Новият ни гост автор и пазител на тайните за красива кожа – Дора Тонева от „Сътворено с любов“

Желанието ни да поддържаме красиво кожа без необходимостта на съвременните силни химикали и козметични продукти ни отведе до един прекрасен и хармоничен човек – лицето, което седи зад Сътворено с любов. Продуктите на Дора са изцяло на натурална база, което автоматично изключва възможността да ги намерите по магазините тъй като срока им на годност е не повече от 2-3 месеца след отваряне, не както на повечето био и не био продукти -12 месеца. Също така, за да съхраните качествата на маслата в тях, е необходима грижа при съхранението им – на хладно място и далеч от слънчева светлина. Звучи като допълнителни време- и внимание-изискващи грижи, но в действителност са почти никакви усилия. Нека се запознаем по-отблизо с Дора.

кожа

Представете се.

Казвам се Дора и съм на 41г. Майка съм на прекрасно момче на 6г. По образование съм икономист.

Как виждате себе си в този свят и на правилното място ли си?

Вярвам, че няма случайни неща. Да, България е моето място и силно се надявам да има достатъчно мислещи и пробудени млади хора в тази държава, за да се променят нещата към по- добро. Обичам природата ни, семейството си, приятелите си. Изпитвам удовлетворение от това, което правя през последните години- да твориш с ръцете  и сетивата си, да използваш само естествени и безвредни  материали, да си полезен за хората, да те ценят, да не вредиш на природата и животинския свят, всичко това е много удовлетворяващо. От много години съм член и на НПО за защита на бездомни животни в София. Не мога да се оплача от скука и неудовлетворение .

От колко време и как решихте да се занимавате с домашна козметика? Всичко започна преди десетина години, когато започнах да чета етикети на козметиката в магазините, да проучвам съставките в специализирани сайтове. Като цяло се ориентирахме към живот с по-малко химикали, отрови, пластмаси и други вредности.  Постепенно се ориентирах към органичната козметика. После започнах да експериментирам сама, да търся информация в сайтове и книги. В началото „клиенти“ ми бяха приятели и семейство, но бидейки доволни те водеха техни приятели и така  кръгът ползватели се увеличи. Което стана стимул  да чета и уча още, и още. Това е сфера, в която има много за учене. Периодично преминавам и курсове на обучение.

кожа

Как се възприема домашната козметика от българската жена?

Все още ли сме силно подвластни на рекламите на големите производители и им се доверяваме сляпо?  За съжаление масата потребители все още използват масова козметика, натъпкана с вредни съставки, петролни продукти, парабени и т.н. За някои хора това е и въпрос на възможности и начин на живот. Част от потребителите ползват висок клас козметика, която също не е с добър състав. Но има и нарастващ процент потребители, които се обръщат към натуралното и си приготвят сами част от това, което използват.

От къде черпите вдъхновение?

От природата- от нейните дарове, лекове, красота, мъдрост. От доволните потребители на сътвореното от мен. Това е мощен стимул да не се отпускаш, да се развиваш още, да учиш, да ставаш по-добър в това, което правиш и да си им още по-полезен.

Кой е най-добрия съвет да запазим външността си млада, свежа и красива?

Нямам конкретен съвет, по-скоро е за един по-здравословен начин на живот като цяло- с много движение, спорт, йога, здравословно и балансирано хранене, общуване с природата, чист въздух, позитивни мисли, да правим това, което обичаме, да сме обградени с любими хора. Не поставям козметиката на първо място. Тя е последния щрих. Всичко останало е много по-важно. Това важи и за кожата- какво й даваме отвътре е по-значимо.

Дума или фраза, която най-често използвате?

Обичам те!

Най-голямото Ви постижение до момента?

В личен план е раждането на сина ми – до колкото зависеше от мен се постарах и имах безпроблемна бременност, родих го напълно естествено ( без медикаменти, намеси, упойки). Естествено, раждането се оказа само началото на едно голямо предизвикателство. Като беше по-малък практикувахме привързано родителство, а сега се старая да расте уважаван, зачитан, свободен. Той е моят учител, не случайно казват, че децата са наши учители. Уча се на търпение, на приемане, на безрезервна любов, на смирение.  В професионален план промяната също е голяма и за мен е постижение – изисква се известна доза смелост, за да последваш сърцето си, да излезеш от матрицата, да поемаш рисковете на несигурното.

А кое ще е следващото?

Нямам представа. Може би моя собствена марка ръчно правена органична козметика.

Има ли талант, който бихте искали да притежавате?

Да пея 🙂  За любител пея поносимо ( близките ми не бягат в другата стая, щом запея).

Най-голямата Ви любов в живота?

Първото, което ми хрумва е детето ми. Но, извън това, може би самият живот и природата, с нейната необятна красота, дарове за нас, тайни,  контрасти, съвършенство, енергия.

Най-отличителната Ви черта?

Безнадежден оптимист!

Може ли една творческа личност да бъде практична и педантична? Мисля, че може.  Аз самата ценя практичните неща, особено при липсата на време в ежедневието. И в някаква степен съм педантична и перфекционист.

Мислите, че…

Животът е твърде кратък, за да го пилеем. Показвайте и казвайте на любимите  ви хора, че ги цените и обичате!  Нещо като девиз ми е „ Няма невъзможни неща. Самата дума  „невъзможно“ се състои от възклицанието  „ Не! Възможно е!“.

кожа

Политика?

Не ме вълнува особено, но около избори се старая да се информирам и да направя своя избор. Винаги гласувам, и всеки път е с надеждата, че нещо най-сетне ще се промени.

Ето тук можете да намерите повече информация за продуктите на Дора или работилниците за домашна козметика, които провежда:

FB: Сътворено с любов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *