МАРИЕЛА СКЕНДЕРОВА: МЕНТОР на Sunday Fashion Session!

Следващият ментор, който нямаме търпение да ви представим, е Мариела Скендерова – името, което стои зад марките Мангоши и Кипра! Не за пръв път се срещаме с нея и творчеството й и сме изключително щастливи, че обстоятелствата ни събират отново, този път в по-сериозен аспект.

 

Мариела е един изключително талантлив, млад дизайнер, който се отличава силно на пазара с това, че нейните модели нямам аналог. Тя превръща традиционния български галош в съвременна модерна и екстравагантна обувка. Така се ражда марката Mangoshee . Kipra, другият лейбъл на дизайнерката, е нещото, без което не може нито един галош – подходящата чанта! Миналата година Мариела е била част от седмицата на модата в Бостън и е взела участие в събитието Emerging Trends. Нейните модели са дефилирали под звуците на родопски гайди и са успяли да впечатлят изключително много публиката.

Поласкани от съгласието да е част от нашия проект, се обърнахме към нея с няколко въпроса какво да очакваме на Sunday Fashion Session.

Здравей Мариела, с какво се занимаваш?

Правя чанти и обувки. Т.е. обувките към момента ги декорирам, но това е само началото 🙂

Това ли мечтаеше да станеш като малка?

Не, исках да бъда ветеринарен лекар… И още ми допада тази идея, в интерес на истината.

Какъв е твоя личен стил?

Труден за определяне. Доста спортен, понякога кукленски, друг път ме гони голяма еклектика. В общи линии, зависи…

Мариела Скендерова

Ако искаш да създадеш среда, в която хората да бъдат мотивирани, какво е първото нещо, което ще направиш?

Ще се уверя, че хората правят това, което наистина искат. Това е най-важното условие за получаване на удовлетворение, а оттам и на мотивация.

Кои са мечтите и целите, които те водят към успех?

Искам да създавам красиви продукти и да насърчавам хората да се включват в процеса на измислянето им. Според мен е хубаво да се върнем към времената, когато хората са носили няколко дрехи, но изработени с внимание, любов, качествено и носещи някаква история, а не да пазаруваме конфекция с килограми.

 

Как купуваш дрехи: по необходимост или в зависимост от настроението :)?

По-скоро ако видя нещо, което много ми харесва, преценявам дали мога да си го позволя и го купувам или не. Нито изпитвам необходимост, нито се поддавам на настроенията си. Аз съм доста балансиран човек, който понякога си позволява да се глези. От известно време се опитвам се да купувам неща предимно на български дизайнери.

Какво е най-важното качеството, което един добър лектор трябва да притежава и защо?

Естественото поведение е нещото, което прави всеки един от нас неповторим, различен и интересен. Когато човек е себе си, той няма от какво да се притеснява. Когато не се притеснява, успява да се “разгърне” на 100% и това си личи и бива оценено от аудиторията.

Как една лекция може да се превърне от скучно рецитиране на теми, в увлекателно прекарано време?

По няколко начина – правилната /интересна/ тема за съответната публика, интеракция с нея, добра подготовка от страна на лектора.

Какво за теб е устойчива мода?

Нещо прекрасно и леко утопично към момента. Както вече написах по-горе, като начало трябва да се спре свръх производството и да се пренасочим към носенето на по-малко, но по-качествени и “смислени“ дрехи и аксесоари. Иначе, спор няма, че колкото повече рециклираме и колкото по-натурални съставки се ползват за създаването на дрехите ни, толкова по-добре за всички ни. Но до момента, до който всички като луди пазаруваме от големите вериги, при положение, че знаем къде и как се произвеждат дрехите им и уж негодуваме срещу това, не виждам много смисъл да говорим за подобна устойчивост. Това изисква създаване на нов тип поведение и култура, което ще отнеме много време.

Какви умения смяташ, че нашите курсисти ще придобият от твоята лекция? Какви са твоите очаквания за курса „Sunday fashion session”?

Надявам се да им покажа, че във всеки от тях „дреме“ по един малък дизайнер. Повечето хора се подценяват и не смеят да направят нещо различно, нещо извън сферата, в която тясно са специализирали. Което се оказва не съвсем вярно. Когато се освободят от задръжките, доста от тях се справят добре с „творенето“ на всевъзможни неща, което пък им носи увереност в силите им и голямо удовлетворение.

Вижте графика за курса и побързайте да се запишете. МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *