ЗА ПАРЦАЛИТЕ ОТ НАШИЯ ГАРДЕРОБ.

Сами едни на други потвърждаваме свръхконсумацията, свръхпроизводството, свръх големите количества неносени дрехи, които държим в нашия гардероб и които се амортизират. Защо носите дреха на Въртидрешка, която е стояла повече от 10г. в гардероба, очевидно носена и избеляла? Може би отговорите са: не знам какво да ги правя, къде да ги предам или не мога да се разделя с тях. Съгласна съм, че е абсурдно да няма контейнери за дрехи във всеки квартал, но Въртидрешка НЕ е и няма да бъде вашия контейнер, който да събира боклуци и парцали! Ние не сме и благотворителна организация, която да събира тонове и сакове с непотребни вещи.

Тези, които ме познават, ще се окажат изненадани от тона на този текст. А може би не ме познават така добре!? След като прегледах всички наши медийни изяви, както и тези в социалната мрежа, си дадох равносметка, че достатъчно ясно бяхме поставили едно единствено условие: дрехите, които ще донесеш на събитието, да бъдат ЧИСТИ, ЗДРАВИ И ДОБРЕ изглеждащи. Разбирам да не е написано или казано дори в ефир, на запис или поне 4 пъти в рамките на изминалата година…,повтаряхме го до болка във всички статии и постове, но уви…глас в пустиня.

Защо решихте, че трябва да изхвърляте скъсаните и лекьосани дрехи си на Въртидрешка? Ние знаем защо, защото много от вас са си казали: „Защо да си нося готините дрешки, като мога да мина метър и да донеса гадни, износени и скъсани дрехи и да си взема яки, които да нося“. Може да съм малко крайна, но говоря афектирано. Защото ми е тъжно и ме е яд, това са нормални и естествени чувства, когато виждаш резултата от едногодишна работа… Въртидришка не е мястото, на което да се отървем от скъсаните и на нищо не приличащи, зашити и миришещи дрехи. Как нямате вътрешното си усещане, та дори морал? Не говоря дори за това, че сте ги донесли при нас, а за това, че държите „това“ в гардеробите си? Такива дрехи ли искате вие да вземете за себе си от събитието? Защо и колко пъти трябва да повторим, че качеството на размяната зависи от самите участници. Вие сте тези, които определяте резултата на играта. Ние можем единствено да ви осигурим един добър терен и добро изживяване.

Не мога да си обясня как дори заплащате вход от 5лв, за да влезете и да изкарате от торбите си тези ужасни дрехи. Моля ви, по-добре не носете нищо! Защото, ако ще си правим номера, ето друг трик – платете вход, кажете, че сте за работилниците и си вземете дрешка. Така може, но поне ще вземете с хитрост нещо красиво, здраво и чисто! Ще ви е драго да влезете и пак да изпитате удоволствието, че сте на далавера! Не трябва да говоря така, защото подронвам имиджа на нашето събитие. Знаете ли с какво желание го правим? Знаете ли как се радваме, когато виждаме, че хората се усмихват, че се наслаждават на откритията, че преживяват това усещане от търсенето на нещо ценно и задоволството, когато го открият. Открият своето бижу! Да, а не скъсани дрехи. Не искате ли да изпитате и вие тези усещания – да се радвате, че хората са донесли тоолкооваа много хубави дрехи и че всичките са за вас?! Защото казахме – няма ограничения на бройката, която ще вземеш. Защото искаме да ви дадем тази тръпка, това щастие да не си ограничен от финансовите си възможности, а да можеш за 5лв. да се облечеш прилично. Ако всеки от вас дойде с до 10бр. дамски, мъжки или детски артикула, това със сигурност ще се случи.

Тук модерното не е тема за дискусия. Хората са различни – по пол, възраст, стил, начин на живот и усет към модата. Както и възпитание! Ние държим на това – да имате самочувствието, когато влезете при нас, да сте готови да почувствате нещо различно. Ако не го разбирате, моля, кажете как по-ясно да го напишем или изобразим!

Имахме среща с момичетата от екипа ни веднага след събитието. Какво дискутирахме ли? Как да бъдем пъдари…. Какво искате от нас – талончета, да ви броим дрехите на входа, да ви проверяваме, да ги вадим от торбите и да ги хвърляме в кошове за парцали ли или да си ви ги връщаме обратно?! И това пред вас и всички останали, готови ли сте за такова публично неудобство, за такъв сеир?! Аа не, искате да ги носите по-рано, ние да ги отделяме тайно, преглеждаме и да ви чакаме след това. Каква е тогава гаранцията за дрехите ви?! Или да сложим на всеки щендер по един човек, който с вас да закачва дрехите и да се червим заедно? Или да вдигнем входа – да делим пак хората на бедни и богати, маркови дрехи и копия, модерни или демоде… През всичките четири събития, които организирахме се надявахме на някаква етика от всички хора, на лично самоуважение, надявахме се, че всеки ще прояви елементарна култура и няма да допусне да донесе подобни дрехи, но уви, надеждите ни се изчерпаха. Опитахме се да бъдем мили и добри, да не ви ограничаваме, да ви създадем необходимите условия и всичко каквото зависи от нас да бъде на ниво, за да сте доволни.

Не твърдя с написаното дотук, че този тип дрехи са преобладавали. Напротив, имахме страхотни дрешки, с които дори нашата фешън стилистка Яна облече и направи невероятни визии на две блогърки – скоро ще публикуваме резултата от това, както и много красиви снимки от събитието. Благодарим и се радваме на ХОРАТА (защото те не бяха малко и заслужават нашето внимание), които донесоха дрехи с етикети, дрехи, които изглеждаха отлично и зарадваха много от вас. Тези хора са разбрали идеята на нашите събития, такива хора искаме да идват, хора, които знаят защо са там. Но понякога трябва да си кажем и лошите неща, защото:

Въртидрешка е социално събитие за размяна на дрехи, което цели хората да намерят своето ново бижу, своето ново щастие! Въртидрешка помага, дарява, среща и радва. Имайте съзнание и не опорочавайте тази добра идея, за да продължи да съществува и да се развива!

Светлана Петрова

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *