КОЛЕДЕН АРТ БАЗАР В КОЛДИНГ – КАК ГО ПРАВЯТ ДАТЧАНИТЕ?!

От два месеца се намирам в Дания и не преставам да се изненадвам на артистичността и креативността, която ме заобикаля: в малките улички, сгради и в характера на местните. Градчето, което обитавам, се казва Колдинг и днес посетих Коледния Базар, в който се изявиха млади дизайнери от училището по дизайн. Сами може да добиете представа колко различно се изразяват те:

Идеята на базара е млади творци да покажат своите произведения, като съответно и да получат номинална оценка за труда. Акценитите бяха в персонализирани коледни идеи за подарък, украси и декорации за дома, облекла, бельо, накити, много оригинални, дори и провокативни илюстрации – помещаваха се над 125 малки сергии, където кипеше труд и творчество.

 

Ризите по-долу са част от новата колекция на бранд на дизайнер от училището, като трасформира мъжката риза в нов, модерен прочит на женската чувственост: A екстравагантното момиче със синя коса е част от бранда ZERO VASTUME ( zero waste) – марка, ползваща отпадъчни материали от други фирми и подкрепяща схващането за устойчива мода и трансформирането на излишъците в нов, модерен продукт.

Младите дизайнери разказваха с какви материи са творили, като посланието оставиха да бъде разчетено от нас:

 

А какво успях да си закупя аз: ето тези прекрасни златни коледни картички с линогравюра, които скоро ще пътуват с топли поздрави към България:

Интересно за мен би било да имам възможността да видя млади творци на арт базарите в София – от НХА например, а не единствено „обичайните заподозряни“. Не казвам, че това, което наблюдаваме от 1-2 год. насам като тенденция, е лошо. Но трябва и да насърчим и „направим място“ на некомерсиални и алтернативни дизайнери.

Автор: Светлана Петрова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *