5 съвета за успешен онлайн шопинг – пазарувай като Pro

Скоро споделих със съпруга ми, че от три месеца не съм стъпвала в мол.

„Браво, скъпа!“ – изумено и искрено, така от сърце, възкликна той. В погледа му се четеше гордост, но… за кратко.

„Да, вече пазарувам само онлайн“ – побързах да допълня.

Реакцията му ще я оставя на въображението ти, а аз ще ти разкажа какво трябва да знаеш, когато пазаруваш онлайн.

В ерата на дигиталните технологии всеки знае какви са предимствата на онлайн шопинга, а ето и 5 съвета, с които да се възползваш максимално от тях:

#1 Сигурност преди всичко – Как да плащаш онлайн покупките си?

Потребителите в България все още смятат за по-сигурно да плащат с наложен платеж, т.е. в брой при доставка на стоката. Ако пазаруваш от чужбина, обаче, този вариант няма да ти свърши работа. При чуждите онлайн търговци най-често се плаща с карта – кредитна и дебитна.

Когато пазаруваш онлайн с карта, преди да въведеш данните й, е важно да провериш дали електронният магазин е защитен. За да си сигурна, че плащането ти ще бъде обработено с криптирана връзка, просто провери в адрес бара дали е изписано https, вместо http. Също така, индикация за сигурност е и наличието на символ на затворено катинарче преди url адреса на сайта.

За да си спокойна, освен за плащането, а и за цялостното изпълнение на поръчката, по-добре пазарувай онлайн от проверени е-магазини.

С две думи, правилото е да не предоставяш личните си данни на съмнителни сайтове и търговци, както и да избягваш пазаруването през публични wi-fi мрежи.

#2 Размерът е изключително важен – Как да си купиш точния размер дрехи онлайн?

В качествените сайтове винаги има таблица с размери – потърси ги при избраната дреха или в условията на сайта.

За твое улеснение, при онлайн шопинга на дрехи, е препоръчително да си водиш дневник с размерите, които ти пасват. Записвай си всеки път кой е твоят размер за съответната марка и модел.

За да се сдобиеш с точния размер дрехи, можеш да поръчаш повече от една бройка и в последствие да върнеш тази, която не ти става. Разбира се, този вариант е удобен, в случай че онлайн магазинът предлага връщане на стоката за тяхна сметка.

#3 Материята не е това, което е, когато е онлайн – Как да прецениш правилно материята на онлайн покупките?

Винаги е трудно да се преценят цветовете и материите на дрехите, когато са представени само със снимка. Най-добрият начин да прецениш плата е като гледаш видео със съответната дреха. Потърси представяне на дрехата на модно ревю или от фешън влогъри. Продуктовите ревюта за дрехите са също толкова важни, както тези за козметиката и другите ежедневни продукти.

За да избегнеш разочарование от качеството на дрехата, като изработка и материал, по-добре се доверявай на проверени електронни магазини. Винаги си отделяй време за проучване сред приятелите си и събери мнения преди да поръчаш от даден сайт.

mobile_shopping

#4 Прочети условията на сайта, преди да ги приемеш – Какво трябва да знаеш за доставка, връщане и замяна на стоката от онлайн магазин?

Ясно е, че условията в сайта трябва да се четат внимателно. Винаги преди да потвърдиш поръчката си провери:

  • колко ще ти струва доставката
  • има ли възможност за връщане и замяна, и в какъв срок трябва да стане
  • заплаща ли се допълнително за опаковане на продуктите
  • какви бонуси и промоции можеш да ползваш

#5 Дай си време преди да потвърдиш поръчката – Как да се справиш с емоционалните покупки онлайн?

Практика на някои онлайн търговци е да пускат новите си колекции с отстъпка за ограничен срок или брой продажби, а това води често до бързи покупки и високи разходи.

На всички ни се е случвало да видим новата колекция на любимия ни бранд и веднага да си харесаме дадена стока, даже няколко. Понякога точно тези емоционални решения водят до излишни разходи и покупка на ненужни вещи. Затова те съветвам, когато добавиш стоката в кошницата на онлайн магазина, да си дадеш малко време, преди да потвърдиш поръчката. Изчакай и обмисли дали избраната дреха се съчетава с останалите ти в гардероба, дали това ново спортно сако няма да доведе до нуждата от покупка и на нови кецове, и сега ли е точно моментът да направиш този разход.

Ако смяташ тези 5 съвета за полезни, сподели ги с приятелите си, за да може и те да се възползват максимално от предимствата на онлайн шопинга.

Автор: Катя Делипавлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *