КАПАНА ФЕСТ – Твоят Остров В Сърцето на Града

Капана Фест наближава и решихме да зададем няколко интересни въпроса към Станимир „Стан“ Кронев – организатор, мениджър и ПР на „Капана Фест“ и фондация „Соул Сити“ . Защото „София Диша“, но Капана Фест „Живее“ !

Как се ораганизира събитие с такъв мащаб ?

Подобно събитие изисква огромна подготовка, която започва няколко месеца преди самия фестивал. Истинското предизвикателство е да успеем да подредим програмата и да наместим различните активности, които се случват по време на фестивалния уикенд.

Основният акцент пада върху координацията. Капана Фест по своята същност е събитие, което събира стотици участници от всички сфери на културата и изкуството – музиканти, танцьори, творци, актьори, занаятчии, художници. За да бъде успешен ивент от подобен характер, е нужно внимателно планиране, здрава работа по логистиката и разбира се, огромно желание и хъс.

Случва се запоредна година. Как протече предходната ? 

Миналата година беше първата за Капана Фест, но успяхме да реализираме цели две издания – едно през юни, което беше нашето прохождане и го голяма степен беше организирано за няколко седмици. Видяхме потенциалът на подобен проект, както и реакцията на хората, които приеха Капана Фест изключително радушно. Това доведе и до логичното появяване на Капана Фест и през септември, който вече беше повече от успешен. За 3 дни успяхме да генерираме повече от 50 000 посетители. Някъде тогава рабрахме, истинската сила на фестивала – той събираше хора от различни възрасти, интереси и градове, които иначе не биха могли да се озоват на едно място и ги правеше част от една по-голяма идея – културното и артистично пробуждане на Капана и превръщането му в своеобразно сърце на Пловдив.

Коя е най-абсурдната ситуация, с която се сблъскахте ? А най-очарователната ?

Няма как да говорим за „абсурдна“ ситуация. Имаше много моменти, в които обемът на работа буквално ни заливаше. Малко хора си дават сметка колко трудоемко е да създадеш събитие от мащаба на Капана Фест. Миналият септември имахме около 400 човека, които трябваше да координираме, тази година са близо два пъти повече – 700 души. Това създава ред ситуации, в които трябва да се действа в полеви условия. Но без проблем мога да отлича най-очерователния момент за мен поне – третата вечер миналия септември, завършвахме с Теодосий Спасов Квинтет на главната ни сцена – всички бяхме на предела на силите си – последните седмици тогава ни се събираха по 4-5 часа сън на ден – бяхме мръсни, изтощени и на предела на силите си. Тогава обаче видях как близо 200 млади хора образуваха импровизирано хоро по улиците на Капана. Гледах как хиляди хора буквално потъват в атмосферата на Капан Фест и видимо усещат енергията на това събитие. За мен хората винаги разбират кога в даден проект е вложено сърце и душа.

Лесно ли беше да привлечете партньори за събитието ?

Капана Фест успя бързо да се превърне в лесно разпознаваемо събитие, което само рекламира себе си. За наша голяма радост имаме няколко основни партньори, които застанаха зад нас идиеята ни още първия път и допринесоха съществено за това Капана Фест да стане реалност и да създаде тази неповторима атмосфера, която го отличава от много подобни ивенти.

Какво Ви „струва“ , за да го има Капана Фест ?

Най-вече време. Всеки един от нас – организаторите има друга работа или бизнес, но идеята Капана Фест ни обединява. Можете сами да си представите какво е да работиш на едно място от 9 до 6 часа, и след това от 6:30 до 10-11 вечерта (а понякога и до малките часове след полунощ) да развиваш Капана Фест. Но най-вече ни струва любов. Всеки един от нас вляга част от себе си и душата си за този фестивал и именно там е тайната на успеха му – ние всички имаме една необяснима любов към Капана и респективно – към Капана Фест.

Какви са очакванията от сегашното събитие ?

Тази година очакваме да станем малко по-големи от миналата година, а също така и малко по-професионални. За наша радост успяхме да изчистим някои грешки от миналата година, които слава Богу бяха зад кулисите и по-скоро от организационен характер. Амбицията ни с това издание е да дадем категорична заявка, че Капан Фест е едно устойчиво събитие, което ще се превърне в традиционно за Пловдив.

Разкажете ни как избрахте творците, които ще вземат участие в Капана Фест тази година ?

 Голяма част от артистите, които ще бъдат част от Капана Фест сами се свързват с нас, с друга част сме работили и преди по различни проекти. Тази година искахме голяма част от музикалната ни програма да е от артисти, които са свързани с Пловдив. Спомням си през септември миналата година на гости ни бяха една от най-популярните македонски групи – Флека, които откриха фестивала. На следващия ден рано сутринта те трябваше да си тръгнат обратно за Скопие, но двама от членовете на бандата се бяха загубили в Капана. Отне ни близо 40 минути и 10 човека за да ги намерим. На тръгване един от тях ми каза : „Сега разбрах защо му казвате Капана на това място“.

 

Най-голямото предизвикателсво…. е да организираме цялостното прекарване на хората по време на фестивала. Създаването на логически подредена, последователна и равномерна програма си е цял подвиг.

Най-голямата награда… за мен, а сигурен съм и за моите колеги са моментите в които музиката запозне да звучи от сцените и най-сетне можем да спрем за миг и да се насладим на резултата от месеците труд и безсънни нощи. Удовлетворението от това, че си дал живот на нещо подобно е огромно.

Да очакваме ли Капана Фест 2017 ?

А защо чак през 2017-та? Есента е едно прекрасно време Капана Фест да се събуди отново…

Събитие: Kapana Fest June – 2016

 Подготви : Светлана Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *