КАК ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА И ТЯЛОТО НИ МОЖЕ ДА МУ НАНЕСЕ ДЪЛГОТРАЙНИ ВРЕДИ

Преди известен брой години аз самата използвах масова козметика, без оглед на марката, а още по-малко на съставките й. Постепенно, с ориентацията към по-екологичен и чист начин на живот, съвсем естествено се заинтересувах и какво има в продуктите за лице, тяло и орална хигиена, които ползвам. Специалисти твърдят, че до 60% от това, което нанасяме на кожата си, може да проникне през нея в кръвния ток.

Започнах да чета етикети, сайтове, да уча нови термини. Оказа се, че не малко марки умело ни убеждават с визия и реклама, че са с натурални съставки ( като и тук има уловка, защото и петролните продукти, срещащи се в козметиката- като petroleum, също са натурални, но съвсем не са полезни), органични, био и т.н. В днешно време пазара изобилства от козметика от всички краища на света и за потребителите избора никак не е лесен.

Ще се опитам тук да спомена някои от най- неприятните козметични съставки, за които да сте нащрек, четейки етикетите.

1. Phenoxyethanol

След като парабените станаха известни като вредни съставки, все по-често те биват заменени с phenoxyethanol ( ethylene glycol monophenyl ether). Той е одобрен като безопасен и се влага в органична козметика. Но дали наистина е безопасен? Той е широко използван в продукти за лице, тяло и гримове. Изследвания показват, че в умерена концентрация той може да има токсични ефекти върху тялото ни. Те включват :

· проблеми с репродуктивната система и развитието

· контактни дерматити

· увреждания на мозъка и нервната система

козметика

Наскоро Япония забрани използването на тази съставка в козметиката. В същото врме в други държави тя е ограничена до концентрация от 1%.

2. Aluminum

Някои изследвания сочат, че алуминият има връзка със заболявания като Алцхаймер, но по-скорошни проучвания поставят тази връзка под съмнение. Други изследвания посочват връзка между алуминия и заболявания като рака на гърдата и някои мозъчни увреждания. Алуминий на прах се използва най-често в дезодоранти. Той е безспорен невро токсин. При животни води до проблеми с репродукцията. Може да доведе до раздразнения на кожата или да наруши функциите на ендокринната система. Човек поглъща и/или абсорбира около 1.5кг. алуминий през живота си. Много, нали? Замислете се следващия път, когато избирате дезодорант. Или изберете такъв с безвредни натурални съставки.

козметика

Една натурална алтернатива на дезодорант можете да видите тук и тук.

3. Formaldehyde

Той е известен канцироген за хората и се свързва с левкемията, рак на панкреаса и кожата, кожни раздразнения и цироза. Среща се в лакове за нокти, лепила за изкуствени мигли и продукти за заглаждане и изправяне на коса. Този химикал често е прикрит- не е изписан в състава, а по- скоро се съдържа в консерванти като:

DMDM hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, Quaternium-15, Bronopol, 5-Bromo-5-nitro-1, Hydroxymethylglycinate.

Ако срещнете в описанието на състава някой от тези консерванти, не купувайте този продукт.

4. Tetrasodium EDTА

Това вещество е токсично. Клинични изследвания показват, че това вещество повишава проникваемоста на други химикали. Това е обезпокояващо, защото този химикал се влага често в продукти редом с други химикали считани за опасни. Тази съставка може да бъде изписах по следните начини на етикета: Edetate sodium

Tetrasodium edetate, Tetrasodium salt, TEA-EDTA

5. Dioxins

Диоксините съществуват в хранителната верига като замърсители на природата. Те са си проправили път в много козметични продукти. Те са устойчиви и остават в тялото ни за дълго време. Известно е, че влошават работата на ендокринната система, свързват се с раковите заболявания, токсични са за организма на човека. Диоксините не се изписват на етикета, но често се съдържав други съставки като triclosan, PEGs и sodium laureth sulfate. Диоксини се намират и в тампоните за интимна хигиена( с изключение на органичните), тъй като конвенционалния памук е генно модифициран, третиран с пестициди и белина. Ако използвате тампони, потърсете такива от органичен памук или използвайте многократни превръзки и/или менструална чашка.

козметика

6. Toluene

Толуен, още наричан толуол, метилбензен или фенилметан, е ароматен въглеводород от реда на бензените. Съдържа се в каменовъгления катран и в продукти, получени при термична обработка на нефт и нефтопродукти. Използва се в лепила, бои, разредители за бои, оцветители, препарати за петна, пластмаси и много други. В описание на състав може да се крие под следните имена: benzene, methylbenzene, toluol и phenylmethane.

7. Triethanolamine (TEA)

Да не се бърка с чай ( tea) . TEA е ароматна съставка, коректор на киселинността, емулгатор и ПАВ( повърхностно активно вещество). Среща се в сапуни, продукти за коса, лосиони, гримове, парфюми и слънцезащитни продукти. Ефектите му върху здравето включват рак, токсичност за органи и системи в тялото и алергични реакции.Тестове при животни са показали, че, дори в малки дози, води до мутация на клетките. Може да бъде изписан на етикета и като DEA и MEA.

8. Para-aminobenzoic acid (PABA)

Тази съставка все още се среща в съставите на слънцезащитните продукти. Може да доведе до алергична реакция, контактен дерматити или фотоконтактни дерматити. Дори PABA-esters, които напоследък заемат мястото на PABA и са с по-меко действие, причиняват същите кожни реакции.

козметика

9. DEET – N,N-diethyl-meta-toluamide

Това е най- използваното вещество като репелент. Счита се за невротоксин. Някои изследвания посочват, че продукти с концентрация над 30% са токсични. Дългосрочно подлагане на плъхове на това вещество е довело до умиране на мозъчни клетки и промени в поведението им ( затова производителите препоръчват да не се пръска в лицието и да не се вдишва при употреба). Свръх употребата му е довела и до някои инциденти. За периода от 1961 до 2002 има осем смъртни случая свързани с DEET, като три от тях са от поглъщането на веществото, а другите пет са от употреба на кожата ( прекомерна). Това вещество е създадено от човека и може да разтваря пластмаса.Бих ви препоръчала да си приготвите сами репелент с етерични масла или да закупите готов такъв продукт. Натурални репеленти с билки и етерични масла можете да намерите тук и тук.

10. Petroleum

Тази съставка се среща в ужасно много козметични продукти…и е същото вещество, от което е направено и маслото ви за двигателя на колата. Крие се под много имена, като най-често срещаните са Petrolatum, Xylene,Mineral oil,Liquid paraffin. Може да срещнете твърдения, че петролните суб продукти са безвредни за кожата, но на ваше място бих ги избягвала, защото съдържат 1,4-Dioxane, който е посочен от СЗО като възможен канцероген.

11. Парабени- Parabens

Това са най-често срещаните консерванти в козметични продукти. Проблемът с тях е, че се абсорбират чрез кожата и често са откривани в тумори на гърдата. В световен план има нарастваща загриженост, че системната употреба на продукти съдържащи парабени може да увеличи случаите на рак на гърдата при жените, и на рак на тестисите при мъжете. Ето и част от имената, под които можете да ги срещнете на етикетите: benzylparaben, butyiparaben, propylparaben, methylparaben, ethylparaben, isobutylparaben.

12. Фталати- Phthalates

Фталати се срещат в много продукти около нас, включително пластмасови предмети. Тези вещества влияят на хормоните и водят до репродуктивни проблеми, инсулинова резистентност и проблеми в развитието при деца. Фталатите не се изписват самостоятелно като съставки в козметиката, но могат да се крият в други вещества изписани като „fragrance“ (аромат). Затова бих ви препоръчала да купувате продукти ароматизирани с етерични масла.

13. Малка вметка за пастите за зъби– хубаво е в тях да няма SLS, това вече е всеизвестно. По-малко известно е, че не е полезно за зъбите ни в пастите да има глицерин. Той създава фин филм върху зъбите, който възпрепятства впоследствие тяхната реминерализация. Зъбите се реминерализират от слюнката ни. Глицеринът се отмива много трудно и бавно. За съжаление, повечето пасти на пазара ( и в световен план) са с глицерин. Пасти с натурални и безвредни съставки, и без глицерин, можете да намерите и тук, тук, а специален продукт за деца – тук.

козметика

Четенето на етикети и съставки може да ви идва в повече, но е наше право да знаем какво слагаме на кожата и поемаме в организма си. За по-любознателните и заинтересованите за здравето си препоръчвам книгата на Рут Уинтър “ Речник на козметичните съставки за потребители“. Може да се закупи от Амазон.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *