КАК ДА СИ НАПРАВИМ ИСТИНСКО ТОРТЕНО СЪВЪРШЕНСТВО!? Приключенията на Петя и Марти (част 2)

Продължаваме днес с разказа си. Докъде бяхме стигнали… бяхме направили крема, блата…до марципана!!

Докато едната бърка шоколада, другата се захвана с марципана. Честно ви казваме, не знаем как се работи с него. И тъй като инструкциите са на немски и беше много отегчително да ги четем, преминaхме към импровизация. Намазахме повърхността, която си избрахме за разточване, с малко олио, както и ръцете си. И с бутилка вино под ръка започнахме да разточваме. Когато изпаднете в подобна ситуация, ви препоръчваме да си налеете по една чаша вино преди това. Прави изживяването още по незабравимо! От марципана се разточва първо правоъгълна лента, която да покрие стените на тортата. Търпение и съсредоточаване при слагането й същo са необходими. След това се разточва кръг, който да покрие тортата отгоре. Като с пластелин е, но не знам как Марти успя да направи перфектния кръг….Като малка май само с пластелин си е играла 😀

След като облицовате тортата с марципана, следва шоколадовата заливка. Хубаво е шоколадът да е сравнително течен, за да се разлива по-добре. С пош започнете от ъглите на тортата, след това залейте цялата горна част и загладете. Декорирайте с плодове по желание. Ние се спряхме на цели ягоди и боровинки. И така готовото съвършенство може да поседи в хладилника няколко часа, за да стегне.

Тъй като тортата е много тежка и се яде бавно, се оказа, че може да издържи 1 седмица и пак да е вкусна за ядене. Но по-добре залагайте на прясното производство!

Какво се случи в деня на приготвянето на истинската торта?! Вместо марципан този път бяхме взели фондан, както си му е редът. Доста материал се изчете, докато разберем грешката си.

Вместо бутилка за вино, разполагахме с истинска тучилка и вместо олио ползвахме малко брашно за разточването на фондана. Оттам дойде и грешката според мен….нямахме вино и бяхме напрегнати! Шегувам се J

Останалата част от рецептата спазихме, но този път и шоколадовият кувертюр не се получи, първо стана много гъст от сметаната, мислихме, че няма да стане нищо от него и го смесихме с една несполучлива бита сметана с идея да направим бонбони по-късно. Обаче, после използвахме точно този шоколад, защото се оказа надежден, а вторият, който се опитахме да направим, беше още по-зле. Забравих да допълня, към шоколадовия кувертюр се добавя малко МАСЛО, за да придобие блясък! И тъй като нищо хубаво не излезе от тези шоколадови заливки, красивият бял фондан беше залят изцяло. Поне при разрязване тортата имаше красива бяла линия на фона на тоновете шоколад, с които бе изпълнена.

Както и да е, и двете торти се получиха невероятно вкусни. Сигурно, ако някой сладкар чете това, ще се хване за главата какъв буламач сме спретнали, но е факт, че обрахме овациите за вкус и визия на всички, които имаха някакъв досег с това съвършенство. И никой не се е оплакал след това!

Така че, импровизирайте без страх, не следвайте сляпо рецепти, бъдете креативни, раздвижете въображението си и вижте какво ще се получи! Bon appetite!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *