КАК ДА СИ НАПРАВИМ ИСТИНСКО ТОРТЕНО СЪВЪРШЕНСТВО!? Приключенията на Петя и Марти (част 1)

Най-завършващият елемент към всички подаръци или просто начин на покажеш на някого, че ти е мил, че го обичаш или някакъв друг вид сладка емоция, е точно чрез сладкото! Я кутия с бонбони, я шоколад или друго любимо лакомство, а защо не и цяла торта?? Ей това си e върхът – да си се бъхтил 3-4ч в кухнята, заобиколен от захар и изкушения, опъвайки нервите и търпението си до крайни предели… Това е начин да докажеш на някого колко наистина значи за теб!

И подбудени от тези емоции, или по-конкретно Марти от нейните, аз бях подвластна само на желанието за приключения, започнаха нашите едноседмични тортени терзания. (не се подвеждайте от снимката, тя е само за вдъхновение).

Тортата беше необходима за неделя, но за да сме добре подготвени, започнахме от Понеделник. Дали с идеята тортата да оживее до неделя или просто да пробваме да видим на какво сме способни, все още не знаем. Но е факт, че от първия път ни се получи доста добър продукт, което е нормално. Когато нямаш очаквания, нещата се получават по най-добрия начин и си щастлив! За сметка на това в деня на истинското приготвяне на торта, когато всичко трябваше да се получи перфектно, напрежението ескалира.

cake

Тъй като до момента никоя от нас не беше правила торта, а и двете не сме привърженички на стриктно спазване на точни рецепти и правила, решихме сами да изберем от какво и как да направим тортата (смела постъпка за новобранци!). От една книжка за направа на къпкейкове избрахме идея за блат, която после така и не спазихме. А кремът беше подбран от „ 500 рецепти със супер храни“. И преди да сте се подвели, че сме правили сурова, веган или здравословна торта, няма нищо подобно! Тортата беше калорийна бомба, която всяка фармацевтична компания би спонсорирала за повишаване на нивата на кръвна захар на неподозиращото население!

 

Избрахме си блат, избрахме си крем, идеята на Марти беше да е творение на изкуството с разтичащ се шоколад върху бял фондан с плодове отгоре. Супер! Направихме списъка с продукти и се подготвихме. На щанда за сладкарски подвизи идеиите не спират. Така че, ако решите да последвате пътя ни, бъдете дисциплинирани, защото накрая ще се чудите тази торта с фондан ли ще е, с крем ли ще е, цветна или не, с ядки, плодове, шоколад, крем, сметана… с какво да бъде?! НЕЩО МНОГО ВАЖНО! Не купувайте нищо, което не знаете какво е или как се използва. Така ние купихме марципан вместо фондан и после се чудихме защо не можем да го разточим, защо е меко и т.н.

Но пък на същия този щанд ни дойде идеята вместо да печем блат, да използваме смес за брауни. И така нашите блатове бяха брауни блатове! Не е много Home made, но беше разумно решение след като видяхме колко време се прекарва в кухнята.

И така вече подготвени с всичко необходимо, започнахме. Докато блата ни се печеше във форма за торта, ние захванахме крема – шоколадов крем с лешници! Само една вметка: докато пълнихме формата, добавихме стафиди и лешници на прах за повече екзотичност. Ще ви споделя оригиналната идея и как ние я модифицирахме в наша полза.

IMG_0492.

Оригинална рецептаМодификация
150гр лешници150гр сурови смлени лешници
3-4 с.л. сурово какао/ какао на прах3 с.л. неподсладено какао на прах
4-6 с.л. сироп от агаве3 с.л. мед
¼ ч.л. морска сол¼ ч.л. обикновена сол
2 ч.л. ванилия1 ч.л. ванилия
1 с.л. кокосово масло1 с.л. краве масло
150мл ядково мляко150мл обикновено мляко
Половин ампула ромова есенция

По оригинална рецепта лешниците се изпичат, почистват от люспите и смилат в кухненски робот. Ние действахме с директно смлени на прах сурови лешници. Продуктите се добавят в следната последователност – всичко на куп, само млякото изчаква да се поразбърка сместа… И така, с крема сме готови. Може да пробвате меда да го добавите с млякото – при меда се изсипва млякото и се затопля, докато сместа е достатъчно затоплена, че да се разбърка. В началото, по този начин крема изглежда по-течен, но в последствие стяга точно, колкото трябва.

След като ви се изпече блатът, тъй като набъбва достатъчно, че да се получат два, се разрязва през средата и се намазва с крема. Оставя се да престои в хладилник, за да стегне кремът, и се поставя втория блат. Сега идва трудната част. За глазурата са ви необходими:

400гр шоколад за ковертюр
Готварска сметана

Шоколадът се разтапя на водна баня и се бърка непрестанно, за да не залепне. Добавяте готварската сметана, като внимавате. Ако е студена сместа, моментално става на нищо и после са мъки да го разтопите отново. Така че се опитайте да е на стайна температура. Ако стегне, не се притеснявайте, важно е само да бъркате и да не сте увеличили котлона. Точни градуси не можем да ви кажем, поради причината, че готвим на газов котлон, на който има само две степени – силно и слабо…Избрахме си слабо! …the rest you’ll get at part 2!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *