ВЕЧЕРЯ НА ТЪМНО?!

Опитвали ли сте някога да направите някое от ежедневните си рутинни притъпявайки едно от сетивата си? Какво би било да готвиш, без да усещаш миризмата- най-вероятно ще се стремим да направим яденето по-красиво. Какво би било да чистиш, без да виждаш-най-вероятно ще видим последици от атомна бомба. Какво би било да комуникираш лице в лице с някой, без да го виждаш или чуваш наистина. Застъпването на едно от сетивата ни развива останалите. И въпреки, че това има названието физически дефект, в действителност е талант да виждаш цветовете по-ярко.

Така и ние сe положихме на експеримент – неделна вечеря по женски в абсолютно тъмна среда. Kакто описвам ресторанта -“ на по-тъмно място в живота си не съм била, дори като затворя очи вечер“. Въпреки липсата на зрителна представа за мястото, всичко те оставя с впечатление за много приятна атмосфера с хубава леко тиха jazz музика, аромат на невероятно вкусна храна, изискан персонал.

Как функционира…

…първо в лобито на ресторанта разглеждаш менюто и си избираш една опция от 3 или 4 степенното меню – вегетарианско, на основата на сирене, пилешко, морски дарове, телешко или изненадата на готвачa. Имаш възможност да избереш пълния вариант -салата, супа, основно и десерт или дамската опция- 3 ястия без супа. Цената е фиксирана като не включва напитка. След като направите поръчката си, любезен придружител идва да ви вземе от лобито и да ви въведе в салона. Предупредени сте да си изключите телефона (както на много места в Берлин) и да си свалите часовника, ако има и най-малки признаци на осветяване. Електронни цигари също са забранени.

Въвеждат ви в тъмно предверие, нареждате се в индийска нишка и лека полека така чак до масата. Настаняват ви един по един и ви помага да напипате масата, приборите, човека до вас. Сервират ви напитките и от там нататък се оправяйте сами. Няма нищо страшно, ако действаш внимателно и прецизно. Не се заливаш, не събаряш, не чупиш. Просто трябва да сте грандиозни 😉

Силата на аромата на храната…

Интересно е да се опиташ да разбереш какво ядеш. Силата на аромата на храната повишава вкусовите ти рецептори и имаш усещането, че ядеш божествена храна. Порциите са предвидени да се наядеш, но не да се „наблъскаш като животно“. Сервитьорът те изчаква между всяко хранене достатъчно време, че да не ти става тежко и всеки път пита – готови ли сте за следващото. Част от ястията бяха печено козе сирене с боровинки, ньоки с картофен медальон, пилешка на шишета (това много не успяхме да го анализираме), нуга пралини с манго и др.

dark

Когато излезеш, първото нещо, което правиш, е да се огледаш дали не приличаш на дете след обяд в детската градина. Но за щастие установяваш, че маниерът и етикетът е спасил бялата ти риза. После поглеждаш очите си и виждаш две черни топчета. Сигурно е голям шок за красиво синеоките хора 😀 Благодариш на придружителя си и се отправяш отново към лобито, където можеш да заплатиш за преживяването, да похвалиш персонала и да получиш кратко ревю на всичко в чинията си. Така и никога не разбираш как е изглеждала масата след теб или какво прави всеки от нас, когато знае, че никой не го вижда.

Но изненадите не приключват до тук! След като през цялото време си мислил, че персонала на заведението работи с очила за нощно виждане, разбираш, че всъщност това е заблуда и част от тях са слепи…и сваляш шапка на предприемача, който освен че е измислил невероятно приключение, е отворил съвсем адекватни работни места за хора, които биват маркирани от обществото като различни. Нищо различно няма в тях, освен че за тях светът е по-цветен!

Ако решите да посетите ресторанта, когато сте в Берлин, повече информация можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *