year and will be aware very carefully what she’s wearing from the pieces placed in the closet. That is easy to follow because she first counted how many tops, pants, jackets, bags and shoes she will start this challenge, tracking what she wear, placing it on the top row in her wardrobe.

We will keep an eye on Mie Schmidt’s progress these months and let you know about her progress 🙂 She had decided beforehand what she wanted to find joining our swapping event. She brought 3 beautiful pieces for exchange and left with jolly pink high heels with white dots and two blouses for special occasions.

Mie Schmidt and her friend Laura /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Shoes from Lola Ramona // Jeans from Noisy May // Knit Jersey from Mango // Photo credits: Mia Schmidt

We met also Rosine Thorsen, a charming girl who wanted to talk with us more about Circular Economy, as well as expanding her network here in Kolding, which she had left because of her education in the Netherlands.

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

We will introduce you now the people without whom the event would not be possible, as well as the role of each of them. Write us who you want to know better and we will try to get an interview with her:

Laura Bohnet – entrepreneur, a very charm young German girl, always with a smile on her face. We met Laura joining together the Entrepreneurial Weekend at Pakhuset, at the end of November 2017. The story about that – she might tell better 🙂

Laura Bohnet /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

 

Gioia Arieti – always energetic, full of joy, studying IT Product Design – very smart girl 😛 At the event, she was the one responsible for the good arrangement of the clothes, for keeping an eye the whole user-friendly experienced to be well delivered to our participants.

Gioia Arieti /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Gioia and our fabulous Djgreen Screen /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Mascha Beuthel – adventurer, researcher. She took a bachelor in fashion design, business and technology, and a master in IT Product Design – wow, right? During the event, she took the lead of a Quality Checker.

Mascha // Quality Check/// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Empty Your Wardrobe and Friends /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Randi Jessen – we got to know better her when we joined forces at a school project called Multi-Stakeholder Innovation which aim was to integrate refugees, local Danish citizens and internationals. This is how VI ER Kolding was born! At the swapping event, Randi took turns with Mascha and she was the one welcoming the people and speaking the local language.

Randi & Mascha are checking the quality of the clothes /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Mairiclaire MacDonald – she took the role of the Fashion Advisor. A friend of Gioia, very expressive, communicative, with her own style of dressing. Student at the Design School in Kolding, with an aristocratic touch of the British culture and fashion.

Mairiclaire MacDonald /// Fashion Adviser /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

lka Juliette Schneider – interested in nature and water sports, likes to discover new places and cultures, forward thinker, passionate about finding solutions for regional and global problems, trying to discover new possibilities and opportunities – a real entrepreneur! She is the one guilty of those pictures… 🙂

Ilka Schneider /// Photographer /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette
Ilka´s treasure hunting /// Photo credits: Empty Your Wardrobe & Ilka Juliette

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *