40 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА СИ ECO-FRIENDLY

Нека сме реалисти: Когато става дума да сме приятели с природата, всички имаме свойте малки грехове. Дали не оставяш водата да тече, докато си миеш зъбите? Или си пристрастена към пазаруването на бърза мода и на неща, от които всъщност нямаш нужда? Какъвто и да е, всички сме така.

Добрата новина е, че дори да не си готова да се ангажираш с пълното възприемане на този начин на живот, има достатъчно лесни и практични навици, към които можеш да привикнеш, които да окажат важно влияние на планетата, без да нарушават начина ти на живот.

Направихме наръчник с 40 начина, с които да бъдем приятели с природата – лесни, хитри и простичко полезни съвети, които всеки мързелив активист може да следва!

 1. Вземи си почивка от бързата мода

Колкото и трудно да е, пробвай да се разделиш с бързата мода за няколко месеца и обмисли за инвестирането в органични и/или устойчиви дрехи.  Елизабет Клийн, автор на “Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion”, има лист на етични търговци на стилни, устойчиви дрехи на нейния уебсайт. Добро място за старт!

 1. Намалете водата, която използвате

Спрете водата докато си миете зъбите; перете само с пълна пералня ( със студена вода – спестявате енергия); започнете да пиете филтрирана вода, вместо бутилирана; опитайте се да миете съдовете на ръка няколко дни в седмицата; пробвайте да изтъргвате съдовете, вместо да ги плакнете, преди да ги сложите в съдомиялната.

 1. Отървете се от бъркалката за кафе

pd_4e2c0cb642e0515af150648d862aabc3_6077c83816da7969a8b01c1214d62e6c

Според едно проучване американците използват 138 билиона бъркалки и сламки годишно. Хитра алтернатива: първо сложете захарта и млякото, след което сипете кафето – това би трябвало да ги миксира добре. Твърдо решени ли сте да бъркате домашно направеното си кафе? Отчупете си парче паста;) След като го използвате, може да го сготвите или да го изхвърлите с по-малко вина.

 1. Поправяйте обувките и дрехите си

Вместо да изхвърляте износените обувки, занесете ги на шивач да ги почисти, боядиса, оправи тока или подметката. Същото важи и за дрехите – добрият шивач може да поправи почти всичко.

 1. Прегледай Модния детокс манифест на Грийнпийс

Ето нещо, което може би искаш да подпишеш за подпомагане на Детокс инициативата на организацията, която подтиква консуматорите да предизвикат марките и да настояват за мода  без токсини. ( Добрите новини: няколко компании, включително H&M и английските Marks and Spencer, работят върху зелената химия и пропускат някои вредни вещества.)

Empty Your Wardrobe се включи в #WorldRecycleWeek като предаде дрехите, които не намериха собственик от третото ни събитие. Ето и няколко весели снимки от този момент:

 1. Започни да караш колело или да ходиш пеша

offset_222623

Независимо дали става дума за няколко пресечки, предпочети го пред такси, метро или кола. Има страни, които работят по проект за споделяне на колела за хора, които нямат свои.

 1. Изключвай и изваждай от контакта

Просто гаси всички лампи, когато излизаш сутрин и изключвай електроуредите, които не ползваш през деня или нощта – особено личните и работните компютри.

 1. Трябва да подарите подарък?

Направете уникална опаковка, като използвате стари списания, вестници или торба за пазар от рециклирана хартия.  Не само, че е екологично, но и изглежда доста по-добре.

 1. Не сте готови да станете вегетарианци?

Опитай се да минеш на безмесна диета 1-2-3 дни в седмицата и да намалиш ресурсите, които използваш. Според едно проучване трябват 750 мл вода, за да се произведе 1кг пшеница, и 100 000л вода, за да се произведе 1кг говеждо. Голяма разлика, а?

 1. Започни да ползваш дигитален календар

Използваш по-малко хартия. И вместо да си оставяш напомнящи бележки, използвай телефона си за напомняне или някоя апликация.

 1. Смени електрическите крушки

Според едно изследване, ако всяко домакинство в САЩ смени една обикновенна ел. крушка с енергоспестяваща такава, намаляването на замърсяването ще бъде еквивалентно на премахването на 1 млн. коли от пътя.

 1. Пробвай да пазаруваш храна от местни фермери или фермерски магазини поне веднъж месечно

Това намаля количеството на парниковите газове от превозването на продуктите.

 1. Регулирай термостата

Нагласи го на няколко градуса по-висока температура през лятото и на няколко градуса по-ниска температура през зимата.

 1. Сипи малко количество водка във водата на вазата

Cute-Glass-Fruits-and-Flower-Made-From-Transparent-Glass

Това увеличава живота на цветята и наистина работи!

 1. Използвай втора ръка за големите неща

Обмисли купуването на запазени и скъпи неща като колело, стерео, компютър, телевизор или други големи покупки. Във Facebook има много групи, в които хората предлагат старите си вещи. Също OLX e добро място за старт.

 1. Без телени закачалки вече

След като телените закачалки нямат стойност за рециклиращите програми, попитай химическото чистене дали не ги искат обратно, за да ги използват повторно.

 1. Плащай сметките он-лайн

Хора, толкова по-лесно е да се абонирате за плащане он-лайн!

 1. Загледай се в движението на Бавната мода

Първоначалната идея е била да се отсеят масовите модни производители, но след като се е развила сега може да се приложи в купуването на дрехи извън тенденциите, които имат по-дълъг живот и могат да се преправят. Разбира се, няма да ви заболи и ако започнете да прилагате основната концепция на движението: да купувате по-малко дрехи и по-рядко.

 1. Инвестирайте в чанти и чаши за многократна употреба

Използвайте чаша за многократна употреба за сутрешното си кафе и една за водата, която си сипвате през деня. Същото важи и да си носите собствена чанта за пазар в супермаркета. Някои от нас използват дори керамичната чаша от вкъщи за кафето на път за работа;)

 1. Обмислете да смените слушалката на душа си с по-икономична такава

Спестява вода и днешните модели предлагат същото налягане.

 1. Декорирайте различно

Украсете апартамента си с цветя, за да подобрите въздуха, или използвайте стари одеала, копринени шалове или стари дрехи, за да облечете калъфките на възглавниците в хола.

 1. Не използвайте толкова много салфетки

Когато сте в кафенето или закусвалнята, си вземете толкова салфетки, колкото са ви необходими, вместо да награбите половината.

 1. Четете он-лайн

Любимите ви вестници, списания и книги са налични он-лайн. И дори е по-евтино по този начин. Но все пак смятаме, че няма по-хубаво нещо от това да разгърнеш любимата книга. За това препоръчваме изключение само и единствено с нея!

 1. Разкарай ненужната поща
 2. Продай или размени дрехи он-лайн

LOGO

Има много сайтове, Facebook групи или дори лайф събития, които ти дават тази възможност.

 1. Срежи на половина памучни тампони, гъбички за грим, кърпички за лице

Не само, че ще намалиш загубите, но и ще удвоиш наличните!

 1. Грижи се за себе си

Ако знаеш че си пристрастен към определен тип вещи,  защо не инвестираш в нещо наистина добро, чийто живот знаеш че ще е по-дълъг, вместо в куп евтини, които ще носиш няколко пъти и изхвърлиш?

 1. Използвай лаптоп вместо компютър, когато си вкъщи

Работи на батерии и спестявай енергия, след като не е постоянно включен.

 1. Виж в Google „Как да си направим собствени почистващи препрарати?“

Пробвай, резултатът ще те изненада.

 1. Мий със студена, вместо с топла вода

Това оказва голямо влияние, а и повечето съвременни перални машини вършат еднакво добра работа и при студено пране. По подобен начин, пробвай да сушиш на простора, пропускането на сушилнята може да спести до 60% от енергията, използвана за прането.

 1. Направете си сами нагряващи възглавнички

Търсите приложение на всички единични чорапи, загубили своя другар при пране? Когато имате болки по тялото, напълнете един чорап с боб или ориз и го оставете в микровълновата за 30 секунди. Воала! Загряваща възглавничка!

 1. Вземи под наем или си купи кола хибрид

Ако ползвате рент-а-кар, предпочетете модел хибрид. За предимствата им друг път ще говорим, защото темата е дълга.

 1. Разменете книги или списания със съседите

Ако жилищната ви сграда го предразполага, организирайте място, на което можете да оставяте списания или книги, или да си взимате такива.

 1. Отървете се от батериите по по-добър начин

Защо не рециклирате старите батерии? На все повече места има контейнери за тази цел.

 1. Купувайте виртуални билети

За всичко, за което ви е възможно, тъй като на доста места в нашата страната предпочитат да им предоставите хартиен вариант….

 1. Превърни старомодното в модерно

Преди да изхвърлиш избелелите дънки, помислете върху това да ги превърнете в страхотни протъркани къси панталони. Също така превърни тениската в готин къс топ, или дългата пола в къса.

 1. Използвай нетоксични лакове за нокти

Има марки, които произвеждат лаковете без съдържание на форалдехид, етил ацетат, бутил ацетат, нитроцелулоза, ацетон и тежки метали. Zoya, Butter London, Aquarella са едни от тях.

 1. Избели зъбите си с бананови обелки!

images

Може да звучи странно, но използвай обелките от банани да избелиш зъбите си! Търкай ги с вътрешната им част няколко минути и остави 10 минути така. След това използвай суха четка за зъби и ги почисти. Ако правиш тази процедура няколко пъти седмично, ще избелиш зъбите си, както с всяка избелваща паста в аптеките.

 1. Удвои използването на масла и олеа

Знаеш ли, че студено-пресованото кокосово олио и авокадовото са изключително полезни за кожата и косата? Много е вероятно вече да имаш, за това защо не им дадеш шанс и вместо да купуваш крем за лице или маска за коса?

 1. Отглеждай домашните си любимци екологично

Например, използвай каишка от канвас или коноп за кучето, вместо таква от изкуствени материи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *