second hand shopping

5 ЗЕЛЕНИ МНЕНИЯ | SECONDHAND НАХОДКИ

Днес с Ваня попитахме 5 зелени хора? кои са техните любими места за second hand шопинг.

Мария Съботинова, 33г, Урбанист / Фотограф

Любимите ми места за секънд хенд пазаруване са онлайн групите във Фейсбук – “In&Out” и „групата на мацките”. Винаги съм обичала секънд хенд магазини – включително за мебели и декор. И във веригите на Мания съм намирала находки, но в тези две фейсбук групи намирам уникални неща. Най-любимата ми находка е зелен карго панталон – подарък от мацка в групата и една тениска с леопардово-розов! принт за 15лв. А от магазин за интериор – един в Бургас на ул. Възраждане – сервиз за кафе от костен порцелан с кана, каничка за мляко и 6 чаши с чинийки за 20лв.


Жанета Баева, 25год., Technology Consultant

Тук във Варна най-добрият и разнообразен “бранд“ е с находки от скандинавските държави и е разпределен във всички части на града под името на квартала, в който се намира. Например, Хипермаркет Владиславово. Там е базата, на два етажа, където при зареждане, много “бутици“ от града започват да грабят дрехите с чували и се редят час преди отваряне, за да пазят ред. След което, стоката се преподава от тях на двойна и тройна цена под афилиала „бутикови стоки“.

Защо обичам това място?

  • Всяка седмица има зареждане според цена на килограм, знаеш какво кaчество дрехи да очакваш. Добро, за джоба на всеки.
  • Разнообразни, запазени и нови дрехи от известни брандове, които тепърва виждам напред във времето, като зареждане по нашите магазини.
  • Добра организация и вътрешна подредба. Зони за дрехи и стока за дома и бита, както и тематично зареждане според празниците, например, Halloween костюми за малките!
  • Любими мои находки – като човек отдаден на ски и алпинизъм, са чисто новите норвежки стоки и спортна екипировка.

Александра Захариева, 34г., Банков сектор и създател на In&Out

Любими места за секънд хенд:
        –       In&Out е групата, която създадох с идеята да се освободя от излишните дрехи и да зарадвам други мацки, но се превърна в номер 1 място за пазаруване;
        –       Вестиаре колектив е друго място, което харесвам, много често пазарувам от там;
        –       Има една много мъничка втора употреба близо до вкъщи и там, също много често намирам находки.


Камелия Ноева, 30 години, певица

Аз съм запален секънд хенд маниак. Имам си любими вериги за пазаруване, като Маниер, Хумана, Четири сезона и Хоби, но напоследък констатирам рязко понижаване на качеството и по вторите употреби. Това много ме натъжава, защото за мен тези магазини бяха спасителният остров за различни дрехи, с отлично качество и ниска цена. Все още се намират попадения, но китаецът успя да пробие скандинавската защитна стена… щом мернах рокля shein, не е добре работата.


Когато човек е упорит, винаги намира, особено, когато и където най-малко очаква.

Обичам да се завирам по неугледни магазинчета, без имена и претенции, и на подобни места съм откривала съкровища. Буквално най-голямата ми находка си остава чисто нов италиански кожен диван с фотьойл за 750лв., което си е направо без пари. Любимата ми находка от преди месец са светлосини Levi’s-ки за 5лв, а последната, от вчера, е дълга лятна рокля Аsos на зелени и бели райета за 4.20лв. Мога да продължавам така, до безкрай.


Богдана Костова, 24г., последна година студент по Моден Дизайн и Маркетинг, Стилист и Personal Shopper на свободна практика

Възможностите, от където можеш да намериш страхотна находка, са безкрайни. Не се ограничавам само с магазини и базари. Имам много неща с невероятни истории…


За известно време живях в Барселона. Ако трябва да бъда честна, хората там изхърлят доста мебели, които всъщност биха създали чудесни интериори. Но очевидно не се ограничават с изхвърлянето само на мебели.
Една вечер, когато се разхождах с един приятел, французин, погледът ми се спря на кашон, оставен до кофата за боклук. А най-отгоре – това, което ми прилича на дизайн на много известен модел дамска чанта. 
Веднага я отворих, за да проверя етикета и дали е оригинална – и вътре пишеше: Maison Martin Margiela H&M.


Това звучи невероятно, но е истинска история. Такова нещо да ти се случи, е случайност. Но въпреки това, има места, на които можеш да си намериш нещо също толкова добро. Тук споделям любимите места за находки:

  • Гардеробът на майка ти, на баща ти, баба ти… списъкът е дълъг, с опции. Осбено, ако са като моите, които пазят тези истински винтидж аутфити, с които са флексвали в едни други времена. Автентичен български винтидж – Кореком, Рила, Биляна и други, актуални за тогава „брандове“, са били ретро източниците на стила. А дизайнът на дрехите е повече от подходящ за сегашните трендове.
  • Мания Халите е едно от местата, където винаги намирам нещо яко. Аз съм фен, още преди магазинът да добие днешните си размери. Веднъж, още когато беше по-малък, в зала Б, където са артикулите, останали от предното зареждане, намерих една от най-големите ми находки. Взех ги само защото изглеждат луксозно и бяха моят размер – kitten heel с черен сатен и кристали, а бранда не го знаех по това време. По-късно реших да проверия в интернет колко биха стрували. Намерих ги – Roger Vivier намалени от 1500$ на 1000$. А аз си ги взех за 4лв.
  • Женският пазар е всъщност едно много добро място, ако знаеш какво правиш. Не знам точната бройка на магазини втора употреба в района, но със сигурност е поне 10. Мисля да започна да организирам турове там.
  • Зиг-Заг до Пиротска. Всичко е по цветове и форми. Дори и най-големият хейтър на вторите употреби може да вирее там. Страхотно място и  за неща за дома – много често са и с етикети – декоративни възглавнички, пердета, килимчета и други.
  • Битака е точното място за всичко. Защото буквално всичко може да бъде изложено за продажба там. Супер място е за интересни слънчеви очила и бижута, но в крайна сметка си тръгваш и с още 4 неща, които почти няма да ползваш.

Интервю: Ваня Никова , Снимки (източник): личен архив

Пет млади дами разказаха пред Ваня какви secondhand практики следват, кои са любимите им места за шопинг и „изловените съкровища“ наскоро. Дали и мъжете обичат да thrift-ват…

Още по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *