МАМА И НЕЙНОТО ХОБИ – АНТОНИЯ МИРЕВА

Представете се?

Казвам се Антония Мирева от гр.Пловдив.

Вашето хоби е…

По образование съм рехабилитатор, но не работя като здравен специалист. Докато бях в майчинство, започнах да се занимавам със семейния бизнес, свързан с шивашки услуги и преди всичко изработване на български народни носии и карнавални костюми (МИА МОДА) . Всичко започна като хоби и на шега, защото продажби, реклама,мениджмънт и т.н. са неща, от които никога не съм имала представа. Оказа се обаче, че все пак имам идеи, които успяха да се осъществят и да дадат резултат.

Друго, което мога да определя като хоби, са проектите, които реализираме с моето дете. Тъй като се посветих на нейното отглеждане, изчетох много книги, посветени на тази тема. Разбрах,че всичко, на което искам да я науча, трябва да стане под формата на игра-всичко да бъде шарено, забавно и интересно.

Какви материали използвате за вашето хоби? Рециклирате или използвате нови?

Вкъщи имаме всякакви материали – нищо не се изхвърля, защото не знам какво ще ни хрумне и за какво ще можем да го използваме. Задължително имаме няколко вида лепило – за различни повърхности, картон в различни цветове, дървени клечки, кубчета, габърчета, тел, връзки, лепенки, двойно залепващи ленти, копчета, бои, глина и много други.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Дните през работната  седмица протичат почти еднакво. Първата задача сутрин е да се погрижа за детето, за закуската и да я заведа на детска градина. След това се захващам със задачите, свързани с шивашкото ателие-клиенти, плащания, пратки и т.н. Почти през целия ден се занимавам с това – обмислям  нови идеи за реклама, за привличане на клиенти, създаване на нови модели и т.н. Вечерите са посветени изцяло на семейството. Времето, което успяваме да отделим на нашите проекти, е през уикенда.

Вашето дете е…

Моето дете се казва Светлозара и е на 7 години.

С какъв проект сте се захванали сега? Разкажете ни?

Съвсем наскоро преди  седмица приключихме последния си проект, който ни донесе много положителни емоции. Организирахме нейния седми рожден ден /последният в детската градина/.Темата, която Светлозара избра, беше рицарско парти и въпреки че исках и за нея да е изненада, тя ми даде много идеи за интересни игри, за музиката, за интересите на другите деца, за нейните представи за рицарството, за рицарската клетва и т.н.

Направихме специална пинята във формата на дракон, с която рицарите да се борят, изработихме клоун, на който децата да закачат нос със завързани очи, имаше специални пъзели с любими герои. Всички деца бяха посветени в рицарство от мен в ролята на кралица на кралството /за което ми беше изработена специална рокля, имах и розова перука и корона/, имахме си и клоун в кралството-клоунът Чочо /в ролята влезе моята приятелка и кръстница на Зари-Светлана/. Децата казаха, че това е най-хубавият рожден ден, на който са присъствали и това беше най-хубавият подарък за мен и за Светлозара.

Друг наш проект със Зари, който получи много усмивки, е изработването на макет на етажа от детската градина, където тя прекарва по-голяма част от времето си. Направихме го в кутия от обувки. Пресъздадохме и всички помещения – музикалния кабинет, банята, спалнята, кабинета по български език и математика, арт кабинета. Изработихме пиано, мивка и тоалетна, двуетажни легла със стълбички, шкаф с учебници, дъска, боички за арт кабинета, рисунки за стените. Стана много реалистичен макет.

Няма да повярвате, но и до този момент използваме играта angry birds, която беше вдъхновена от едни чипове, които Зари събираше. Нарисувахме полета върху бял чаршаф, измислихме различни условия-стълбички, проходи, водовъртежи, затвор и т.н. Получи се много интересна и забавна игра.

12_600x600

С това не спираме, защото майсторим и акули, костенурки от пластмасово шише, къщички от кутии за мляко, щъркел с памучни тампони и клечки,човечета от стари ръкавици и много други.

Събуждате се и…

Много е трудно моето събуждане – определено не съм „morning person“, както се казва. Имам нужда от повече време, за да започна да действа. Но едно от първите неща, които правя, когато се събудя, е да взема съновника – вярвам, че сънищата ни казват много и докато спим, мозъкът ни извършва дейност и ни показва неща, които не бихме свързали, когато сме будни.

Заспивате с…

Винаги заспивам с тапи за уши – всеки звук дразни сетивата ми и не мога да заспя без тях.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация?

Моето вдъхновение и мотивация е моето дете. От гледна точка на семейния ни бизнес,  мотивацията е в това, че се опитваме да пазим и да продължаваме българските традиции и обичаи. Контактувам с много хора ежедневно и знам, че те все повече се обръщат към народните песни, към народните танци – организират си тематични партита с дрескод народна носия, организират се хоротеки, записват се на курсове по народни танци, правят сватби и кръщенета, облечени с народни носии. Всичко това е вдъхновяващо за нас – когато някой ни направи част от своя празник или от възстановка на исторически събития по нашите земи, защото българите трябва да се обърнат към българското, да почитат традициите и обичаите си и да познават историята си.

 

Споделете снимка от вашия дрешник и на вашето дете.

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe”?

Много ми харесва идеята хората да се срещнат, да се запознаят, да си разкажат истории, да се забавляват заедно. Познавам инициативата от самото начало – не успях да участвам в първата част, но присъствах на втората. Мисля, че много от хората не бяха разбрали идеята и бяха донесли доста неподходящи неща и тъй като Empty Your Wardrobe ще продължи занапред, трябва да се измисли механизъм за подбиране и сортиране на дрехите и аксесоарите. Всъщност това, което ми харесва най-много в този смисъл, е, че инициативата се развива. Знам, че по нея се работи с много усилия и с много желание. Има много нови идеи, влагат се мисъл, време и енергия.

Пожелавам успех !!!

Contacts:

Faceebook: Antonia Mireva

Web: Народни носии и костюми МИА Мода ЕООД

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *