ТВОРЦИ НА ИДЕИ – Zalag Darise

Представете се?

Здравейте. Казвам се Милко Дюлгеров, на 28г., от Сливен и съм завършил Метал и Бижутерия в НХА. Тъмен, сливенски субект, както се казва.

Майсторите…

Занимавам се със всичко, което ми доставя удоволствие да правя и изработвам. Вариращо от осветителни тела и кинетични пластики, до изграждане на подове от рециклирано дърво и правене на стени от гипсокартон.

До скоро се занимавах конкретно с малки пластики от скрап и лампи от линеен материал (метални пръчки калибрована стомана), но се преориентирам към бижута, за неизвестен период от време. Работата с линеен материал е това, което ми доставя най-голямо удоволствие до момента, защото съм голям фен на геометрията, сакралната геометрия и всички природни форми. Играта с тези 3 неща е просто безкрайна и неизчерпаема.

Правил съм няколко пластики от восък. Имам в момента  няколко готови, както и такива, които не са изляти, но ми се случи нещо негативно, което малко уби желанието да лея пластики на този етап. Не че няма да се случи, но засега ще се концентрирам върху бижутата и това как да пренеса геометрията и формите при изработването им.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Ставам към 7-7:30ч. без будилник. Фреш / чай, душ, разтребване, защото вечер нямам желание, а събота и неделя са почивни дни и не се чисти. Работя до 19:00ч. , след което, в зависимост от деня, спортувам, репетирам с групата или излизам с приятели. Понякога може да възникнат вариации на тези три неща.

А как започна всичко?

Причината е баща ми, който е зъботехник по професия, но нямам спомен, в който да не съм заобиколен от картините или пластиките му. От малък съм пропит с изкуството му, повече от колкото гледам телевизия, (което като дете правех много), и това се е отразило на подсъзнателно ниво по един страхотен начин. Първите ми спомени са от апартамент, в който живеехме: той рисуваше и слушаше Металика, а аз не понасях тази музика и нон-стоп ходех и го питах кога ще я спре. А той, човекът, твореше… Няма нужда да казвам какво слушам в момента – Металика ми изглежда като Джъстин Тимбърлейк. Винаги ми е давал достъп до всичко, което прави: рисуване, пластика от восък, гипс и т.н.т. Средата е фактор.

С какъв проект сте се захванали сега? Разкажете ни?

В момента съм се захванал с проекта „Себе си“. Не правя нищо, което не ми е приятно и правя всичко, което ми е приятно. Дотолкова , че да не оставам без свободно време, тъй като това е най-неприятно. Години наред се раздавах на 6-7 фронта и просто няма как вече. С възрастта разбрах, че няма и защо.

Събуждате се и…

И ставам. Хахах. Няма излежаване в моята книга. Пускам си музика, която подбирам от известно време, песен по песен. Страхотни неща има…

Заспивате с…

Така, както ставам – рязко. Не слушам музика, не чета книга преди лягане. Заспивам с мислите си за хубави неща, за благодарност към всичко, което ми се дава.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация?

Аз не бих го нарекъл вдъхновение или мотивация: имам много развинтено въображение. Не мога да не създавам нови творения. Не ги правя, защото ми идва отвътре, а за да спре… На ден ми идват по 3-4 идеи, които до утре си изчезват поради липса на ресурс, било то време или пари. Не разбирам никой, който използва фразата „нямам вдъхновение“. Знам процеса, знам, че има такива хора, но аз не съм такъв и ми е много чуждо,не зная какво е.

Привържаник съм на това изкуството да е занаят, а не арт или „начин да се изразявам“. Използвам говора си да се изразявам, а изкуството ми е творчество, базиращо се на емоционалното ми състояние, изразено чрез уменията ми на работа в конкретния материал.

Споделете снимка от вашия дрешник.

Eco Friendly – подкрепяте ли тази кауза?

Определено. Просто ми се иска да имаше повече дейност и по-малко мода във всичко което се прави в днешно време. Аналогията ми е с музиката – много е модерно да си в банда и за това светът е залят с посредствени хора правещи посредствено нищо или копиращи 1 към 1 други успешни, за да се докоснат до техните 30 минути слава. Насищане с бездействие и лошо качество на „услугата“ и грешна цел за реализация. Повече работа и по-малко хвалби и его.

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe”?

Не съм присъствал, но всичко което е движение на предмети, енергия и мисли, има моята подкрепа. Всичко трябва да е във вечно движение.

P.S. Котката се казва Бира – “ най-хубавата дума на света – ако любовта утоляваше жаждата, и беше с различни вкусове, щеше да е единствената по-хубава дума. Това е едното общо явно между бирата и любовта. Толкова опияняват, че не помниш вкуса им. „

Contacts:

FB: Zalag Darise

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *