Empty Your Wardrobe Part III – КАУЗА: Фондация Очи на Четири Лапи

 

ОТВОРИХМЕ ОЧИ…

Ние от Empty Your Wardrobe открихме, че с присъствие, малко желание и голямо сърце можем да направим много. На всяко събитие обявяваме кауза, която за нас е важна и заслужава внимание. Поради тези няколко причини, по време на инициативата  Empty Your Wardrobe Part III  организираме търг с дрехи и аксесоари на известни личности, чиято цел е да събере средства за Фондация „Очи на Четири Лапи“.

Получихме специална покана от фондацията и бяхме свидетели на тренировка на млади кучета лабрадори.

 

„Физическата свобода е нещо толкова естествено, че цената й можеш да осъзнаеш само когато я загубиш. Мисията на фондацията е изграждането на балкански център за обучение на служебни кучета за хора с увреждания.“

Със специалните си умения и безгранична любов, които са на разположение 24 часа в денонощието, дипломираните кучета водачи и асистенти могат да спасят стотици хора с увреждания от самотния затвор на физическата зависимост.

 

Хората от екипа, начело с Албена Алексиева – председател на фондация Очи на четири лапи – 2000г., са истински бойци. Срещнахме я преди 2 години, посещавайки Форум КЛЮЧ. Там тя ни впечатли силно, разсмя до сълзи, накара ни да се гордеем и леко натъжим …

По време на визитата ни, Албена разказа повече за породата кучета , които те селектират – лабрадор и голдън ретрийвър. Лабрадорите се предпочитат заради ниския процент на агресивност, изключително адаптивни, някои от тях успяват да научат до 30 команди. По изключение се обучават коли, пудели, ротвайлер – но в графа „екзотични“ . 🙂  Разбрахме, че съществува и микс от голдън и лабрадор, който взима най-доброто от двете породи.

Запознахме се с Ценко, незрящ, който беше придружен от неговата инструкторка Елена Андреева и от кучето Кода, заместващо кучето Дарма, което почина. Предстоеше им изпит скоро, и на двамата, за да се попълнят пропуските и да се затвърдят навиците. “ В течение на времето нещата се забравят и е необходимо двамата партньори да изградят наново връзката помежду си“.

Липсва информираност относно законите в страната, обслужващи незрящи хора и 10те молби на кучето водач. Ние от Empty Your Wardrobe искаме да ви провокираме, да се позаинтересувате, бъдете будни, съпричастни и активни в тази насока.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *