Fusion Art Fest II – Независим фестивал за съвременно изкуство

Изложба в гората, картини между дърветата, пластики сред корените и ръчно изработени лампи сред листата. Авторско кино, джаз на живо и коктейл.

Откриването на второто издание на Fusion Art Fest 2016 ще се проведе на 7 октомври от 20:00 до 23:00 часа в парк Коколандия, Борисова градина. Напълно независим от към финансиране, фестивалът ще бъде култ към изкуството. Следвайки концепцията на предното издание, организаторите предизвикват хората да отключат сетивата си за още по-нестандартен изказ.

Посетителите ще станат част от една огромна инсталация от изкуство, на която ще могат да се насладят само три часа. Вторият ден, творбите ще бъдат върнати в Underground gallery/studio и допълнени с инсталации и пърформанс. Вечерта ще завърши с джаз концерт.
Фестивалът е с подкрепата и помощта на всички творчески колективи от обособеното за култура място на София – Culture Lab.

Fusion Art Fest II

А ето какво сподели с нас Росен Савков:

Култ към изкуството… в какво ще се изразява той?

В религиозен смисъл, култ към нещо, се свързва със преклонение към нещо свръхестествено. Във всеки аспект на тълкуване, изкуството е дейност, която не е задължително пряко обвързана с реалността. И ако в  официалното тълкуване, изкуството значи пресъздаване на действителността с художествени средства, то в нашия мироглед, изкуството е Култ към художествената действителност. Изкуството съществува отвъд езика, отвъд догмите, отвъд географските ограничения, отвъд времето, изкуството е нещо почти свръхестествено. За да отговоря на въпроса конкретно, култа към изкуството е в самите артисти, не се очаква, да подскачаме в кръг около картините и да пеем песни.

Как се роди тази идея?

Идеята за Fusion Art винаги е била тук. Навсякъде около нас, има хора, които вършат нещо, което самите те разбират като изкуство, тоест то е такова. И понеже ние самите ( екипът на Underground и Four elements ) сме хора, несъществуващи естествено извън своето творчество, просто свързахме изкуството и неговите вестители, с локация. В нашите представи, изкуството е нещо самодостатъчно, това означава, че където има изкуство, има и галерия. Не е необходимо картината да е закачена на бяла стена, с перфектна мазилка, климатик и луничка, която да бие в картината, за да е „достойна” за показ, дори смея да твърдя, че това е неестествено и лицемерно за едно произведение. Бездомникът на стълбите в подлеза, който рисува портрети на откъснати парчета картон, има своя галерия и тази галерия има повече посетители на час, от колкото която и да е „ елитарна” галерия за цял месец. Зрителят няма нужда от престорен комфорт, за да се наслади на едно произведение, защото едва ли самото произведение е създадено в условия на комфорт.
За да докажем тази си теория, ние създаваме галерията в гора.  Защо го наричаме галерия – защото има произведения на изкуството, значи е галерия.

С какви предизвикателства се сблъскахте покрай реализацията?

Предизвикателства… всичко е предизвикателство. Организацията на подобно събитие изисква много енергия. Ние не сме отвърдени професионалисти в организацията на събития, по скоро навлизащи и през целия процес на потготовка се сблъскахме с доста проблеми. В своята концепция Fusion ART fest не е комерсиално събитие, по- скоро акция, което предполага липса на всякакво външно финансиране за реализацията. Това от своя страна, както знаем означава, че липсата на пари – затваря всякакви врати, но ние се преборихме за идеята си. През цялата година екипът на UNDERGROUND и Four elements, отделяхме средства, за реализацията на събитието, за да можем сега с гордост да заявим, че сме независими в този проект. Тоест, по презумпция, събитието няма как да е на печалба, но това не ни притеснява. Всичко това е с по- висша цел и се надявам, от името на целия екип, че хората ще бъдат щастливи от това, което ще организираме за тях. Срещнахме се с страхотни хора, които ще бъдат редом с нас по време на  реализацията, целият екип на Culture lab.  e с нас, помагат ни във всичко, прекрасните хора от парка Коколандия ни съдействат със всичко, което могат, имаме и доброволци, които са с нас за идеята.

Защо аз да дойда на Fusion Art Fest II?

Fusion ART fest, e място за среща на хора с мнение. Артистите, които сме подбрали в програмата за двата дена, са хора, които имат какво да кажат и го правят чрез своето творчество. Това са хора от цяла България, доста чуждестранни артисти, както и екипът от творци, вдъхващ живот на креативния инкубатор Culture lab. в Сточна гара. И двата дена ще има жива музика и независимо кино от България и света. За доброто настроение на посетителите първата вечер, ще имаме джаз импровизации на саксофон от прекрасната Ралица Тонева, както и DJ сет от Mr Nobody за паузите. Във втория ден ще има пърформанс и инсталация в UNDERGROUND – платформа за независимо изкуство, на територията на Culture lab. , картините ще бъдат пренесени там, като ще предложим алтернативен „прочит” на пространството. Ще има мода, кино, пленителните G baby, ще ни припомнят златните парчета от ерата на суинга и на края, за подобаващ завършек, ще има етно deep house афтър парти със Мария- Елена Лионди, или DJ LeNaKi , с нейните сетове.

Организатори: 4lmntz

Независим фестивал за съвременно изкуство.
Вход: свободен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *