40 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА СИ ECO-FRIENDLY 40 EASY WAYS OF BEING ECO-FRIENDLY

Нека сме реалисти: Когато става дума да сме приятели с природата, всички имаме свойте малки грехове. Дали не оставяш водата да тече, докато си миеш зъбите? Или си пристрастена към пазаруването на бърза мода и на неща, от които всъщност нямаш нужда? Какъвто и да е, всички сме така.

Добрата новина е, че дори да не си готова да се ангажираш с пълното възприемане на този начин на живот, има достатъчно лесни и практични навици, към които можеш да привикнеш, които да окажат важно влияние на планетата, без да нарушават начина ти на живот.

 

Направихме наръчник с 40 начина, с които да бъдем приятели с природата – лесни, хитри и простичко полезни съвети, които всеки мързелив активист може да следва!

 1. Вземи си почивка от бързата мода

Колкото и трудно да е, пробвай да се разделиш с бързата мода за няколко месеца и обмисли за инвестирането в органични и/или устойчиви дрехи.  Елизабет Клийн, автор на “Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion”, има лист на етични търговци на стилни, устойчиви дрехи на нейния уебсайт. Добро място за старт!

 1. Намалете водата, която използвате

Спрете водата докато си миете зъбите; перете само с пълна пералня ( със студена вода – спестявате енергия); започнете да пиете филтрирана вода, вместо бутилирана; опитайте се да миете съдовете на ръка няколко дни в седмицата; пробвайте да изтъргвате съдовете, вместо да ги плакнете, преди да ги сложите в съдомиялната.

 1. Отървете се от бъркалката за кафе

pd_4e2c0cb642e0515af150648d862aabc3_6077c83816da7969a8b01c1214d62e6c

Според едно проучване американците използват 138 билиона бъркалки и сламки годишно. Хитра алтернатива: първо сложете захарта и млякото, след което сипете кафето – това би трябвало да ги миксира добре. Твърдо решени ли сте да бъркате домашно направеното си кафе? Отчупете си парче паста;) След като го използвате, може да го сготвите или да го изхвърлите с по-малко вина.

 1. Поправяйте обувките и дрехите си

Вместо да изхвърляте износените обувки, занесете ги на шивач да ги почисти, боядиса, оправи тока или подметката. Същото важи и за дрехите – добрият шивач може да поправи почти всичко.

 1. Прегледай Модния детокс манифест на Грийнпийс

Ето нещо, което може би искаш да подпишеш за подпомагане на Детокс инициативата на организацията, която подтиква консуматорите да предизвикат марките и да настояват за мода  без токсини. ( Добрите новини: няколко компании, включително H&M и английските Marks and Spencer, работят върху зелената химия и пропускат някои вредни вещества.)

 Empty Your Wardrobe се включи в #WorldRecycleWeek като предаде дрехите, които не намериха собственик от третото ни събитие. Ето и няколко весели снимки от този момент:

 1. Започни да караш колело или да ходиш пеша

offset_222623

Независимо дали става дума за няколко пресечки, предпочети го пред такси, метро или кола. Има страни, които работят по проект за споделяне на колела за хора, които нямат свои.

 1. Изключвай и изваждай от контакта

Просто гаси всички лампи, когато излизаш сутрин и изключвай електроуредите, които не ползваш през деня или нощта – особено личните и работните компютри.

 1. Трябва да подарите подарък?

Направете уникална опаковка, като използвате стари списания, вестници или торба за пазар от рециклирана хартия.  Не само, че е екологично, но и изглежда доста по-добре.

 1. Не сте готови да станете вегетарианци?

Опитай се да минеш на безмесна диета 1-2-3 дни в седмицата и да намалиш ресурсите, които използваш. Според едно проучване трябват 750 мл вода, за да се произведе 1кг пшеница, и 100 000л вода, за да се произведе 1кг говеждо. Голяма разлика, а?

 1. Започни да ползваш дигитален календар

Използваш по-малко хартия. И вместо да си оставяш напомнящи бележки, използвай телефона си за напомняне или някоя апликация.

 1. Смени електрическите крушки

Според едно изследване, ако всяко домакинство в САЩ смени една обикновенна ел. крушка с енергоспестяваща такава, намаляването на замърсяването ще бъде еквивалентно на премахването на 1 млн. коли от пътя.

 1. Пробвай да пазаруваш храна от местни фермери или фермерски магазини поне веднъж месечно

Това намаля количеството на парниковите газове от превозването на продуктите.

 1. Регулирай термостата

Нагласи го на няколко градуса по-висока температура през лятото и на няколко градуса по-ниска температура през зимата.

 1. Сипи малко количество водка във водата на вазата

Cute-Glass-Fruits-and-Flower-Made-From-Transparent-Glass

Това увеличава живота на цветята и наистина работи!

 1. Използвай втора ръка за големите неща

Обмисли купуването на запазени и скъпи неща като колело, стерео, компютър, телевизор или други големи покупки. Във Facebook има много групи, в които хората предлагат старите си вещи. Също OLX e добро място за старт.

 1. Без телени закачалки вече

След като телените закачалки нямат стойност за рециклиращите програми, попитай химическото чистене дали не ги искат обратно, за да ги използват повторно.

 1. Плащай сметките он-лайн

Хора, толкова по-лесно е да се абонирате за плащане он-лайн!

 1. Загледай се в движението на Бавната мода

Първоначалната идея е била да се отсеят масовите модни производители, но след като се е развила сега може да се приложи в купуването на дрехи извън тенденциите, които имат по-дълъг живот и могат да се преправят. Разбира се, няма да ви заболи и ако започнете да прилагате основната концепция на движението: да купувате по-малко дрехи и по-рядко.

 1. Инвестирайте в чанти и чаши за многократна употреба

Използвайте чаша за многократна употреба за сутрешното си кафе и една за водата, която си сипвате през деня. Същото важи и да си носите собствена чанта за пазар в супермаркета. Някои от нас използват дори керамичната чаша от вкъщи за кафето на път за работа;)

 1. Обмислете да смените слушалката на душа си с по-икономична такава

Спестява вода и днешните модели предлагат същото налягане.

 1. Декорирайте различно

Украсете апартамента си с цветя, за да подобрите въздуха, или използвайте стари одеала, копринени шалове или стари дрехи, за да облечете калъфките на възглавниците в хола.

 1. Не използвайте толкова много салфетки

Когато сте в кафенето или закусвалнята, си вземете толкова салфетки, колкото са ви необходими, вместо да награбите половината.

 1. Четете он-лайн

Любимите ви вестници, списания и книги са налични он-лайн. И дори е по-евтино по този начин. Но все пак смятаме, че няма по-хубаво нещо от това да разгърнеш любимата книга. За това препоръчваме изключение само и единствено с нея!

 1. Разкарай ненужната поща
 2. Продай или размени дрехи он-лайн

LOGO

Има много сайтове, Facebook групи или дори лайф събития, които ти дават тази възможност.

 1. Срежи на половина памучни тампони, гъбички за грим, кърпички за лице

Не само, че ще намалиш загубите, но и ще удвоиш наличните!

 1. Грижи се за себе си

Ако знаеш че си пристрастен към определен тип вещи,  защо не инвестираш в нещо наистина добро, чийто живот знаеш че ще е по-дълъг, вместо в куп евтини, които ще носиш няколко пъти и изхвърлиш?

 1. Използвай лаптоп вместо компютър, когато си вкъщи

Работи на батерии и спестявай енергия, след като не е постоянно включен.

 1. Виж в Google „Как да си направим собствени почистващи препрарати?“

Пробвай, резултатът ще те изненада.

 1. Мий със студена, вместо с топла вода

Това оказва голямо влияние, а и повечето съвременни перални машини вършат еднакво добра работа и при студено пране. По подобен начин, пробвай да сушиш на простора, пропускането на сушилнята може да спести до 60% от енергията, използвана за прането.

 1. Направете си сами нагряващи възглавнички

Търсите приложение на всички единични чорапи, загубили своя другар при пране? Когато имате болки по тялото, напълнете един чорап с боб или ориз и го оставете в микровълновата за 30 секунди. Воала! Загряваща възглавничка!

 1. Вземи под наем или си купи кола хибрид

Ако ползвате рент-а-кар, предпочетете модел хибрид. За предимствата им друг път ще говорим, защото темата е дълга.

 1. Разменете книги или списания със съседите

Ако жилищната ви сграда го предразполага, организирайте място, на което можете да оставяте списания или книги, или да си взимате такива.

 1. Отървете се от батериите по по-добър начин

Защо не рециклирате старите батерии? На все повече места има контейнери за тази цел.

 1. Купувайте виртуални билети

За всичко, за което ви е възможно, тъй като на доста места в нашата страната предпочитат да им предоставите хартиен вариант….

 1. Превърни старомодното в модерно

Преди да изхвърлиш избелелите дънки, помислете върху това да ги превърнете в страхотни протъркани къси панталони. Също така превърни тениската в готин къс топ, или дългата пола в къса.

 1. Използвай нетоксични лакове за нокти

Има марки, които произвеждат лаковете без съдържание на форалдехид, етил ацетат, бутил ацетат, нитроцелулоза, ацетон и тежки метали. Zoya, Butter London, Aquarella са едни от тях.

 1. Избели зъбите си с бананови обелки!

images

Може да звучи странно, но използвай обелките от банани да избелиш зъбите си! Търкай ги с вътрешната им част няколко минути и остави 10 минути така. След това използвай суха четка за зъби и ги почисти. Ако правиш тази процедура няколко пъти седмично, ще избелиш зъбите си, както с всяка избелваща паста в аптеките.

 1. Удвои използването на масла и олеа

Знаеш ли, че студено-пресованото кокосово олио и авокадовото са изключително полезни за кожата и косата? Много е вероятно вече да имаш, за това защо не им дадеш шанс и вместо да купуваш крем за лице или маска за коса?

 1. Отглеждай домашните си любимци екологично

Например, използвай каишка от канвас или коноп за кучето, вместо таква от изкуствени материи. Let’s be realistic: When talking about being friends with nature, we all know we have our little sins. Do you leave the tap running while you’re brushing your teeth? Are you addicted to buying fast fashion and things you actually don’t need? Whatever the “sin”, we are all sinful.

The good news is that even if you are not ready to undergo a complete eco-friendly life change, there are plenty of easy and practical habits you can adopt that will exert beneficial influence on the planet without hindering in any way your everyday life.

We created the 40 Ways to be Friends with Nature Guide consisting of easy, smart and useful tips that any lazy activist can follow!

1.Take a rest from fast fashion

No matter how hard it is, try to stay away from fast fashion for a few months and consider investing in organic and/or sustainable clothes. Elizabeth L. Cline, the author of Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion, provided a list of ethical merchants of stylish and sustainable clothes on her website. That’s a good place to start from!

2.Reduce your water usage

Turn off the water tap while you are brushing your teeth, use the washing machine only when full (use cold water – it saves energy), don’t buy bottled water – filter your water, try to wash the dishes by hand a few days a week, try to scrape the dishes instead of rinse them before putting them in the dishwasher.

pd_4e2c0cb642e0515af150648d862aabc3_6077c83816da7969a8b01c1214d62e6c

3.Get rid of the coffee stirrers

One research points out that Americans use 138 billion stirrers and straws a year. Here’s a smart alternative: Pour the milk and sugar first, then pour the coffee and it should mix everything up well. And what if you are adamant on stirring the coffee you brewed at home? Use a straw of pasta 😉 Once used, the straw can be cooked or even thrown away without making us feel too guilty.

4.Fix your clothes and shoes

Don’t throw away your worn out shoes, find a cobbler that will clean and repaint them, and fix the heel and the sole. The same goes for clothes – a good tailor can do wonders!

5.Learn about the Greenpeace Fashion Detox Manifesto

Here’s something you may want to read and sign to support the Greenpeace Detox campaign which tries to urge consumers to confront brands and insist on toxic-free fashion. (A good news: a few companies, including H&M and Marks and Spencer, adopted the green chemistry design and leave out some of the hazardous substances.)

 Empty Your Wardrobe took part in the #WorldRecycleWeek by donating the clothes that couldn’t find a new owner at our third event. Here are a few fun photos of this moment:

 

 

6.Start walking more or riding a bicycle

offset_222623

Even if it is for just a few streets, walk or ride instead of taking a taxi, car or metro train. In some countries there are bike sharing projects for people who don’t have a bicycle.

7.Turn off and unplug

Simply turn off all lights before you walk out in the morning and unplug the appliances you don’t use during the day and night – especially the personal and office computers.

8.You need to wrap a present?

Create a unique wrap by using old newspapers, magazines or a recycled-paper shopping bag. It is not only eco-friendly, but it also looks awesome.

9.Not ready to become a vegetarian?

Try a meat-free diet 1, 2 or 3 days a week. Also try to reduce the resources you use up. According to one research, it takes 750 mL of water to produce 1 kg wheat, and 100,000 L of water to produce 1 kg beef. A big difference, isn’t it?

10.Start using a digital calendar

This way you waste less paper. And instead of scattering notes everywhere use your phone reminders or an application for the purpose.

11.Change the electric bulbs

Another research states that if every American household changes one ordinary electric bulb with an energy-efficient one, the reduction in pollution will be equivalent to the removal of 1 million cars from the roads.

12.Buy food from local farms or farmer shops at least once a month

This reduces the emission of greenhouse gases produced during the goods transportation.

13.Regulate the thermostat

Change the temperature to a few degrees higher in summer and a few grades lower in winter.

14.Pour a little vodka in the vase water

Cute-Glass-Fruits-and-Flower-Made-From-Transparent-Glass

This prolongs the life of the flowers in the vase and it really works!

15.Use second-hand furniture and appliances

Think about buying the expensive things, like a bicycle, stereo, computer, TV or another major buy, from a second-hand shop. There are many Facebook groups where people offer their old possessions in good condition. The website OLX is a good place to start from.

16.Enough with the wire hangers already!

As wire hangers have no value for the recycling programs, ask the dry cleaning if they don’t want them back to reuse them.

17.Pay the bills online

Honestly, it is so much easier to register and pay the bills online!

18.Learn about the Slow Fashion Movement

At first the idea was to sieve the mass fashion manufacturers out, but as it developed, slow fashion can now be useful when buying clothes outside the trends which last longer and are customisable. Of course, it won’t hurt to try and live by the fundamental concept of the movement: buy less clothes less frequently.

19.Invest in reusable shopping bags and coffee cups

Use reusable cups for your morning coffee and daily water intake. Bring your own shopping bag to the grocery store. Some of us even take it further and sip from ceramic coffee cups on the way to work ;).

20.Consider changing the shower head with a low flow one

The new models use less water and have the same pressure.

21.Decorate with a twist

Beautify our home with flower pots to freshen the air, or use old blankets, silk shawls or old clothes to make pillow covers for your living room.

22.Use less paper napkins

At the café or restaurant take the number of napkins that you actually need instead of grabbing dozens.

23.Read online

Your favourite newspapers, magazines and books are available online. It’s cheaper reading this way. However, we do think that there’s nothing better than feeling the pages of a favourite book, so we can make an exception for a few books.

24.Get rid of the unneeded paper mail

25.Sell or exchange clothes online

LOGO

Many websites, Facebook groups or even live events provide such opportunities.

26.Cut in halves the cotton pads, make-up sponges and face towels

You will not only waste less but double them in number.

27.Take care of yourself

If you know you are addicted to a certain type of products, you should invest in better quality goods which will last longer, instead of buying a heap of cheap stuff that will wear out fast and will soon have to be thrown away.

28.Use a laptop instead of a desktop computer when at home

It saves energy, because it uses batteries and it’s not plugged in all the time.

29.Search on Google How to make your own detergents?

Just try, you’ll be surprised.

30.Use cold instead of hot water

This has a great impact. Also, nowadays washing machines give the same result even with cold washing. Try drying the clothes on a rack. Not using a tumble dryer can save up to 60% of the energy used for the washing.

31.DIY heat pillows

Wondering what to do with all the socks which lost their twins? If you have body pains, fill a sock with beans or rice and heat it in the microwave for 30 seconds. Voilà! Heat pillows!

32.Rent or buy a hybrid car

If you use rent-a-car services, take a hybrid model. We’ll talk about their advantages another time, because it’s a long story.

33.Exchange books and magazines with the neighbours

If the building allows it, organize a spot where books and magazines can be left or exchanged.

34.Throw away batteries the good way

Why don’t you recycle the old batteries? The number of containers for the purpose is ever-growing.

35.Buy digital tickets

For everything possible, because in our country at most events the paper version is still preferred…

36.Turn the old-fashioned into fashionable

Before throwing out the worn-out jeans consider turning them into great and trendy short jeans. You can also turn a t-shirt into a cool short top, or shorten a long skirt.

37.Use non-toxic nail polish

There are brands which manufacture nail polish that doesn’t contain formaldehyde, ethyl acetate, butyl acetate, nitrocellulose, acetone and heavy metals. Zoya, Butter London, Aquarella are a few of them.

38.Whiten your teeth with banana peels!

images

It may sound weird, but use banana peels to whiten your teeth! Rub your teeth with the inside of the peel and leave for 10 minutes. Then use dry brush to clean your teeth. If you do this a few times a week, you will whiten your teeth as if you used a whitening toothpaste from the pharmacy.

39.Double the usage of butters and oils

Do you know that extra virgin coconut and avocado oils are highly nutritious for the skin and hair? If you have some at home, why don’t you try them instead of a face cream or hair mask?

40.Take care of your pets in an eco-friendly way

For example, use canvas or hemp leash for your dog instead of one made of artificial materials.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *