Culture Lab

CULTURE LAB. – ЛАБОРАТОРИЯ НА КУЛТУРАТА

Ние сме творчески колективи, които облагородява индустриалните пространства на Сточна гара. Това е нашето творческо работно пространство наречено Culture Lab., защото ние сме като в една малка лаборатория, пълна с луди човечета. Тук всеки е свободен да създава своето изкуство, без влиянието на външните фактори, които са така пагубни за културата в България.

Underground gallery

 

Дейностите ни са разнообразни и се разрастваме постоянно. Някои артисти са завършили академии по изкуствата, други са самородни таланти и с упоритост и труд са извървели пътя на своето развитие. Сградата, в която се намираме, е стокова борса и на пръв поглед не личи да се случва нещо зад сивите стени. Но, когато прекрачиш входа, усещаш различната атмосфера, чувстваш изкуството. По етажите винаги цари творчески хаос – части от конструкции за маси, дървен материал за поредната сценография, гипс, хартия, боя, метални скулптури висят от таваните. Страхотно е!

Аз съм част от екипа на  Underground gallery/studio, това е първия проект на нашата фирма Фор елементс. Намираме се на 4 етаж. Да, не сме под земята. Трябва да се изкачат цели четири етажа, за да се стигне до черно-бялото пространство. 500 квадрата площ, разделена на галерия, фотостудио, гримьорна, сцена и бекстейдж/репетиционна. В момента се разработва и още една площ, която ще запазя в тайна засега. Суеверия някакви…

Пространството е многофункицонално, трансформира се за всякакъв вид събития. Целта, с която го създадохме, е да дадем поле за изява на артистите, които не успяват да се впишат в консервативното ни общество, които искат да развиват нестандартните си идеи и им е нужна пълна свобода.

G Baby live @Underground gallery/studio

Обичам това място, то е моят източник на вдъхновение. Когато художник кръстосва галерията, търсейки най-подходящото място да забие поредния пирон, се усеща емоцията, която го движи. Когато видиш страстта, с която изиграват поредния пърформанс, осъзнаваш как точно тези артисти прокарват новите пътеки в изкуството. На музикантите някак не им пречи акустиката, те просто обичат сцената, разбират смисъла на това пространство.  И точно тази сила върти колелата.

TomaCulture Lab
След няколко месеца ще станат две години откакто сме тук. Провеждали са се изложби, фестивали, концерти, партита. Били сме локация на не малко продукции. Провеждали са се workshop – и, театрални постановки, прожекции на авторски късометражни филми.

Николай Петров

 

Постепенно разширяваме обсега си на дейност и в скоро време ще се случат много нови и интересни неща. И точно това е пристрастяващото… хилядите идеи, които само чакат да бъдат осъществени. Няма начин да се спре изкуството.

Това са ателиетата и творците, които може да откриете там:

Looneytools Работилницата на Looneytools се намира на ет. 2

Loonetools е специализирана работилница, в която се развива таланта и умението да се обработват различни метали докато не се превърнат в произведения на изкуството. Основана е през 2012г., от Чудомир Драгнев, който сам открива таланта да трансформира части от бита и индустрията във футуристични метални скулптори.

IIION

Бормашина, шлайф и зеге не са инструменти табу за момичетата. Ателие ТРИОН успешно доказва това.

Трион

 

Underground gallery/studio

Галерия/студио Underground е проект на фирма Four elements (4LMNTZ). Представлява арт платформа за свободно и независимо изкуство, пространство, предоставящо място за изява на творци от всички видове визуални и сценични изкуства чрез цялото многообразие от изразни форми в нашето съвремие.

Underground galleryUnderground gallery

 

EMPTY YOUR WARDROBE споделя и част от интересните събития през месец Април, които да посетите в UNDERGROUND GALLERY :

16.04

ФОТОИЗЛОЖБА и УЪРКШОП „Рисуване със светлина“
част от проект, финансиран от програма „Дебюти“ на Национален Фонд „КУЛТУРА” към Министерство на културата. 

 

Проектът „Тъмна светлина“ е насочен към визуална провокация на темата за градската среда и как жители и гости на София възприемат определени локации – с какво ги асоциират, познават ли тяхната история и до каква степен намират паралел между сегашното им предназначение, личната представа за тях и първоначалната им функция. Реализацията на проекта предвижда изложба на серия от фотографии на избрани локации от София, постигнати чрез специфична фотографска техника в стила „light-painting“, позволяваща наслагването на светлинни контури, които дорисуват средата по характерен и смислово свързан с локацията начин.

 Проектът сам по себе е авторско търсене на визуални интерпретации на пространствата в София, познати на гости и жители на града и цели провокация към тях. Чрез актуалната съвременна изразна форма на изкуството – light-painting, изложбата цели да постави във фокуса на вниманието на публиката популярни и социално значими локации в София, и да постави въпросa как всеки отделен човек възприема тези места.

18.04


Изложба на Мая Петрова и нейния живописен цикъл „Равновесие“  от 19:00 часа. Изложбата ще може да се разгледа до 30 април. Музикалният съпровод ще е от джаз групата Iztristeza.

     Докато светът е разцепен между доброто и злото, ние ще ви поднесем вечния дуализъм чрез изкуство. Ще насочим погледът ви към една идея, за съществуването на две различни, равноправни начала. Една идея родена спонтанно, носеща в себе си вечните въпроси. Идея претворена от женска ръка. 
Тя бе една от най-ярките фигури на фестивалът Fusion art 2015 и е готова с новият си живописен цикъл „Равновесие“ , за да докаже пред себе си и пред света, че изкуството е сила, която не може да бъде спряна. Запознайте се на живо с Мая Петрова и нейните живописни платна:

„Първоначалната идея за тези картини дойде с възможността да покажа взаимодействието между фотография и живопис. Тъй като освен художник съм и фотограф, реших да се опитам да ги обединя. Затова първоначално в картините „Нар“, „Диня“ и „Мечтание“ представям по реалистични изображения, като в ахроматичната половина визирам фотографията. Това е моето виждане за снимка – черно-бял изказ, имащ привкус на документалност. Дава се приоритет на светлината, формата и обема. След което първоначално замислената идея прерасна в дуализма между полихромност и ахроматичност. Полихромността като танц на цвета, защото в голяма част от моите картини присъстват експресивните цветове, а в повечето фотографии залагам на ахроматизма, който те кара се замислиш върху други стойности на творбата.“

23.04

Откриване на първия закрит скейт парк в София.  

В Culture Lab своето място за творчество са открили и: 

Ателие Макиато

Ателие Макиато създава интериори с естествени материали, матраци и възглавници от 100% вълна, мебели, дивани, декорации, текстил, аксесоари …

.. ръчно изработени, рециклирани, използвани или нови, изделията и пространствата, направени от нас, са израз на страстта ни към естествените материали, природата, здравословния и устойчив начин на живот.
Нашите изделия са чисти, с отношение към дизайна, създадени в малки количства, предимно по поръчка.
Ние се вдъхновяваме от природата, красотата, любовта, изкуството, модата, свободата, пътешествията, различните култури …

Ателие Макиато

 

Four elementz

4lmntz

 

Nuclear Fireworks

Разглеждам компютърните игри като форма на изкуство – комбинация между писане, визуални изкуства и дизайн – Game Design, Level Design, Character Design, Graphic design и т.н.

Елементите преливат от виртуалната реалност в нашата и  когато имаш определен набор умения, можеш да създадеш цял свят и да го покажеш на другите. 

Много други като :

Изкуство от дърво, Студио 3, DeCore, Ателие „Георги и Юлияна“, ArtMind, Kuvalart, Zalag Darise , 15 минутиWelding King

За статията съдейства Миглена Савкова Милена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *