10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота 10 Rules How to Slow Down and Enjoy Life

Каква ирония е само, че в днешния модерен свят пълен с технологии, целящи пестене на време, ние използваме това време да правим повече и повече неща, а животът ни минава все по-бързо и трескаво покрай нас от всякога. Животът преминава с такава скорост, че ние нямаме време да му се насладим.

Не трябва да е така, не трябва да сме само статив на ежедневието си! Нека се противопоставим на трескавия начин на живот и да намалим темпото, наслаждавайки се на всичко около нас и на всичко, което ни се случва. В представлението „Идиот“ по Достоевски в Народен Театър Иван Вазов Ованес Торосян толкова вдъхновяващо ме беше попитал преди време „ Ти…видя ли дървото пред вас, когато излезе днес?“. Направо останах безмълвна…

Да оставиш животът да минава бавно означава да започнеш да се наслаждаваш на сутрините, вместо да препускаш през банята, кухнята и през вратата. Означава да се наслаждаваш на всичко, което правиш, да цениш моментите навън, да обърнеш внимание какво точно говориш или с какво запълваш времето си – вместо винаги да си свързан с мобилния си телефон, таблет или компютър, вместо постоянно да говориш за работа и задължения. Означава да се съсредоточиш върху това, което правиш в момента, вместо да правиш няколко неща и да не си в нито едно от тях.

Да намалиш темпото е съзнателен избор, може би не винаги лесен, но ни води към оценяване на живота и едно ниво по-нагоре в личностното ни щастие.

  1. Бъди в настоящето. Не е достатъчно да намалиш скоростта – трябва да си осъзнат в това, с което се занимаваш в момента. Когато се хванеш, че мислиш за нещо, което трябва да направиш, или за нещо, което вече се е случило, внимателно се върни в настоящето. Фокусирай се върху сегашния момент. Фокусирай се върху действията си, средата си, хората около теб. Трябва практика, но е от съществено значение за времето, което ще прекараш на този свят.
  2. Прави по-малко. Трудно е да намалиш предавката, когато се опитваш да правиш хиляди неща наведнъж. Вместо това направи съзнателния избор да се нагърбиш с по-малко задачи. Фокусирай се върху наистина важните неща, приоритизирай списъка и започни от номер 1. Остави време между задачите и срещите, за да може денят ти да минава в по-спокойно темпо.
  3. 10 правила как да намалите темпото и да се насладите на животаИзключи. Не бъди винаги онлайн. Изключи мобилния. Света няма да рухне, ако не си винаги на линия. Ако работиш на компютър, намирай моменти, в които да го изключиш и да се фокусираш върху други неща. Винаги да сме свързани с мобилните  устройства или компютрите, означава, че сме непрекъснато подвластни на постъпващата информация, ние сме в ръцете на исканията от страна на другите. Трудно е да намалиш темпото на живот, ако постоянно проверяваш новите съобщения в What`s app, Viber, Messenger, email, Instagram и т.н.
  4. Фокусирай се върху хората. Много често ние прекарваме време с приятели или семейство, или се срещаме с колеги, но не сме наистина с тях. Говорим с тях, но сме разсеяни от мобилни устройства или каквато техника имаме около нас. Там сме, но както се казва „главата ни е другаде“. Слушаме, но реално мислим за себе си и за това, което искаме да кажем. Никой от нас не е имунизиран от това, но със съзнателни усилия можем да се изключим от заобикалящия ни свят и да се включим в настоящия момент. Малко време със приятели или семейство може да ни отведе надалеч – доста по-ползотворно използване на времето! Нека наистина осъществим контакт с хората около нас, отколкото просто да присъстваме до тях!

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота5.Ценете природата. Много от нас се затварят в домовете, офисите, колите през повечето време и рядко отделят време да излязат навън. И често, когато сме навън, говорим или „прецъкваме“ телефоните  ( сега ще кажете стига с тези телефони, но си е така! Пристрастени сме към тях и това е проблем!). Вместо това можем да се насладим на времето навън, изучавайки околната среда – да поемем дълбоко въздух, да  наблюдаваме зеленината или шума на водата. Казвам, ако имаме възможност, защото не навсякъде е редно да поемаме дълбоко въздух;), но пък на много места има зеленина и природа. Няма да ви разказвам какво усмивка може да предизвика едно цъфнало пролетно дърво в мен! А такива има навсякъде по това време на годината.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

 

Правете упражнения навън, когато имате тази възможност, или просто си изберете физическа дейност като разходки в парка, еко пътеки, колоездене, каране на ролери, федърбал, тенис на маса и така нататък. Усетете полъха на вятъра, водата, земята…опитайте се да го правите ежедневно или поне 1-2 пъти седмично за начало. Правете го за вас и за хората около вас.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Яжте по-бавно. Вместо да пълните стомаха си с храна възможно най-бързо, се стремете да се наслаждавате на това, което слагате в устата си. Обръщайте внимание на всяка хапка. Изучавайте вида и вкуса на храната. Да ядеш бавно има двойна полза – прави ви сити от по-малко, а храната е по-вкусна. Също така бихме ви препоръчали да ядете по-истинска храна. И сега идва редовният коментар „ Не мога да ям бавно, аз така си ям“ и т.н… Спомнете си какво е последното ви голямо постижение, с което се гордеете и което ви отне много усилия. И сега го съпоставете с това да ядете по-бавно. Кое е по-трудно и по-невъзможно?

Не е въпрос на диета да се храниш спокойно. Стига! Всичко от тази храна се попива от вашите органи и проличава на вашата коса, кожа, очи, нокти, зъби… Не е трудно поне веднъж да прескочих храната в пакетче, пърженото, тоновете тесто, които поглъщаме всеки ден, прекрасната бяла захар. Четете етикетите на това, което ядете. Интересувайте се какво означава „без глутен“, „с ниско съдържание на мазнини“, „без захар“. Много често това е за сметка на нещо друго също така вредно за нас, или пък изобщо не е подходящо за нашата диета ( нека се уточним, че диета е режим на хранене, а не на слабеене).

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Карайте по-бавно. Бързото каране е навик в забързаното ежедневие, но също така е виновник за много пътни инциденти, стрес, изразходвано гориво. Много се нервирам когато някой ми дава зор и ме псува, а аз карам по правилник и с позволена скорост. Не знам защо карането с 80+ градско се е превърнало в нещо нормално.

Вместо това се опитайте да си създадете навик да карате по-бавно. Направете го време, в което си правите равносметка за живота си, и нещата, през които преминавате. Карането ще е много по-приятно и сигурно. А също така и разходът на гориво ще падне значително!

  1. Намирайте удоволствие във всичко, което правите. Доста се препокрива с това да живеете в настоящето, но е с една стъпка по-нагоре. С каквото и да сте се захванали, намирайте удоволствие и позитивизъм във всичко. Може да е много досадно сега, но пък може да има някаква полза за вас. За някои е досадно да мият чинии например. И го претупват набързо набързо. Но защо пък да не се успокоим и да се насладим на водата, на чистотата, на аромата на препарата. Аз обичам да мия чинии, за това инвестирам в препарата за миене да е нежен за ръцете, да има нестандартен аромат. Луда работа да, но защо да не си направиш кеф с нещо толкова елементарно. Опитайте се да откриете хубавото във всичко. Резултатът е за вас. Грижете се за себе си.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Една задача в конкретния момент! Фокусирайте се върху една задача точно сега. Когато усетите, че трябва да смените, спрете за няколко секунди, поемете дъх и се захванете.
  2. Дишайте. Когато се усетите, че сте се форсирали отново и стресът ви пали ушите, направете една пауза и вдишайте дълбоко. Хайде още веднъж. Усетете, вдишвайте спокойствие и издишвайте стрес и напрежение (тактика за медитация;)) Чрез пълно фокусиране върху дишането, се довеждате в настоящето отново и забавяте темпото.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

Със сигурност при първото прочитане на споментате съвети ще последва едно стандарно отрицание „дъра бъра“, но какво губите, ако просто опитате. Ние наистина рядко си даваме сметка как лети времето буквално покрай нас, като просто се опитваме да се включим в неговия път. Ще се събудите утре и ще осъзнаете, че сънят ви е бил 10-20-30 години и… то си мина.

So enjoy little things and enjoy your life now! 😉

За вас преведе и доокраси Петя.

Вдъхновител:  http://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/ What an irony – in our contemporary world of technologies aiming to save us time we use this time to do more and more things and leave life pass by faster and more hectically than ever. Life slips by with such speed that we don’t have time to enjoy it.

This is wrong, we shouldn’t be only a means for our daily routines. Let’s oppose the hectic lifestyle, slow down and enjoy everything that surrounds and happens to us. In the Ivan Vazov National Theatre adaptation of the play Idiot by Dostoyevsky, Ovanes Torosian had once inspiringly asked me: “Did you notice the tree in front of your home when you walked out this morning?”. This left me speechless…

To slow down the flow of life is to start enjoying the mornings and not rush through the bathroom, the kitchen and the door. It means to enjoy everything you do, to cherish the moments outdoors, to pay closer attention to what you actually say and how you spend your time – not to be connected to your phone, tablet or computer all the time or talk only about work and responsibilities. It means to focus on what you do now instead of do several things at the same time and think about none of them.

Slowing down is a conscious decision and is not always easy, but it leads us to appreciation for life and to the next level of our personal happiness.

1. Stay in the present.Slowing down is not enough – you’ve got to be attentive to what you are doing in the moment. When you catch yourself thinking about what you have to do or something that has happened, carefully pull yourself back to the present. Focus on the present moment. Focus on your actions, surrounding environment and people. It takes practice, but it is of vital importance for the time you will spend on this world.

2. Do less.It’s hard to switch to lower gear when you are trying to do a thousand things at the same time. Make a conscious decision to take on fewer tasks. Focus on the things that matter, make a list of priorities and start from No 1. Leave gaps between your tasks and appointments so your day can pass in a calmer manner.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

3. Disconnect.Don’t be online all the time. Turn off your phone. The world won’t come to an end just because you are not available. If you work on the computer, find time to turn it off and focus on other things. Being always online on your phone or laptop means that you are a target of a steady flow of incoming information – you are a constant victim of other people’s requests. It’s hard to slow down if you are non-stop checking the messages on WhatsApp, Viber, Messenger, your e-mail, Instagram, etc.

4. Focus on people.Quite often we spend time with our friends and family or the colleagues but we are somehow “not with them”. We chat with them but are always distracted by our mobile devices or the technologies around us. We are there but, as people say, our thoughts are somewhere else. We seem to be listening, but are actually thinking about ourselves or what we really want to say. No one is immune to this, but with some deliberate effort we can turn off the surrounding world and turn on the present moment. A little time spent with our friends and family can lead us a long way – a much more beneficial way to spend your time! Let’s really connect with people around us and not just sit by them!

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

5.Appreciate nature. Most of the time many of us are shut inside our homes, offices and cars and we rarely spare time to go outside. And often when outside we either talk on the phone or fidget with it (By now you are probably thinking “come on, enough with these phones already”, but that’s the truth! We are addicted to them and it’s an issue!). Instead, we should enjoy the time spent outside getting to know nature better – take a deep breath, observe the greenery or the whispering of the water. Only if possible of course, because there are places where you best not take a deep breath ;), yet greenery and nature are almost everywhere. I will not talk about the kind of smile a blooming tree in the spring can bring to my face! But such trees are basically everywhere at this time of the year.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

 

When possible, exercise outdoors or have a walk in the park or along eco paths, ride a bike or inline skates, play badminton or table tennis, etc. Feel the wind, water, earth… try to do it every day or at least 1–2 times a week as a beginning. Do it for yourself and the people around you.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

6.Eat slower.Instead of stuffing your stomach with food as fast as possible try enjoying what you eat. Appreciate every bite. Examine the texture and the taste of your food. There is a double benefit from eating slowly – you feel full with less and food is more delicious this way. Also, we recommend eating more “real” food. Here I expect a comment as “I can’t eat slower, this is how I always eat” and so on… Try to recall your last big achievement that took so much effort and you are quite proud of. Now, compare it to eating more slowly. Which is harder to achieve?

Eating slowly is not a kind of a special diet. Don’t think it is! Everything you eat gets to your organs and shows in your hair, skin, eyes, nails, teeth… It’s really not that hard once in a while to skip the packaged food, fried meals, tons of dough we engulf on a daily basis and the tempting white sugar. Read the labels of what you eat. Research what “gluten-free”, “low fat” and “sugar-free” mean. Quite often these are substituted by something just as harmful and are not suitable for our diet (just to be clear – “diet” is our standard eating regimen, not a special one for weight loss).

7.10 правила как да намалите темпото и да се насладите на животаDrive slower.Driving fast is a habit that comes with hectic everyday life and is the reason behind many road accidents, stress, waste of petrol. It pisses me off when someone is nagging at me or calling me names when I am driving by the book and at allowed speed. I have no idea when driving at 80+ km/h in the city became something normal.

Try to make driving slower a habit. Use the time to draw conclusions about your life and the situations you had to deal with. This way driving will be safer and more pleasant. Also, your gas bill will decrease considerably!

8.Find pleasure in everything you do.To some extend it overlaps with living in the present but it’s a step further. Find pleasure and positivity in your work. It may seem like a bore, but it sure will be beneficial. For example, some people find it annoying to do the dishes. So they rush it. Why not try to calm down and enjoy the flow of water, the cleanness, the fragrance of the detergent? I love doing the dishes and invest in a high-quality detergent, tender to the hands and with unusual aroma. It may sound crazy, but why not take pleasure in something this simple. Try seeing the good side of everything. The result is your prize. Take care of yourself.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота9.One task at a time!Focus on one task right now. When you feel it is time to change, stop for a few seconds, take a breath and then start with the next task.

When you notice that you are at high speed again and the stress is burning you out, put everything on pause and take a deep breath. And once more. Feel, inhale peacefulness and exhale the stress and pressure (a meditation tactics 😉 ). Through complete focus on breathing you can bring yourself back to the present and slow down the tempo.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

I suppose when you first read these tips, the standard denial “blah-blah” will pop into your mind, but you won’t lose anything if you try. We seldom think about how fast the time flies past us and how we just try to join its flow. Tomorrow morning you will wake up and realise that your sleep has lasted 10, 20, even 30 years and… this time is gone.

So enjoy little things and enjoy your life now!

Adaptation by Petya.

Inspired by: http://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *