Летящи дронове, превозващи хора, хеликоптери-таксита и ядливи чаши на Webit 2019

За втора поредна година Empty Yоur Wardrobe беше сред посетителите на Webit.Festival Europe. Събитието за пореден път събира водещи лидери и компании от технологичния свят.

Предходната година участвахме като start-up с наш „зелен“ проект, свързан с кръговата икономика и борещ се с „бързата мода“. Както за нас, така и за останалите start-up проекти, присъствието ни на фестивала донесе голяма полза, така че не пропуснахме и тази година новостите от технологичния свят.

Фокусът ни беше отново зелените идеи и по-точно – как технологиите се свързват с човека и природата. Това, което ни направи огромно впечатление, беше фактът, че машините, които са базирани на изкуствен интелект, са повлияни от природата: действия, гъвкавост и начинът, по-който изглеждат. Тази година беше обърнато голямо внимание на изкуствения интелект и на това как машините и технологиите да съпреживяват (empathize) с човека. С различни проекти беше засегнато в голямо дълбочина емоцията на човека, било то в работата или в личния живот и как тези емоции ни влияят в ежедневните процеси.

Разбира се, нямаше как да пропуснем и технологиите от бъдещето: летящи дронове, превозващи хора, таксита-хеликоптери или самоуправляващи се автомобили.

Но, да се върнем на зелените идеи и това, което привлече вниманието ни. Малко бяхме разочаровани от факта, че не се обърна достатъчно внимание на вече нашумелия проект: ядливите чашки  за кафе на Cupffee, които са ефективен и по-сладък, да не кажем здравословен заместител на досегашните, които, както вече знаем, не се рециклират поради различните примеси в тях. Направени от вода и зърнени продукти, те са напълно изчистени от ГМО и най-важното – стават за вегани. За нас беше огромно удоволствие да изпием кафето си в такава сладка чашка, която се разгражда за 40мин – напълно достатъчни да изпиете вашето кафе на спокойствие, след което да я изядете и да не оставате никакъв боклук след себе си. От бранда обмислят и други продукти, изградени на този принцип, като фокус са бъркалките, които, както знаем, са неизменна част от кафето.

Финалистите на “Founders games” състезанието също привлякоха интереса ни. Сред 200-те проекта бяха избрани само шест, от които един спечели голямата награда от 250 000 евро. Критериите на инвеститорите бяха доста стриктни и резонни: проектът да има широко развитие в бъдещето, да е от полза на обществото, да е вече стартирал.

Впечатли ни проектът Plant-e: растения, които произвеждат електричество по напълно екосъобразен начин. Щастливи сме да отбележим, че проектът, спечелил голямата награда от 250 000 евро -Wefarm, е с българското участие на Михаела Пейчева. Той има за цел да социализира фермери, които нямат достъп до интернет или смарт телефон, като изпращат смс с актуален проблема до Wefarm, а те от своя страна го свързват с най-подходящия човек, готов да помогне.

След фестивала останахме със смесени чувства и леки опасения за бъдещето ни. Машините и автоматизацията все повече ще навлизат в нашето ежедневие и това е неизбежно.

Какво ни очаква нас хората в технологичното бъдеще, остава сами да разберем…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *