#ЗЕЛЕНИХОРА | #GREENPEOPLE

Вярваме, че има карма…

Вървейки по пътя към устойчиво развитие, отново се срещнахме с Ваня Никова. Ваня за кратко ни помагаше със социалните канали, както се и включи към екипа, с който осъществяваме събитията за размяна на дрехи Въртидрешка и Колекция ЗОВВ.

… Но не това ни събра отново. Както може би и при вас се е случвало, понякога, когато се запознаеш с един човек и се усетите на една честота, си убеден, че връзката помежду ви няма да прекъсне, дори и да загубите следи. Все някога ще се преоткриете, както се случи и с нас. С Ваня стартираме нова идея, зелена рубрика, представяйки 5 гледни точки, 5 различни виждания, разговор как да изградим sustainable lifestyle.

Тази рубрика е за тези, на които им се чете; за тези, които сега прохождат; за тези, които са #lowwaste – искат да се информират, да използват добри практики и с малки стъпки да насочат живота си към един по-зелен, по-хармоничен и балансиран режим.

Коя е Ваня? Разкажи ни за теб с 5 #хащага

Ваня Никова, на 35г. от Бургас, на 22г. се преместих в София и след повече от 10г. там, сега живея в Копенхаген, Дания. Омъжена съм и имам дъщеря на 2 год. Завърших Екология (гимназия) и Маркетинг (университет) и може да се каже, че това са две от големите страсти в живота ми. Постоянно се стремя да работя най-вече над себе си, да се променям, да се развивам и да се опознавам. Не робувам на вещи, не пазя нищо излишно, честото местене ме е научило, че и с малко може, но да е качествено.

Думите, които ме описват най-добре са:
#Мечтател
#Пътешественик
#Промяна
#Приятел
#Свобода

Какво ще е посланието на новата рубрика, която стартираш в партньорство с Empty?

#зеленихора се ражда с идеята да говорим и да споделяме. Всеки има какво да каже по въпроси, които са интересни на почти всички. И не е нужно да си популярен, за да има значение твоето мнение.

#зеленихора не е анкета, не е интервю, #зеленихора е разговор. Представете си как седят петима приятели и единият казва “Ей, какво мислите за…” и всеки споделя мислите си, заформя се дискусия, може и спор, но в крайна сметка резултатът е търсеният – ИНФОРМАЦИЯ, ИДЕИ, ИЗВОДИ, това е #зеленихора. Тук ще намерите мненията, размислите, опитът на различни хора, по интересни теми и ще можете да черпите от тях идеи и вдъхновение.

Разкажи ни за твоя sustainable lifestyle. Какви добри практики можем да взаимстваме от теб?

Неизчерпаема тема, която много ме пали. Сега, живеейки в страна, даваща много възможности в това отношение, се чувствам една крачка по-успяла да дам повече от себе си в това. Стремя се да използвам само продукти за многократна употреба – бутилки, сламки, торби, кутии, кърпи и пр. Пазарувам дрехи и играчки втора употреба доста често. Избягвам пластмасата категорично, във всяко отношение. За кафе навън сме си купили чашки, направени от остатъци от кафе, които абсолютно приличат на чашите, които дават в кафенетата за to go, леки, малки и удобни, но са за многократна употреба и в заведенията нямат нищо против да ни направят кафе в тях. Не използвам найлонови торбички, кухненска хартия, стремя се да не използвам мокри кърпички, колкото и да е трудно, когато си с малко дете. Не изхвърлям дрехи, обувки, играчки, домашен текстил. Всичко, което не използваме, се подарява, дарява или рециклира. Нямаме автомобил и не искаме да имаме, използваме колела. Започнах да използвам минерален грим, който освен че не вреди на тялото и кожата, е направен изцяло от естествени продукти.

Трудно ли е да поддържаш този начин на живот, когато сте трима?

Никак не е трудно. Децата се учат не от думи, а от пример. Дъщеря ми вече свиква да изхвърля боклука разделно. Бързо започна да се ориентира кой отпадък за къде е. Не тъгува по нищо, отпаднало от ежедневието ни. Знае, че боклук на земята не се хвърля, че водата се спира, лампите се гасят, познава кутията си за храна и съм сигурна, че нищо от този начин на мислене и на живот, не й тежи. Съпругът ми има същото мислене и виждане за нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *