ЕДНО СЪВРЕМЕННО ГРАДСКО МОМИЧЕ – ЛИЯ ОТ CONTRABOND

Запознанството ми с Лия се случи в края на миналата година и дали случайно или не – посрещнах и новата година с нея. Запознахме се на Secret Sex партито на Blackout label и първоначалното ми впечатление за нея беше увереност, спокойствие и шармантност. Няма как да я пропусне човек дали заради излъчването и аурата й, дали заради усмивката й, дали защото стилът й наистина е забележителен. Да не се отклонявам много, така и не задълбочихме комуникацията до момента когато не разбрах, че ще прекараме Нова Година заедно, започвайки от нейното жилище. Домът й е едно изключително място, което ти създава асоциации за творчество, уют и стил. Бях очарована! Домакинята те оставя да се чувстваш като у дома си като не те обсебва с присъствието си и това да те обгрижва. Просто оставя хората да се чувстват комфортно и без нейното подканване. В последствие си дадох сметка, че това е Лия. Човек, около когото ти е интересно да си, ще подхване разговор с теб на различни теми, когато усети, че е достатъчно, просто ще стане и ще отиде другаде, но нещата се случват с такава свобода и лекота…Лия е вдъхновяващо свободна. И това може да го усети и всеки, който не се е запознал с нея, от блога й. Разказите за пътуванията й САМА по света, за различните теми, които я интересуват, или с които иска да запознае читателите си, те удрят по челото и те карат да се замислиш – къде съм, какво правя, защо…?! Дали защото е психолог, но това момиче наистина си го бива в това да те събуди!

И така пътищата ни отново се пресякоха във връзка с нейното онлайн местенце и много бих се радвала да ни разкаже повече за него и повече за себе си!

19400064_10213419402218994_3689304076100127007_n-300x300

Всеки, които се поинтересува може да намери отговора на този въпрос, но нека започнем класически. Как започна всичко?

По професия съм психолог, а от няколко години се занимавам с писане на свободна практика ( може да се запознаете повече тук ). Това ми дава възможност да пътувам, докато работя със страхотни клиенти и по статии, които ме вълнуват.

Винаги съм се интересувала от много и различни теми. Познатите ми също са от всевъзможни среди. В един момент ми направи впечатление как всички те са страшно интересни хора, а понякога трудно намират общ език. Така например, модните гурута понякога гледат с насмешка на хората, които защитават правата на животните. Еколозите пък отписват модата като повърхностна и ненужна. Така ми хрумна да създам блог, който да набляга на общото между привидно противоречащи си теми. Идеята на Contrabond e да си помагаме, вместо да си пречим. Например, стрийт стайл феновете могат да изберат еко кожа, а пък еколозите да подбират по-внимателно дрехите си, за да привличат към каузите си и с приятен външен вид. Всичко това някак си естествено се обвърза с психологическото ми образование и страстта ми към приключенията.

Кои местенца по света си посетила до сега?

Последното ми пътуване продължи 5 седмици – обиколих Тайланд, Лаос и Камбоджа. Миналата година прекарах 2 месеца в Индонезия. Ако тръгнете натам, да знаете, че има далеч по-красиви места от Бали, които си струва да се видят ? Живяла съм в Кувейт, играла съм тенис в Египет и Катар. Откъм по-екзотични дестинации засега е това, а от Еврова любима ми е Италия – винаги може да те заплени с нещо ново.

Ще ми се да обиколя навсякъде, но където и да ходя, съм щастлива, че съм родена именно тук и винаги ще се връщам.

Не те ли беше страх да си сама на другия край на света – крехко момиче като теб…?  Всички сме чували страшните истории за изчезнали жени. Какво трябва да правим и да не правим за да се чувстваме спокойно, ако пътуваме сами?

Страх ме беше и още как! Познавам няколко изключително силни жени, които често пътуват сами. Точно преди да замина на своето първо соло пътешествие, всички ме засипаха с какви ли не ужасяващи истории, които си бяха премълчавали дотогава и още повече ме стреснаха.

Да си призная честно, първите 5 дни сигурно се разплаках 10-тина пъти. Най-трудна е срещата със себе си – когато си сама, на хиляди километри от всичко познато, няма как да сметеш емоциите си под килима. Но и точно това прави соло пътешествието толкова прекрасно, духовно изживяване. Разбираш коя си всъщност и ставаш по-силна, отколкото си предполагала, че можеш да бъдеш.

Освен това там се запознах със страхотни хора, които спечелиха доверието ми и с които пътувах през част от времето. Приятелствата на път са много динамични и се сближавате бързо, понеже знаете, че имате малко време заедно. С тези хора се грижехме едни за други и пътуването беше по-безопасно. А и майка ми има една любима фраза, „Смелостта не е липса на страх, а действие въпреки страха“.

За да сме в безопасност, когато пътуваме сами, винаги е важно да мислим за културата, в която се намираме. Огледайте се наоколо. Ако например местните не ходят с ултракъси дрехи, ограничете се и вие.

Говорете си с други пътешественици, които са били там, накъдето вие се отправяте. Досега информацията от личен опит винаги ми е била най-полезна. Не слушайте съседката,  която никога не е пътувала, а ви разказва стряскащи истории, дочути от неясни източници. ?

И разбира се, винаги имайте едно наум за готините хора, с които се запознавате, преди да им се доверите напълно.

Как можем да си позволим едно такова пътуване? Какви идеи и трикове можеш да дадеш за по достъпно пътуване?

Наскоро публикувах статия в блога, в която описвам всичките си разходи от последното пътуване. Можете ли да познаете колко ми излязоха 5 седмици в Азия? Точно 2,023лв.! И то без да се ограничавам особено. Разбира се, можете да изхарчите и десетки хиляди. Всичко зависи от това дали държите на лъскаво преживяване или предпочитате да станете част от местния начин на живот.

Обикновено, когато искам да спестя за пътуване, си правя каса. Щом не отида на някое парти или се огранича от поредния чифт дънки, слагам парите в касата. Знам, че ако не ги отделя, ще ги изхарча неусетно, вместо да спестя.

Също така, гледам да посещавам готини модни събития, като тези на Empty Your Wardrobe и да си откривам свежи находки, вместо да се отдавам изцяло на трендове и последни колекции.

Освен това, се опитвам да следя добри предложения за билети и си взимам само тогава, когато наистина си струва.

Когато пък пътуването стартира, има няколко фактора, които винаги го правят по-забавно и бюджетно:

– Спя в хостели. Това е най-добрият начин да се запознаете със страхотни хора, да се забавлявате и да спестите. Все пак, винаги четете внимателно рецензиите на другите посетители, за да си изберете максимално хубав хостел.

– Хапвам с местните. На много места ще намерите така наречените ресторанти „туристически капан“, където местни стъпват само като персонал. Вместо да ходя там, винаги намирам местата където се хранят месните хора – там винаги е вкусно, автентично и доста по-евтино.

– Не си купувам хиляди дрънкулки. Взимам на близките си нещо малко и практично или пък изпращам картички. Винаги е приятно в пощата ти да се появи нещо различно от сметки и брошури.

– Сравнявам и се пазаря. В Азия, пазаренето е задължително. В никакъв случай не се съгласявайте на първата цена, която ви кажат, понеже тя обикновено е в пъти по-висока от реалната и никой не очаква от вас да я платите. В началото може да ви е малко неловко, но скоро пазаренето се превръща в игра.

А съвет как да откриваме интересните места, които да посетим на места, на които ходим? Ползваш ли Trip advisor или Google, или предпочиташ да се довериш на местните? Как да се доверим на някого без да се породи съмнение в нас, че иска да ни „преметне“ или отвлече?   Ще ти дам личен пример – докато бях в Индия, където от месни приятели бяхме предупредени да внимаваме в разговорите си с мъже, един случайно минаващ човечец заговори мен и приятелката ми като ни разпитваше къде сме отседнали и на къде отиваме. В последствие ни предложи да ни заведе до конкретен интересен пазар, за което дори ни спря такси. Изглеждаше наистина отзивчив човек, но една такава ситуация винаги буди подозрения във всеки. И така останахме пред дилема – дали не изпуснахме да видим една от тайните на града или просто взехме разумното решение да не се отдадем на авантюризма.

Нещо подобно ми се случи в Банкок. Местен човек ни каза, че мястото, накъдето се бяхме насочили е затворени. Успокои ни, че знае страхотно кътче, на което ще ни заведе и така дадохме доста пари за транспорт, за да се окаже, че всъщност ни водят в ресторант тип „туристически капан“, собственост на семейството му. В последствие разбрахме, че това е класическа измама за Банкок. Понякога се случват и такива неща. Смятам, че просто трябва да ги приемем като неприятна, но нормална част от пътуването.

Много харесвам пътеводителите на Lonely Planet, но винаги оставам най-доволна от съветите, които ми дават други пътешественици. Последното ми пътуване беше без план – откривах готини места, благодарение на историите, които ми разказваха.

Местните също често са добър източник на информация, но е най-сигурно да се посъветвате с персонала в хостела или ресторанта, вместо да се доверите на някой, който ви спира на улицата. Couchsurfing също е добър вариант. Използвала съм го за да бия по бира с местни хора, които говорят английски, и да науча повече за мястото.

Кое е следващото място, към което си се устремила, и коя е голямата ти travel мечта?

Много бих искала да обиколя целия свят и малко по-малко се движа към реализирането на тази мечта.

Колкото до следващата дестинация – има няколко места, които ме изкушават, но не съм планирала нищо конкретно. Ще ми се да обиколя Виетнам на мотор и да се кача до базовия лагер на Еверест, в Непал. Засега обаче планът е да няма план – ще оставя нещата да случват спонтанно.

18095702_1883844421828391_267640599287431168_n

Не бях планирала нито едно от двете си пътувания в Азия – просто намерих евтини билети и потеглих.

Една от последните ти статии беше на тема дрехите втора употреба. Как поддържаш духа на гардероба си?

Признавам си, че обичам трендовете. От друга страна обаче е скучно да изглеждаш като всички останали. Затова се стремя към интересни модели, които хем да са актуални, хем да имат собствен дух. А те лесно се намират в бутиците втора употреба, както и на модните събития в София.

Напоследък се запалих по минимализма и мисля как да изградя интересен гардероб, без да имам твърде много неща.

Вярвам, че дрехите са важни. Те са невербален начин да покажем кои сме и да комуникираме своята идея за света. Затова за мен ключово е да се чувствам комфортно в облеклото си. Ако сложа нещо и усетя, че не пасва на настроението ми, веднага го сменям.

Давам поле на свободния ти дух да избере как да завърши това интервю. Кажи или ми разкажи каквото пожелаеш, каквото първо излиза в съзнанието ти!

Ако мога да дам един съвет на някой, който се чуди накъде да потегли, буквално или преносно, той е, „Излез от зоната си на комфорт!“. Когато нещо ме кара да се чувствам неудобно, но въпреки това го направя, ми вдъхва сила и увереност. Освен това, така опознаваш себе си и си даваш шанса да преживееш страхотни истории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *