LAM’ON x EYW #зеленихора

#зеленихора? се ражда с идеята да говорим и да споделяме. Всеки има какво да каже по въпроси, които са интересни на почти всички. И не е нужно да си популярен, за да има значение твоето мнение. #зеленихора? не е анкета, не е интервю, #зеленихора е разговор.

Кои са LAM`ON извън старт-ъпа?

Анджи: Сложен въпрос. Гергана е илюстратор и графичен дизайнер и един от хората зад Rikoandthehuman и Stereofox. Предвид естеството на работата ни печатът е част от живота и на двете вече над 10 години. Аз съм фотограф и до скоро работих в принт центъра на ФотоСинтезис. Освен това съм част от екипа на ПОСТА – веган кетъринг, тепърва стартиращ в София. Там отговарям за клиенти и покривам визуалната част. Уви не мога да готвя, но човек трябва да знае кога да остави нещата на професионалистите. Говорейки за професионалисти – Филип се занимава с биополимери през последните 10 години и именно неговите знания ни доведоха до прототип, отговарящ на изискванията ни. Това, което ни обединява, е общата ни визия за отговорно съществуване.

LAM`ON e corn-based алтернатива. Интересно ни е как си набавяте този ресурс и как тази идея ще бъде scalable?

Гери: LAM’ON е базиран на полимлечна киселина  – ПМК (PLA). Това е биополимер, за чиито добив се използва най-често царевица, но всъщност всичко, което съдържа нишесте, е подходящо за целта. Предвид новата директива на Европейския Съюз относно пластмасата за еднократна употреба, производството на биополимери започва да набира скорост. Самите ние имаме наблюдения в спада на цените, а работим официално по LAM’ON от едва година.

Как усещате популярността и подкрепата на хората покрай Chivas Venture Global Finals? Какво се промени?

Анджи: Бих казала шантаво. Досега не ми се бе случвало да ме спират и поздравяват по улицата. Гери като официално лице на LAM’ON в Chivas Venture още повече, но като цяло все се чудим как да реагираме. Подкрепата, която се изсипва над нас, засилва още повече желанието ни да пуснем LAM’ON на пазара час по-скоро. Разбира се, с удоволствие разговаряме с други стартиращи бизнеси, които търсят правилната суровина за своите продукти и се стараем всячески да даваме обратно. Едно от най-важните неща, които научихме последната година е, че ако не вярваш в себе си, няма да постигнеш нищо. А именно тази вяра, често идва отвън!

Едно от най-важните неща, които научихме последната година е, че ако не вярваш в себе си, няма да постигнеш нищо. А именно тази вяра, често идва отвън!

Защо избрахте тази посока – да разработвате биоразградим ламиниращ филм и лепило за печатарската индустрия – как достигнахте до тази разработка? Защо сте загрижени за планетата Земя?

Гери: Двете с Анджи просто искахме да купим една ролка биоразградим ламинат, който да използваме, когато имаме поръчки изискващи довършителни ефекти. По това време тя работеше в принт центъра на ФотоСинтезис и ни звучеше доста лесно изпълнимо.

Тъй като оксо-разградимите полимери все още не бяха забранени от Европейския съюз, първоначалното ни впечатление беше, че такъв ламинат съществува на пазара. И то беше от части вярно. Тези ламинати се оказаха още по-вредни, въпреки логото за “биоразградимост”.

Анджи: EN 13432 e европейски стандарт изискващ 90% от материалите в компостируемите сметища да се би­оразградят в период до 180 дни. Американският еквивалент ASTM 6400 изисква 60% ниво на биоразградимост за същия период и от там – ред обърквания, които са си за цяла нова статия.

Какво беше преживяването в Амстердам, усещането, емоциите? Какво се случи?

Гери: Тренировки и презентиране по нощите, много притеснения и треперещи колене преди самите презентации и еуфория след тях. Това бяха първите няколко дни в едно изречение. Другото основно богатство бяха хората – от участниците в конкурса, с които се подкрепяхме изключително и постоянно, до екипа на Chivas, невероятното жури и всички нови контакти от конференцията TNW.

Анджи: Имахме и честта да се запознаем с изпълнителния вицепрезидент на National Geographic (EVP) и да поговорим за това какви са техните цели в посока по-устойчиво развитие.

Гери: Изключително полезна и вдъхновяваща седмица!

С LAM’ON разговаря Ваня Никова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *