КАКВО ЧЕТЕМ? ТРИЛОГИЯТА „МИЛЕНИУМ“

Стиг Ларшон е известен шведски журналист и писател. Разследванията му изобличават антидемократичните и расистки практики в обществото и медиите. Първото издание на книгата „Мъжете, които мразеха жените“ през 2005 г., получава награда за най-добър скандинавски роман, а  втората книга „Момичето, което си играеше с огъня“ – награда за най – добър шведски криминален роман за 2006 г.

Третата част от поредицата „Взривената въздушна кула“ се появява в книжарниците през 2009 г., превръщайки се в една от най-продаваните книги с над 62 милиона екземпляра. В трилогията „Милениум“ се разкриват и изобличават истинските човешки ценности, силата на различните личности в нашето общество и начинът, по който всеки един човек може да открие себе си, своето спасение. Романът е заплетен случай, който ни остава без дъх до последната страница, а след това ни кара да се замислим и осъзнаем, че реалността не е това, което изглежда… В света на тази книга можем да осъзнаем до каква степен е напреднала технологията, светът на виртуалните хакери, виртуалните измами и отношения.

Главната героиня тук е олицетворение на новия свят – изключително различна, бунтарка – готова да затръшне вратата на системата, да излезе извън определените норми и въпреки това да оцелее. В трилогията можем да открием бунта на младите, дискриминацията на различните, хакерството като начин на живот, както и истинското приятелство между хората, което не приема граници, ограничения и възраст.

„След като прочетох трилогията на един дъх, мога да споделя за читателите, които харесват съвременна литература, това е една палитра от емоции, в която си трябва да се потопят. Романът ме накара да се замисля – коя съм АЗ ?!  Дали целият този свят, в който живеем и това, към което се стремим, е истинско или е пречупена призма, в която просто съществуваме! За себе си разбрах, че хората, които не се вписват в общоприетите норми на обществото, почти винаги ще бъдат отхвърлени, но това не означава, че трябва да спрем да бъдем себе си. Означава, че всеки един човек има правото да се бори за своите убеждения и никога да не се примирява със слабостта си. Всеки един човек има своята слабост, въпросът е: Кой е готов да се изправи срещу нея?!“

Разсъждава : Радина Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *