CONCEPT contemporary ceramic studio

ТВОРЦИ НА ИДЕИ – CONCEPT ceramic studio

 

Представете се ?

Здравейте, казвам се Златина Григорчева, от София и стоя зад идеите и изпълнението им в CONCEPT contemporary ceramic studio.

Майсторите …

CONCEPT ceramic studio е фокусирано в изработката на лимитирани серии продукти от порцелан и глина.

Постепенно разширявам гамата и в момента правя, както купи, чаши, кани, вази, чинии за ежедневна употреба, така изработвам керамични мивки и порцеланови лампи. Тъй като порцеланът като материал е изключително чист и красив със своята белота, прозрачност, лекота и здравина, бях провокирана и започнах да изработвам бижута, които носят в себе си изчистен и семпъл дизайн.

Разкажете ни как протича един Ваш ден.

Ооо, доста от дните ми имат сходен характер. Сутрин, след като закуся проверявам имейла, отговарям на различни запитвания, наслаждавам се на слънцето и след това отивам в ателието, последвана от нашата котка. Там денят ми преминава неусетно, улисана в различни проекти и добре, че е моята половинка да ме откъсне от работната атмосфера, за да вечеряме заедно и да мечтаем на глас.

CONCEPT contemporary ceramic studio

В керамичното студио работя сама, всичко случващо се изработвам на ръка от началната фаза до крайния завършен продукт. Процесът е бавен, изисква се постоянство и отдаденост. Затова и нещата са лимитирани, т.е. бягам от прекаленото мултиплициране, а и на мен самата започва да ми омръзва. Не мога да си представя, че сега моделите, които изработвам, ще ги правя и след 5 години, да, може би само някои от любимите ми.

CONCEPT contemporary ceramic studio

Харесвам порцелана като материал заради неговата белота, лекота и ефирност. Затова много от работите ми остават бели, т.е. какъвто е естественият цвят на порцелана. По този начин загатвам, без да натрапвам деликатността на материала, с който боравя. Повечето от съдовете и бижута, които изработвам, са подвластни на изчистените и семпли линии, наситени са с релефни структури, тъй като обичам да изследвам самата форма, затова и палитрата от към цвят е ограничена.

porcelain jewelry

Понякога ми се струва, че всичко вече е правено и създадено някъде, от някого, но по – важното е как ти самият като автор ще пречупиш нещата през своята призма и как ще развиеш и реализираш идеите си.

А как започна всичко ?

Всичко започна… откакто се помня. От малка съм драскала разни щуротии, после се превърнаха в рисунки, те в картини и т.н. Завършила съм Националната Художествена Академия при проф.Божидар Бончев, специалност керамика и така чак до магистърска програма. След академията се занимавах с различни работи, като една от тях беше реставрация на мебели. Така създадох Раклата – някои от читателите Ви може да са попадали на нея. Постепенно и с помощта на приятеля ми успях да създам база за керамичното студио, което е изтъкано от много любов, труд, време, смях, понякога сълзи и разочарования. Усмивките преобладават, защото вярвам, че хората и тук в България започнаха да ценят ръчния труд, идеята и авторския дизайн, които са вложени зад даден продукт и са готови да платят повече, вярвайки и те самите, че получават повече. От скоро нещата, които създавам, са под ново име CONCEPT contemporary ceramic studio, а минималистичното лого е дело на изключително талантливия дизайнер Асен Петров.

CONCEPT contemporary ceramic studio

 

Събуждате се и… усмивката долита от любимия човек и промъркването на трицветната ни котка. А когато и слънцето се е промъкнало в стаята, хармонията е в пълно съвършенство.

Заспивате с… музика, аромата на уюта от топлата завивка и вярата, че следващият ден ще бъде по – добър и усмихнат за всички ни.

Какво е вашето вдъхновение / мотивация ?

Може да прозвучи тривиално, но източник на моите вдъхновения е всичко, което ни заобикаля. Често се вглеждам в малките и незабележими неща от живота, а това кара въображението ми да открива нови пътища. Понякога само една дума или жест, мелодия, слънчев лъч или пътуване могат да бъдат провокация за мен самата и нещата, които правя. Работата на различни артисти и дизайнери също могат да ме развълнуват дълбоко и това да отключи нови врати и необятни хоризонти.

Споделете снимка от вашия дрешник.

my wardrobe

Eco Friendly – подкрепяте ли тази кауза ?

Да, разбира се !!!

Какво мислите за инициативата ни „Empty Your Wardrobe” ?

Напълно подкрепям вашата инициатива. Струва ми се, че дрехите започнаха да се бълват, а не да се създават и бих казала дори да се „консумират”, което е направо стряскащо. Всеки човек има повече ненужни дрехи в гардерба, отколкото предполага. Помня съвета на баба: ” Ако имаш дреха, която не си облякъл поне една година, значи няма да я сложиш върху себе си, затова просто я подари на някой нуждаещ се” .

 

Нужно ли е да са затрупваме и отрупваме с ненужни вещи и дрехи. Не е ли по – добре да ги разменим помежду си или да ги подарим на хора, които ще им се радват и ще ги ползват ? А подобна кауза със сигурност ще донесе и много нови усмивки и запознанства.

CONCEPT contemporary ceramic studio

Contacts:

FB: Concept /ceramic studio/

Web: http://www.concept.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *