„ВЕЗБА“ – ЕСТЕСТВЕНОТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЛЮБОВТА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

‚Везба‘ е марка за облекла и аксесоари базирана на българските фолклорни мотиви.

Мисията на марката е да обгърне тялото на съвременния човек, акцентирайки върху чара и символиката на шевицата.

‚Везба‘ е в постоянно търсене на автентичното влияние от българското материално културно наследство.

‚Везба’, залага на препратката от миналото в нашето съвремие чрез уникалността на българските шевици и тяхната теологична натовареност, композиция и колорит.

 

Предците ни са вярвали, че през отворените краища на дрехите
може да излезе добрата сила или да влезе нечиста такава,
за това са обграждали тези крайща с шевици за да се предпазват.

4

В миналото всяко семейство е имало специфична шевица, която жените са везали върху ризи, сукмани, елеци. Гайтаните са се слагали по краищата на дрехите за да предпазват от амортизиране, а шевиците са се везали по деколтетата, краищата на ръкавите и дрехите, за да предпазват тялото.

Думата ‚Везба‘ идва от глагола ‚везам‘, която означава
изработка на декорация чрез игла и конец.

„Везба“ е естествено продължение на любовта към българският фолклор и идентичности на българите споделена от дизайнера Цветомир Петков, възпитаник на Национална Художествена Академия.

Започва като чирак при майстор на народни носии в град Трявна, където изучава мистиката и техниката за изработка на българско национално облекло. Така през годините разучавайки сакралната символика на народния костюм, днес дизайнера адаптира автентичното към съвременното облекло.

 

Основна мисия на Везба е създаването на ежедневно носими облекла натоварени с чистотата на шевицата от различни краища на българските земи. Поставяйки древни, автентични и стилизирани елементи от природата върху естествени материи. 

Амбицията на марката е да обгърне тялото на съвременния човек, акцентирайки на мистиката и информационната символика на шевицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *