NIKOLAY BOZHILOV

ТВОРЦИ НА ИДЕИ – NIKOLAY BOZHILOV

Николай Божилов (моден дизайнер): роден в София, притежава бакалаварска и магистърска степен, специалност “Мода” в Националната художествена академия. През 2010 г. печели  първо място в световния финал на конкурса TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2010, Лондон и второ на международния конкурс OFFFASHION в Полша 2011. Носител е на “Златна игла 2013”  за най-добър млад дизайнер на Българската академия за мода. В момента работи за собствения си лейбъл NIKOLAY BOZHILOV.

NIKOLAY BOZHILOV

Представете се ?

Николай Божилов / NIKOLAY BOZHILOV , моден дизайнер 27г.

Майсторите …

Занимавамс е с моден дизайн , съзадавам дрехи и аксесоари.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Аларма, snooоооze, поне половин час, закуска, отскоро вече и кафе. В колата към ателието, организация, поръчки, платове, модели, работа с екипа. Подготовка за лекция (от миналата година съм преподавател на НХА). В колата към студентите ми магистри в спец. Мода, някоя друга работна среща. В колата , време за фитнес, вкъщи, готвене на вечеря, среща с приятели , парти.  Е, не всеки ден е такъв , има и такива, в които просто гледам сериал.

А как започна всичко ?

Започна с рисуване, от малък исках да създавам нещо с ръцете си. Това си е призвание и нужда. Още след 7-ми клас реших, че искам да се занимавам с моден дизайн, което тогава се изразяваше в това да рисувам модни скици. В последствие, разбрах колко всъщност е трудна задачата на дизайнера и колко други неща трябва да умее.

С какъв проект сте се захванали сега ? Разкажете ни ?

Със следващата ми колекция, обещал съм си да бъда все по-продуктивен. Издавам, че ще бъде доста специална, със специален таргет. Иначе съм в най-активния период от годината , уикендите водя курс по моден дизайн, в който хора, който винаги са искали да се занимават с мода и не са успявали, се учат как да реализират идеите си и да мислят като дизайнери. Много е вълнуващо да споделяш знанията си.

Събуждате се и… гася алармата и започвам да организирам задачите в главата си, не губя много време.

Заспивате с..кеф.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация ?

Занимавам се с концептуален дизайн и за мен идеята и концепцията са изключително важни. В последните си проекти търся вдъхновени в науката. Инспирирам се от химията, биологията, астрономията и се опитвам да разбера това, което ми е интересно, като го претворявам чрез моден дизайн.

Споделете снимка от вашия дрешник.

NIKOLAY BOZHILOV BLACK

Eco Friendly – подкрепяте ли тази кауза ?

Разбира се, моите колекции са разработени с принципите на етичната мода и това е каузата, зад която заставам като дизайнер.

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe” ?

Инициативата е чудесна, животът на дрехите зависи от нас, харесвам дрехите с безвременен дизайн, тоест: дори и след 10 години от произвеждането й, тя да изглежда адекватна и все така качествена. А елементът на споделяне е най-важен, да съществува реално, а не само виртуално.

Contacts:

Web: www.nikolaybozhilov.com

FB: NIKOLAY BOZHILOV

Showroom: Sofia, Bulgaria 47 Cherni vrah Blvd.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *