Cush.be, Елена Zelena и Някъде из Космоса

Cush.be, Елена Zelena и Някъде из Космоса... Ето как се представи Елена Zelena: “ Казвам се Елена Шемтова, позната също като Zелена. Цял живот се занимавам с изкуство, като преминавам през различни периоди и етапи. Обичам да правя живопис, илюстации, аксесоари, бижута, рисувано стъкло…

Експериментирам. Завършила съм текстил, но съвсем не се ограничавам с това. Рисуването е нещо, което ме прави истински щастлива и вероятно единственото нещо, което наистина умея. Радостна съм да работя това, което ми доставя удоволствие. Харесва ми да декорирам всичко около себе си и от обикновените вещи около нас, да правя произведения на изкуството. Създадох Zелена-галерия ателие в началото на 2012. Съвсем спонтанно името ми хрумна като комбинация от моя артистичен псевдоним и моите лични екологични разбирания. В моето симпатично пространство събирам и предлагам изкуството на талантливи млади и утвърдени автори, организирам творчески работилници и всякакви събития с художествен характер. Това е мястото, в което творя, мой втори дом. Безкрайно приятно ми е когато моите гости се чувстват уютно и комфортно в едно непретенциозно, но много артистично място.“

Наскоро взе награда от конкурса, организиран от Cush.be. Разкажи ни малка повече за него ?

Конкурсът Cush беше забавна и интересна надпревара. С голяма желание се състезавах, защото много харесвам марката, а и защото обичам състезанията. Имаше доста добри кандидати и беше вълнуващо. Взех второто място, а наградата е колекция продукти Cush с мой дизайн.

С каква рисунка спечели ? 

В какво течение рисуваш? Разкажи ни повече за твоите творби и галерията Zelena ?

Не мога да се поставя в рамка и да кажа точно в какво течения творя. Преминавам през различни периоди. Обичам абстракцията, импресионизма, също и илюстрацията. Експериментирам. Обожавам цветовете! Завършела съм текстил, но правя не само това. Обичам живописта, правя бижута, шноли, аксесоари, ръчно рисувам стъкло, лампи, кецове, фланелки… В галерията освен мои неща, може да намерите произведения на други автори, които харесвам. Старая се да събирам талантливи творци, да пласирам тяхното изкуство, да организирам творчески работилници, които водя аз или гост артисти, да осъществявам изложби и пр.

На 19 юли открихме изложба в Zелена – “Някъде из космоса” на Ивелина Георгиева от гр. Бургас. Ивелина работи като дизайнер и арт-терапевт с деца на възраст от 13 години и нагоре.
Още от ученическите си години е изключително вдъхновена от импресионизма и по-специално от Мане и Моне. Eдин от любимите й художници е Рембранд. През годините развива собствен стил, чрез който най-добре изразява своите вълнения и впечатления. Играе си с цветовете и е запленена от идеята за космоса и звездите. Младата авторка е участвала в осем изложби, сред които Първа национална изложба на българския комикс, 2013 г. Взимала е участие в редица конкурси, има множество публикации в чуждестранни страници, автор е на разнообразни проекти, а рисунките й красят музикални обложки към албуми и сингли на Allan Zax.

Наскоро са настъпили промени в това арт-местенце: кое ги провокира? 

Промени настъпват постоянно в Zелена. Създадох мястото началото на 2012 и от тогава концепцията и вида му са се променяли многократно. Всеки, който се занимава с подобна дейност, преминава през различни етапи и промени често, сигурна съм. Това, което в случая ме провокира, беше желанието да усвоя пространството по-пълноценно. Zелена е малко, уютно магазинче и трябва да си изобретателен, за да събереш много красоти вътре, а същевременно да не е претъпкано. Промените са интериорни, добавих нови самоделни рафтове и етажерки, направени от стари чекмеджета, изрисувани от мен. Намирам все по-интересни начини да позиционирам произведенията атрактивно. Сложих нова витрина за бижута, която има функция на складова база, в която да съхранявам всичките си материали. Zелена-галерия ателие е не само галерия, откъдето може да се купува, а и място, на което се твори-тук изработвам всичко, което предлагам в Zелена, а и по други места. Също така тук организирам творчески ателиета и трябва винаги да имам всички нужни материали за това. Събирам все повече интересни артисти в Zелена и мястото става все по-желано и харесвано.

Къде можем да открием Елена Zelena през лятото ?

През лятото може да намерите мои произведения в галерия Животното в Несебър, по начало има мои неща в галерия Лале и Factory art shop. Вероятно ще се появя и по още някои места. Ще участвам в Арт Фест Берковица, в началото на септември. За съжаление се наложи да откажа участието си в A to Jazz Fest, WakeЪп! Open Air Festival, Базар за ръчно правени бижута в галерия Underground и още няколко места по независещи от мен причини. Но вярвам, че ще имам възможност да взема участие по други готини артистични събития. Ще има и някои пътувания, вероятно началото но август, тогава галерията няма да работи.

Какво ново могат за очакват скоро хората от теб ?

От мен може да очаквате все повече активно участие по събития, все по-прекрасно и обогатено място, което да посетите, все повече интересни и красиви идеи, които предстоят да бъдат реализирани в продукти. Бих искала да се срещам с все повече артисти, които имат интересни хрумки за събития, изложби, работилници и пр. С удоволствие бих била домакин на такива или бих участвала в съвместни проекти. Като цяло съм отворена към всичко любопитно, креативно и вдъхновяващо. Ще се радвам артистичната общност и съвместната работа между артистите да се разширява постоянно, и съм насреща в подобни начинания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *