КАК СЕ ПРАВЯТ МЕКИ КУКЛИ?

Empty Your Wardrobe се срещна с Мария Пенчева, след публикацията ни, че търсим доброволци за събитието ВЪРТИДРЕШКА. Прочетете нейната история и очаквайте повече от нея, мечтите и живота й съвсем скоро.

Казвам се Мария Пенчева от София, драматична актриса съм на свободна практика в момента. Участвала съм в доста представления, с които съм обиколила голяма част от България, и света. Много обичам да пътувам, също така да съм сред природата в палатка край огъня с чай в ръка. Все пак повечето от времето си прекарвам в театъра. От малка си седя по столовете, играя по сцената и помагам в осветлението на спектаклите. Там съм и до днес. 

Какво майсторите?

Цялото ми семейство са куклени актьори и от малка съм израстнала с всякакви типове кукли, в къщи е пълно с очички, ръчички, нослета… От тогава до сега не съм спирала да поправям доукрасявам и измислям кукли и декори. Баба ми е шивач, от нея се научих да шия на машина. Започнах да правя бижута и предмети от хартия, списанията в къщи рязко изчезнаха и почти винаги съм в търсене на такива.

Защо бижута от хартия? Звучи доста сложно…

Не е сложно, хартията е мека, ти просто я оформяш. И когато работиш с шарени хартийки, те сами си оживяват и се наместват, за да си формират своята си шарка. Ще прозвучи несериозно, но в къщи се бяха насъбрали страшно много хартии всякакви и ми беше жал да ги хвърля, затова намерих този начин да ги оползотворя. От тогава в къщи не се застоява почти никой флаер, списание или програмка.

Как се роди идеята за меки играчки за деца? Какво точно представляват те и с какво са по-различни от останалите?

Обичам да правя подаръци, които са избрани или изработени с много любов и фантазия, което ги прави наистина специални за мен. Наскоро ми се наложи да отида на страшно много детски празника (я на рожден нен, имен ден, дори само за да кажа здравей на един много специален малък господин). Реших да направя кукла- верен приятел. Всичко стана толкова бързо, че дори не успях да ги снимам. Хванах само един ангел, вече пристигнал при своята приятелка за чаено гости.

9

Разказахте ни, че 2 год.  сте живели в Македония. 

Всъщност посещавам Македония още от 2006г. Ходех много често в Битола, качвах се на върха на планината там. В Охрид също, но там обиколих почти всяко диво плажче, стигах или с плуване или по кози пътечки. Ходила съм и в Прилеп, Струга, Скопие…  за репетиции и представления. Тази тема е доста дълга и мисля да и отделя по-специално внимание скоро.

Разкажете ни как протича един ваш ден тук в България.

Винаги е различно. Или трябва да правя страшно много и различни неща като репетиции, кореспонденция с фестивали, смяна на бушон, калкулиране на новия маршрут (който ме очаква), готвене, среща с някого и т.н. Или имам цялото време на света, за да ида за риба, да изработя нещо от хартия или някоя кукла от плат, или най-любимото: дълга разходка в града, в който се намирам в момента.

10

Събуждате се и…

Девата в мен планира всяка една секунда за днешния ден. Чак след това ставам.

Заспивате с…

Книга, но почти винаги осъмвам с нея, защото ми е страшно интересно и се разсънвам.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация?

За мен е важно да правя много и различни неща. Така имам възможност непрекъснато да се изненадвам и да уча, което пази детското ми аз живо.

Споделете ни снимка от вашия дрешник.

Моят дрешник е вярната раница, защото съм на път почти постоянно.

Устойчива мода/живот – подкрепяте ли тази философия? 

Разбира се, че подкрепям! Отдавна трябваше да се обърне внимание на този въпрос. Защо можем да пазим тялото си от вредни храни а да не опазваме и да не се грижим за околния свят?!

 Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe” и събитията Въртидрешка?

Там съм винаги, когато мога! Наскоро в Любляна имах късмета да попадна на нещо подобно. Направо нищо не мисля, а чакам кога ще е следващото събитие!!!

Contacts:

E : [email protected]

FB: https://www.facebook.com/maria.pencheva.33

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *