ETHICAL FASHION SHOW IN BERLIN

Петя Василева и Мартина Георгиева бяха лицата и носителите на ЗОВВ идеята по време на Ethical Fashion Show in Berlin. Целта на участието ни беше да разберем какъв е процесът на създаването на продуктите на марки, част от sustainable fashion и circular economy.

Ethical Fashion Show in Krafwerk Berlin 16-18 January представи ранообразна програма на тема Етична Мода. В изложението участват над 100 марки от целия свят- Индия, Швейцария, Финаландия, Швеция, Австрия, Португалия, Испания, Дания, др. Седмицата на модата в Берлин ни остави с много положителни емоции и новооткрити съкровища в сферата на етичната мода. Всичко протече в рамките на 3 дни като програмата беше пълна.

Вторник и сряда деня започна с лекции и говорители, които разказаха как са стигнали до решението да създадат устойчива мода и как са реализирали проектите си. Наблегнаха на иновациите в етичната мода, както и на новите материи и методи за обработка на дрехи. Брандовете бяха, както дрехи от екологични материали като бамбук и памук,  така и изработени от рециклирана пластмаса, плетива от ръчно четкана вълна, аксесоари от рециклирани гуми, веган обувки, органична козметика и др. Освен крайни изделия, изложението представи екологични и иновативни методи за преработка и оцветяване на текстил и кожа, технологии за изработване на леки материи, нагряващи връхни дрехи както и “smart” дрехи, които сигнализират при шум или допир.

Във вторник успоредно с изложението, протече най-голямата конференция на тема мода & технологии по време на Модната Седмица в Берлин- fashiontechberlin. На нея малки и големи компании споделиха какво място заемат технологиите в техния бизнес и обсъдиха бъдещето на дигиталните иновации в модата. Сред говорителите бяха Zalando, Hartmann Consultants, Edition F и др.

 
 

Освен полезните презентации, организаторите  дадоха възможност на блогъри и журналисти да изпробват и заснемат професионално избрани модели от изложението.

Втората част от програмата беше конференция на тема устойчива мода и потребление- Fashionsustain.

Fashionsustain Теми:

Защо консуматори, а не откриватели?

Сътрудничество- ключ към успеха

Иновации в текстила-  опознайте суровините и отпадъците си

Circular Supply Chain

Продукти за новото поколение потребители

Какво представлява “Отговорна Мода” и какво е необходимо, за да я реализираме?

( В коментар под статията може да ни оставите вашите отговори и разбиране по изброените теми)

Голямо впечатление ни направи една колаборация между италианците Wrad и Perpetua. Първите са бранд създаден от хора, заемащи позиции в сферата на модата, до момента, в който осъзнават каква вреда оказва тя на света около нас и поемат по нов път, създавайки sustainable brand. Вторите намират приложение на остатъчния графитен продукт при индустриалното производство и създават 100% графитен молив, обръщайки внимание на изсичането на горите и щетите върху зелената среда, които оказваме. Събирайки се заедно, двата бранда изработват багрило за текстил, 100% безвредно за кожата и околната среда, което е на графитена основа – решение за отпадъчния продукт, решение и за намаляване на замърсяванията на почвите от текстилните багрила и вредите върху човека.
Изненадани леко неприятно бяхме и от друго: срещнахме брандове, които не са отдадени на каузaта за зелена мода, но виждат в нея нова ниша, която се развива и има бъдеще. За това взаимстват от това течение, предлагайки продукт от 100% екологични текстилни материали, но без осъзнатото им използване или без адекватна социална политика. Използват еко модата за маркетинг и продажби. Предполагаемо е, че рано или късно щеше да се стигне до този момент… Но усещането, което остава, е неприятно.
В края на втория ден дори имаше дискусия между представители на 4 бранда, които обсъдиха развитието и значението на модата днес. Адидас, например, разказа за своя проект Fit and wear , чиято простичка цел е да сведе до минимум връщанията или размените на онлайн пазаруването, което от своя страна намалява вредите върху околната среда от страна на транспортни услуги.Гостите имаха и възможност да се насладят на модно шоу и коктейл като страхотен завършек на дългите и натоварени дни. След като си видял как ефирно могат да се носят някои от моделите, първото нещо, което искаш, е да се върнеш обратно на изложбената част и  да намериш тази прекрасна рокля от дефилето! 🙂Любимците на Empty Your Wardrobe – прочетете повече за тях от линковете и споделете с нас кой ви впечатли истински:

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *