ТВОРЦИ НА ИДЕИ – АТЕЛИЕ ТРИОН

Представете се?

Ателие Трион  / Таня Михайлова  и Илияна Стоилова.

Майсторите…

Готини хрумки  за ведри, позитивни хора,  фестивали, събития и социални проекти, от функционални предмети  до тематични инсталации. Oбщото – винаги остава мисълта за природата и проблемите, върху които искаме да акцентираме, чрез работата си. Обичаме търсенето на иновативни решения и поднасянето им по подходящ начин. Основна мисия на ателието е да създава „up-cycling” дизайн, с който да представя добри идеи за рециклирането на старите вещи и да провокира креативността  в хората.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Първо купуваме шоколад – най-постоянната ни дейност. Нямаме работно време, всеки е отговорен и участва в разпределянето на задачите. Денят ни е изпълнен с динамика, нищо не се повтаря, всяка идея е ново предизвикателство. Често се налага да обикаляме, за да търсим материали в зависимост от проекта, по който работим.  Вдъхновение намираме в места като Перото, Orange, Фотосинтезис или някое друго уютно пространство, пълно с енергия, където можем да работим пълноценно на компютър. Екшънът обаче се случва в ателието, намиращо се в Culture Lab близо до Сточна гара. Пълним канчетата  с чай, наготвен на любимото котлонче, подарък от Драган Немцов – страхотно мил човек и преподавател в Художествената академия. Запретваме вълнените чорапи и сме готови да се поизцапаме.

А как започна всичко ?

По най-невдъхновяващ начин – сред прах, разбити прозорци, луминисцентна светлина и много боклуци. По-романтично казано – проект, чиято цел бе преобразяването на стари вещи и създаването на релакс зони в градската среда, съпътствани от събития и работилници. Сработихме се добре и открихме, че имаме обща идея за това, което искаме да предадем като послание, чрез работата  и уменията си. Осъзнахме, че нашите различия и опит са най-голямото предимство в работата ни като екип.

С какъв проект сте се захванали сега? Разкажете ни ?

За момента работим по два проекта. Единият от тях е свързан с организирането на изложба, обединяваща различен тип изкуства и колекция от предмети представящи „up-cycling“ дизайн. Този проект ни е любим, но ще запазим подробностите в тайна.

Вторият е също толкова интересен, но представлява и известно предизвикателство, тъй като е свързан с обединяването на няколко типа стари мебели с различен стилов белег в една обща система корпусна мебел. Ако ви идва прекалено много терминологията, нека го кажем по простичко – нова библиотека, изградена от няколко стари скрина и рафтове. Истинско приключение, по което сме поели през месец Март.

Ателие ТРИОН

Събуждате се и…

Таня: Превъртам наум задачите, които съм си планирала за деня и въпреки пълния график, snooze – вам алармата, поне веднъж.

Илияна: Зная, че вече съм закъсняла за някоя среща, но се радвам че сама нареждам графика. След скоростното събуждане, съм вече в кротка паника.

Заспивате с…

Таня: С усмивка на лицето след поредния вдъхновяващ ден.

Илияна: С хвърчащи самолети от мисли и идеи, които бързо записвам, визуализирам на ум и после вече е време да заспя.

нов проект

Какво е вашето вдъхновение / мотивация ?

Вдъхновяват ни хора, които с цялото си същество се борят за общополезни каузи. Страстта ни да сътворяваме и оползотворяваме на пръв поглед ненужни вещи и материали и искреното ни желание природата и животинските видове да бъдат опазвани, също са мотивация за работата ни.

Част от проектите ни са свързани с преизползване на отпадъци, с което се опитваме да провокираме хората, като ги информираме за положителните аспекти от намаляване на консумацията, чрез  преизползването на материалите.

Споделете снимка от вашия дрешник.

дрешник Трион

Eco Friendly – подкреяпяте ли тази кауза ?

Таня: Да, напълно. Всъщност това би трябвало не да бъде кауза, а нормалният начин на живот. Надяваме се, че нагласите на хората ще се променят в тази посока.

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe” ?

Таня: Много интересна идея и нова за нашите ширини. Свръхпотребителското мислене отдавна е достигнало своя връх и такива идеи са повече от нужни.

Илияна: Страхотен начин да срещнеш истории, притворени в дрехи и да намериш нещо ново за себе си, оползотварявайки старото за някого. Показателен начин за отношението и различната  гледна точка спрямо старите предмети. Свръхпроизводството на дрехи и пренасищането на пазара, прави това събитие много ценно и иновативно.

Contacts:

FB: Aтелие ТРИОН / Atelier TRION

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *