Skrito v Skrina

Скрито в Скрина – СПОДЕЛЕНА ИКОНОМИКА

В последните години се наблюдава тенденцията на все по-масово отхвърляне на културата на консуматорство и възприемане на идеята за по-разумно използване на ресурсите. Става дума за т.нар. “споделена икономика”, в чиято основа стои идеята за директен обмен на продукти и услуги между крайните потребители, най-често осъществяван чрез различни онлайн платформи. AirBnB, Uber, ZipCar, Kickstarter, Shedd, OLX, Facebook групите за споделено пътуване, споделените офис пространства, родителските кооперативи като алтернатива на традиционната детска градина – всички тези бизнеси и групи са доказателството, че “споделената икономика” сигурно навлиза във все повече сфери на живота ни.

Подобно на тези бизнеси Скрито в Скрина, първият по рода си бутик за детски дрехи втора употреба в България, се превръща в свързващото звено между родители, които искат да продадат умалелите дрехи на децата си и тези, които искат да облекат малчуганите си интересно и красиво, но без да харчат цяло състояние за това.

Скрито в Скрина е магазин за детски дрехи втора употреба, но не е типичният секъндхенд бутик. Скрито в Скрина се ражда от желанието на две млади жени, Кристина Узунова и Борислава Манолова, не просто да облекчат семейния бюджет, но най-вече да улеснят родителите в непрекъснатия процес на обновяване на гардеробите на бързо растящите им деца. “От една страна “зареждането” на детския гардероб с нови неща по мярка всеки следващ сезон излиза скъпо. От друга страна скриновете на децата ни са пълни с прекрасни дрехи обличани по веднъж или два пъти, в отлично състояние, но вече умалели”, казва Кристина. “Стремежът ни е да дадем нов живот на всички тези дрехи като се превърнем в пресечната точка между тези родители, които разчистват гардеробите на децата си и онези, които търсят да купят красиви и качествени детски дрехи на добри цени”, допълва Борислава.

Скрито в Скрина

Но отвъд идеята за споделянето на детския гардероб, екипът на Скрито в Скрина си е поставил много по-мащабна цел – да променя нагласи и да обръща представи. “В България изразът “втора употреба” често е натоварен с негативен смисъл. Но според Кристина “това, че нещо не се изхвърля, а се използва втори или трети (или петдесети) път всъщност никак не е лошо”. “Напротив – в света на свръхпроизводство и свръхконсумация, в който живеем, би било чудесно да удължим живота на вещите си, да дадем втори шанс и нов живот на старите неща, да използваме ресурсите си разумно и да полагаме малко повече грижа за планетата ни”, допълва тя. Именно този стремеж на хората зад Скрито в Скрина да насърчават потребителите да “предават нататък”, да използват повторно и да рециклират, превръщат секъндхенд бутика в още един пример за добиващата популярност и в България “икономика на споделянето”.

Ето какво ни разказаха те:

Казвате, че сте дългогодишни приятелки…

Кристина: Познаваме се от 6-годишни. 12 години бяхме в един клас и като ученички сме минали през много неща – били сме и неразделни приятелки, и истински съперници 🙂 За тези 25 години откакто се познаваме, пътищата ни са се събирали и разделяли, но понеже имаме сходни характери и темперамент – и двете сме упорити и работливи, креативни сме, много сме принципни… а сме и много различни и в този смисъл явно се допълваме, явно е било писано да сме „партньори по начинание“ и да създаваме нещо заедно.

Борислава:  През годините сме делили толкова неща. Имали сме много красиви, но и много тежки моменти заедно. Това най-вероятно е направило връзката между нас силна и истинска. Днес в преследване на една обща идея и цел сме страхотен екип и рамо до рамо с еднакъв ентусиазъм се борим да вървим напред.

Кой се е скрил в Скрина? 

Кристина: В Скрина е скрита най-вече надеждата, че можем да променим някои представи и нагласи. Скрита в Скрина е още и идеята, че можем да улесним родителите, да им спестим пари и да превърнем пазаруването на детски дрехи в наистина приятно изживяване.

Борислава: В Скрина се крият и всички онези красиви и запазени дрешки, които родителите вече повече от година и половина носят при нас с желанието да зарадват още едно дете и още един родител като тях самите.

Какво е ежедневието на една майка от Скрито в Скрина?

Кристина: Ежедневието ми е доста динамично. Много съм отдадена на децата си и гледам да прекарвам всяка свободна миниута в игри с тях. В същото време съм много отдадена и на Скрито в Скрина и трудно се откъсвам от работата си – непрекъснато мисля какво още трябва да се свърши, какво трябва да се промени по сайта, какво е необходимо да подобрим в бизнес модела ни и т.н. Понякога ми е трудно да лавирам между ролята на майка и ролята на собственик на малък бизнес – когато работя до късно вечер често мисля за децата си и за това какво съм изпуснала вкъщи. Когато пък прекарвам делничен следобед с децата си вкъщи, не мога да спра да мисля за Скрито в Скрина и милионите неща, които трябва да бъдат свършени в офиса. Трудно се балансира между двете, но се надявам, че не се справям твърде зле…поне на този етап.

Скрито в Скрина

Скрито в Скрина

Как според вас може да заобичаме дрехите и да ги „третираме” с Любов?

Кристина: Аз внимателно подбирам дрехите си, не пазарувам „с размах“ и много рядко си купувам някоя дреха „просто така“ и затова наистина обичам всичките си дрехи (или поне 97% от тях:)). Фен съм на идеята за гардероб „капсула“ и въпреки, че не съм много добра в това да се обличам стилно, красиво и разнообразно само с няколко неща под ръка, се опитвам да купувам по-малко на брой, но по-качествени дрехи. Грижа се за тях – внимавам как и колко често ги пера или къде ги нося на химическо чистене. Може бе затова в гардероба си буквално имам неща, които са на близо 15 години. Мисля, че това значи да третираш дрехите с любов.

Борислава:  Обичам дрехите в гардероба си само тогава, когато ми носят определена емоция или спомен. Някои дрехи купувам от необходимост както всеки от нас – защото имам нужда да сменя  изтъркани дънки или позахабен пуловер. Тези дрехи минават през ежедневието ми съвсем незабелязани.  Понякога обаче дълго избирам рокля за специален повод на специални хора и тогава тя се зарежда с толкова хубави емоции, че непременно я заобичвам. Привързвам се и към дрехи, които си купувам, когато пътувам на интересни места – те винаги носят прекрасни приключенски спомени.

Скрито в Скрина

С какви парадигми се борите?

Кристина: Когато отворихме Скрито в Скрина, най-голямото ни притеснение беше дали в България ще има достатъчно родители, които да искат да пазаруват дрехи втора употреба за децата си. И въпреки, че притесненията ни се оказаха неоснователни, виждаме, че у нас все пак има много хора, които мислят за дрехите „втора употреба“ като за нещо лошо, а за пазаруването в секъндхенд магазините като за признак на лош вкус или на бедност. Опитваме се да се борим най-вече с тази парадигма и да покажем на хората, че „втора употреба“ не значи непременно миризлив гараж с нахвърляни  на купчини парцаливи дрехи и ровещи в тях клиенти. Секъндхенд магазините в чужбина отдавна са по-скоро симпатични бутици, където човек може да намери красиви, маркови, идеално запазени, та дори чисто нови дрехи, на много по-ниски цени от оригиналните.

В България в последните години започнаха да се появяват точно този тип секъндхенд магазини и като един от тях Скрито в Скрина се опитва да наложи именно идеята, че не е нужно човек да похарчи цяло състояние за сезонното обновяване на детския гардероб, а с по-малко средства да купи повече, но все така красиви, ефектни и добре изглеждащи дрехи. Като цяло, дори словосъчетанието „втора употреба“ не  ни допада много, защото е факт, че както в Скрина, така и в други секъндхенд бутици, голяма част от дрехите са чисто нови, с етикети.

Борислава: От ден първи се стараем да зареждаме идеята около Скрина с положителни емоции. Това се изразява не само в позитивното послание, което носи този вид „рециклиране“ на дрехи, но и в цялостното отношение на екипа ни към клиентите. Жалко е, че хората се учудват, когато ги посрещаме и изпращаме с усмивка. Свикнали сме с неприветливи лица и служители с ниска работна култура. Това може би не е парадигма, но е лоша тенденция в сферата на услугите, с която упорито се борим.

Какво за вас означава ВПЕЧАТЛЯВАЩА дреха?

Кристина: За мен истински впечатляващите дрехи са семплите дрехи, които въпреки простотата си, приковават погледите.

Борислава: Аз се впечатлявам от дрехи, които имат ръчно изработени елементи или пък са изцяло ръчно шити. Все по-рядко се срещат такива.

Разкажете ни история с дреха от вашия гардероб, с която не бихте се разделили?

Кристина: Няколко години живях в Ню Йорк, където заради работата ми, често ми се налагаше да ходя по специални събития. За първото ми такова събитие нямах нищо подходящо, което да облека, а и не можех да си позволя да си купя подобаваща рокля за $250-300. Една приятелка ме заведе в известен секъндхенд бутик в Манхатан (от тогава датира и любовта ми към пазаруването в подобни магазини за дрехи), където за 20 минути намерих перфектната рокля, на известен дизайнер, за …$35. От тогава до сега съм я обличала над 20 пъти – за други официални събития, сватби, коктейли, парти вечери и винаги получавам комплименти за нея. Сигурна съм, че никога няма да се разделя с тази рокля.

Борислава: Имам няколко тениски, които в тинейджърските си години изрових от едни големи торби дълбоко заровени в гардероба на майка ми. Тя ги е носила, когато е била на 20. Аз ги нося и до ден днешен. Е, не са в перфектно състояние, но са от онези „обичани“ дрехи, които са видели толкова неща, че бих ги запазила и за моите деца.

Казвате , че сте любител – шивач ( Борислава). Може ли да ни покажете и разкажете за дрешка , на която сте вдъхнали нов живот и тя е оживяла, благодарение на вас?

Борислава: За съжаление все по-малко време ми остава за това мое хоби. Имам толкова идеи, които рядко виждат бял свят. Правя го с любов за специални поводи най-вече. За първите рождени дни на мъниците на Крис успях да направя две играчки от стари парцалчета и парчета от дрехи. За госпожицата бухал – за да бъде мъдра и спокойна, а за малкия господин кит – за да е великодушен и силен.

buhal i kit

Скрито в Скрина

Какво да очакваме занапред от Скрито в Скрина?

Кристина: Очаквайте да чувате името ни все по-често и не само в България, а и в съседните ни страни. Надяваме се, че един ден, съвсем скоро, ще бъдем първия избор на родителите, когато става дума за това да разчистят гардеробите на децата си като продадат умалелите им дрешки и в същото време заредят скриновете им с красиви неща по мярка на повече от добри цени!

Борислава: Все повече красиви и запазени детски дрехи, все повече желание за работа и все повече усмивки.

Какво мислите за инициативата ни за размяна на дрехи под името Въртидрешка? 

Кристина: Мисля, че инициативата е страхотна. Правите наистина нещо чудесно, организирано по чудесен начин и резултатите от това начинание са страхотни. На последната Въртидрешка видяхме как стотици, а може би хиляди хора се оттърваха от  непотребните неща в гардеробите си и си тръгнаха с нови, прекрасни попълнения. Нямаше драма, нито блъсканица или напрежение – само ведра обстановка и усмихнати лица. Беше чудесно!

Борислава: Имаме огромно желание да участваме на събитията, които предстоят, защото във Въртидрешка виждаме всичко онова, в което и ние силно вярваме – да споделиш нещо свое; да дадеш нов живот на хубава, но позабравена дреха; да подариш усмивка и докато правиш всичко това да се забавляваш и да спестиш пари, време и малко енергия на красивата ни Земя.

Контакт: Борислава Манолова и Кристина Узунова

GMS: 0882 543 545, 0889 307 444

E: [email protected].

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *