25 КРАСИВИ СВАТБЕНИ РОКЛИ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СВЕТА

На всеки един континент, всяка една булка знае, че най-важна е Р О К Л Я Т А!

В много страни булчинската рокля е проява на наследството на двойката. Цвета, формата и детайлите са символ на техните лични и религиозни вярвания.

В Турция булката облича червен момински колан за късмет, а в някои региони допълва сватбената си рокля с аксесоар от тъмно оцветена кадифена корона и роба в лилаво и златно. Разбира се, няма две еднакви булки и традициите могат да варират в различните региони.

Нека разгледаме как се носят сватбените рокли из различни краища на света. Току виж нещо ни вдъхновило…

Преди булката да напусне бащината къща за церемонията, брат й или чичото й връзва гореспоменатия колан на талията й. Цветът е символ на късмет, плодовитост и страст, както и на щастие.

Ето нещо от нашия край, макар и мюсюлманска традиция – в Рибново роднините от женски пол, от страна на младоженеца, боядисват лицето на булката в бяло и го декорират с цветни паети. Този обичай датира от векове и е кулминацията на двудневната церемония.

Булките от Шри Ланка взаимстват от източни и западни традиции, носейки воал в европейски стил и копринени сарита с много бродерии. Бижутата им трябва да са с нечетен брой скъпоценни камъни, тъй като се смята за носещ щастие и светлина.

Еврейските булки, следвайки наръчника за скромност, носят свободно падаща мантия, която покрива лицето и раменете. Надолу роклята продължава с ефирна данталена и надиплена до земята.

В Таджикистан традицията следва булката да носи семпла бяла рокля върху панталони! Звучи тренди, а? По време на церемонията, която може да продължи с дни, тя се преоблича в различни съответстващи тоалети.

Индонезия например е обединена от много острови, в които традициите варират. Повечето булки са с рокли в ярки, изкрящи цветове с тежки бродерии. 3 дни преди да се обвърже, краката, ръцете и ноктите на индонезийската булка биват украсени с рисунки от къна.

Наситено червени, розови и лилави са избраните цветове в пакистанската традиционна булчинска рокля. Някои двойки увиват венци около един друг, като символ на любов и приемственост.

Шестнадесет украшения, в допълнение към късметлийско червеното сари или традиционната индийска пола, разкрасяват булките в Индия от главата до петите. Този обичай, наречен Сола Шрингар, включва ярко червен прах върху косите им, маншети на ушите и верижки около глезените.

В Нубия булката носи 3 воала – един цветен, покриващ темето, един прозрачен на лицето, и един бял тежък, който покрива цялата и глава. Трудна е за целуване 😉 Но пък много красива!

Традиционна Еритрейска сватбена премяна включва тъмни, кадифени корони и роби в лилаво и златисто. Булката трябва да съответства по облекло на младоженеца.

Тувийските национални костюми (Тува – руска република) съответстват на номадския им начин на живот. Не си представяйте туристически обувки и раница на гръб. Дрехите, които носят на сватбата си, често са сходни с тези, с които яздят, но имат допълнение от тежки детайли. Практично!

Ден преди сватбата тибетска традиция е младоженецът да даде на булката сватбената дреха и бижута, които може да включват украшение за глава, сребърни накити за плитките й или амулет с малка метална статуя на Буда.

Докато палестинската булка носи зашеметяваща бяла рокля на сватбения ден, ден преди това е облечена в … къна! И точно тази одежда има специално място в сърцето й след това. Тя е изрисувана лично от майка й.

В планинските области над Лима, Перу, по традиция булките правят сензация с роклите си в червено и черно, направени, така че да изглеждат много обемисти, със слоеве памучни, силно избродирани фусти.

Западните традиции са се промъкнали и в Йордания, където булките носят традиционни бели рокли и сребърни и златни бижута. Често зелен, копринен плат украсява главата им, като символ на развитие и отглеждане на поколение, хармония и сигурност.

В Мали, роклята на булката покрива цялото й тял, от главата до петите, и се нарича кафтан. По цвят, кафтанът трябва да отговаря на младоженската премяна – дашики. Въпреки че бялото е най-често срещаният цвят, на някои сватби, младоженците избират и лилаво или лавандула, цветовете на африканската буржоазия.

Традиционният корейски костюм, наречен хабок, има история хиляди години назад. Той включва връхна дреха, с дълъг ръкав, и пола с висока талия, направени от памучен плат и коприна.

Снежно бялото кимоно е най-популярно сред булките в Япония. Съответстваща одежда за глава, наречена Цунокакуши (извиняваме се, ако сме се изгубили в превода и Япония), крие „рогата й на ревност“ и символизира намерението й да стане почтена булка.

Мароканската булка прави модно ревю с 3 смени на гардероба. За приемането, тя избира бял кафтан или дреха от плат, който представя региона, от който е семейството й.

Нигерийската булка стой в нейната ярко оцветена дантелена блуза и шарен кафтан или мантия, често направена от вносни индийски платове. Коралови мъниста и украшение за глава или шапка допълват аутфита 😉

В Чечня, където дрес кодът, съмволизиращ скромност, е стриктно спазван, булката носи рокля, която порива цялото й тяло: от главата до петите. Метални закопчалки украсяват бюста; сребърен колан, който се предава от майка на дъщеря, обвива талията й.

Традициите при булките в Ирак може би ще счупят рекордите със смените на сватбения тоалет. Всяка една от нейните 7 рокли е в различен свят от дъгата. Червеният е символ, както знаем, на любовта и романтиката.

В Италия традицията за „нещо синьо“ е представена от зелена рокля или орнамент, тъй като цветът е смятан за символ на късмет и плодовитост. Въпреки това, повечето булки се придържат към традиционната бяла рокля.

Американските булки не винаги пък са носили бяло. През 19ти век дамите са били по-внимателни при избора на сватбена рокля, и тъй като бялото било по-трудно за пране на ръка, оставало запазено за по-заможните .

Кралица Виктория пречупила границите и съществуващото положение на сватбата през 1840г, когато тя избира дантелен, бял, копринен сатен. Женско списание е оценило чистотата и семплото излъчване и днес това е изборът на милиони булки навсякъде по света.

9d43dcbc2cecfa7ee190fde31415fa2e_428x600

Разбира се няма нищо по-важно от това как всяка една от нас си представя този прекрасен ден, когато има възможността да бъде принцеса. Всеки народ, във всеки регион по света има различни традиции, от които може да взаимствате и като кралица Виктория да поставите ново начало със сватбените обичаи.

Сподели тази статия, ако си останал вдъхновен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *