КАКВО Е ДА СИ ШАМПИОН НА 15? – интервю с Борислав Стоянов

Тази година между 02-05.02  Банско беше домакин на три старта от световната купа по сноуборд – два в паралелните дисциплини и един в спийдбордъркрос. Това е прецедент в спортната ни история и е оценка от Международната федерация за работата на нашата централа. Гордост за нас бе и представянето на носителя на световната купа Радослав Янков, който спечели първия гигантски слалом, и на Александра Жекова, която се класира за малкия финал по сноубордкрос, завършвайки пета на полуфинала.

сноуборд

Цялата еуфория завладя и нас и ни подтикна да се срещнем с човек, който ни е вдъхновил още преди време, но все отлагахме нещата. Става дума за шампиона ни сред младежите Борислав Стоянов. Борислав е едва на 15 години, а вече има зад гърба си изключително много опит и в спорта, и в живота като цяло. Годините, преминали в тренировки, състезания и приключения  от всякакъв род, са успели да оформят младия талант като личност, така че да не гледаме на него като на дете.

С такава нагласа отидох и аз! Бях очарована от това, че е на пистата от 6 годишен и това за него се е превърнало в нещо повече от хоби. Сигурно ще си помислите, че така е с всички професионални спортисти, но таланта на Боби не е останал незабелязан и преди две години печели специална награда на състезанието Red Bull Fragments – участие в сериала Grilosodes. Това е онлайн реалити на словенецa Марко Грилч, който заснема пътуванията си в търсене на адреналин и „перфектна пудра“.

сноуборд

За Боби сноуборда е нещо повече от спорт, макар и той да не осъзнава напълно как е оформил живота му. А лично изключително много се възхищавам на хората, които посвещават живота си на спорта и за тях е толкова естествено, че им е трудно да възприемат ежедневието, ежемесечието на останалите, които не го правят. Така и той беше озадачен, че аз не разбирам и не съм спортно информирана. За него нещата, които всеки един спортист може да прави с тялото си в зависимост от спорта, на който е посветен, е нещо напълно нормално. Обсъждайки различните спортове от дума на дума стигнахме до йогата и той естествено и леко наивно подхвърли „Е става дума за един скорпион, не е кой знае какво“ … за по-запознатите в йога и за тези, които да се опитвали да правят панделки с тялото си, скорпионът си е сериозна позиция, която изисква практика. А за тези като мен, които още се борят с дървото в себе си, скорпионът си е чисто предизвикателство!

Но да не се отклоняваме много. Нямаше как да не изпусна да не задам клиширани въпроси и попитах Боби на какво го е научил този спорт – „ На дисциплина, която аз нямам“ ми отговори, смеейки се. Всъщност Боби е много критичен към себе си и просто не за задоволява с това, което е постигнал, а иска да надгражда.

  • Какво се изисква, за да бъдеш победител?
  • Тренировки, лишаване от забавления, дух и да си лягаш всяка вечер в 9ч. – и получих още една чаровна усмивка.
  • Как си купуваш дрехи и какво предпочиташ да носиш?
  • Просто отивам в магазина, но като цяло не обичам да давам пари за глупости. Нося ризи и дънки.
  • Какво правиш  тези, които не носиш?
  • Дънките си правя на къси гащи, другото давам на по-малкия ми брат.

Това имах предвид, когато споменах за вдъхновението си от начина му на мислене…Любимата му марка е Burton, които са му и спонсори в спорта.

Борислав Стоянов

За какво си мечтае? За каравана на морето! Очаквах го! Такива са и краткосрочните му планове за лятото – ще го изкара на морето, където хем работи, защото държи на самостоятелността си, хем ще се наслаждава на вълните, кайта, сърфа и фрапето на плажа 🙂 Стягам багажа и аз натам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *