ТВОРЦИ НА ИДЕИ – СТЕЛА ХРИСТОВА / САЧИ

Представете се?

Името ми е Стела Христова, приятелите ми ме наричат Сачи. Преподавател съм по индийска култура.

Майсторите… рисунки с къна. Това е едно от моите страстни увлечения.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Всеки ден е много различен. Не скучая. Рисувам с къна, или водя ателиета по къна, кулинария, индийска красота и други. Посрещам много гости в дома си – почти всяка вечер.

През деня трескаво организирам какво ли не. За релакс и настройка слушам много мантра музика, за предпочитане киртан. Чета Бхагавад Гита. Медитирам. Разхождам се.

А как започна всичко?

Започнах да практикувам Бхакти йога през  1998 година. И както много пъти сте чували „йога“ това е начин на живот. Йога не е два часа в залата. Йога означава да се „свържеш“ – свързването трябва да е 24 часа.

Хранене, книги, духовни практики, занимания, среда и прочие.  Работиш върху себе си и изграждаш характер. А изкуствата са чудесен балансьор на емоциите.

Рисуването с къна е едно такова изкуство.

 

С какъв проект сте се захванали сега? Разкажете ни?

Сега точно помагам за организирането на семинара на д-р Олег Торсунов.  А в един постоянен план си текат ателиетата и курсовете, които провеждам.

Скоро подхващам и организирането на Ратха Ятра фестивал.

Събуждате се и веднага премислям колко много задачи имам да свърша през деня и си правя план.

Заспивате с мисли… за това, което предстои. Рядко гледам назад.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация?

Моето вдъхновение са книгите на  А. Ч. Бхактиведанта Свами – те са източник на отговори и вдъхновение. Мотивацията ми е да споделя това, което  знам и имам с останалите.

Споделете снимка от вашия дрешник.

Eco Friendly – подкрепяте ли тази кауза?

Сто процента! Твърде много потребяваме без да си даваме сметка, че рано или късно кредитът ни към планетата ще се изчерпа.

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe”?

Мисля, че трябва да се случва по-често 🙂 Инициативата носи послание и промяна!

Замисляме ли се как дрехата достига до нас – от какъв материал е произведена, как се добива той, кой шие тази дреха, за какви пари, с какво е багрена, защо е толкова евтина и защо има толкова много от нея.

Луксът на потребителското общество се заплаща с мизерията на някого, някъде… далеч от нас. Нека преизползваме и да следваме максимата – „да скъсаме от носене“ 🙂

На третото Ви събитие ще водя Работилница за рисуване с къна. Това е ритуал за любов и здраве! От векове къната е обагряла пътя на женското сърце. Плетениците от сакрални форми я свързват с женското начало, наричайки пожелания и копнежи. Къната има и доказани терапевтични свойства според Аюрведа. Успокоява, охлажда и пречиства. Усетете вълшебството на къната!

За Вас ще рисува Стела Христова- Сачи.

Contacts:

Facebook:  Stela Hristova Saci-sundari

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *