„Тайната“ на домашния хляб

Както знаем няма нищо по добро от домашната храна. Пък и за тези като нас, които обичат да похапват и това си е цяло преживяване, идеята да си направиш сам храната я прави още по специална. И така изпадайки в ситуация с повече свободно време и отприщвайки канала на вдъхновението стигнахме до там освен да мислим кои да е следващия проект, с който да се захванем, и това как можем да станем по-добри в кухнята.

Ако трябва да бъдем честни винаги съм обичала да готвя, но…. салати супи и лесни и максимум до 30мин ястия. После се чувствам като домакиня и изпадам в паника. Но след като дълго време бях ангажирана само със собственото си развитие се стигна до момента, в който имах време и за екстра 1ч в кухнята, и започнах да експериментирам с малко по-сложни ястия. И така реших, че трябва да опита да направя домашен хляб. Изчетох много рецепти, всичките за бързо готвене на хляб разбира се, и се захванах.

Какви са най-важните неща, които трябва да знаем – какво е мая и как се използва! Аз боравих със суха такава, но предполагам разликата не е толкова голяма. Маята е продукт, съдържащ в себе си хиляди малки клетки, които се хранят с въглехидратите от тестото и карат тестото да бухне. Има два вида мая – прясна и суха, като сухата е активна и инстантна. Сухата мая се получава при екструдирането на прясната, като се получават малки гранули, които се изсушават. Тя е високо активна, има дълъг срок на годност и няма нужда от предварителна хидратация.

Сигурно повечето напреднали кулинари биха препоръчали нея, но ми се стори по страшно и трудоемко, за това предпочетох класиката в пакетче.

И така какво ни е необходимо за един хляб:

Продукти
500 гр брашно (аз ползвах някакъв вид черно със семки)1 с.л. сол
2 пакетчета суха мая1 ч.л. захар

Звучи много просто а? Да повярвайте ми няма нищо страшно!

По рецепта маята се разтваря в 450мл топла вода заедно със захарта и 2 с.л. брашно и се оставя настрана.От толкова много съставки аз забравих брашното…но пак се получи нещо. Не знам дали то е било целта ми 🙂

След това преситваме брашното, добавяме солта и течните съставки и месим. Като първо препоръчвам разбъркване с лъжица в купата след това върху набрашнен плот да направите тестото. Като, ако имате нужда от още брашно или вода си добавяйте.

Така готовото тесто трябва да поседи около 2ч на топло място завито в домакинско фолио, за да не му духа….да не настине 😉 След 2ч трябва да го премесите отново, като колкото повече натискате толкова по добре. Така маята се разнася равномерно. Месенето е много приятна част. Доста е релаксиращо и натоварващо раменната мусколатура едновеменно.

И така стигнахме до печене. Направете хляба в предпочитаната от вас форма и минете с ножа само в една посока няколко разреза, за да може да излиза въздух и го сложете в загряла фурна на 200 градуса. Би трябвало да се пече 40-45мин, но при мен отне повече време, защото ползвам газова такава. Когато го извадите го оставете да изстине,препоръчвам на кърпа, за да не се „изпоти“. Моя ментор препоръчва и да не се реже с нож докато е топъл, а да чупите по стария метод, както като деца.

Вдъхновение получих от тази мадама: http://www.cookwithasmile.com/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *