Empty Your Wardrobe и Кучета в обучение от Клас “Н” – Тренировка по Социализация

 

Неделя – ден, като ден, но за нас необикновен. Отиваме на среща с приеманите семейства на кучета, обучавани за водачи от клас „Н“ и тяхната инструкторка Мартина. Днес  те ще се учат да преодоляват препятствия като ескалатори, асансьори, въртящи се врати, както и да се „качат на влака“. Това ни информира Мартина, е тяхната тренировка по Социализация.

Срещаме се в парка и това, с което първо се сблъскваме, са пет невероятни и адски енергични представители на порода Лабрадор. Лъскави и черни!

Запознаваме се с приемните стопани, които трудно успяват да укротят четириногите. Те вече се забавляват в луди игри. След тичането и вършенето на естествени нужди, ще се отправим към метрото, за да видим как нашите герои ще се справят с поставените задачи и колко нерви са необходими за да накараш Нортън да бъде послушен!

На семействата, решили да се включат в тази благородна кауза, през времето, за което те се грижат за кучето, се осигуряват храна, ваксини, както и чести срещи с инструктор, който помага и съветва стопаните.

Ето ни в метрото, където всички вървим под строй. Редом!

Стопаните и кучетата имат специални карти , с които се возят, а на гърбовете на всяко се прикрепя жилетка с надпис „Училище за кучета водачи на слепи“. За някои от нашите герои обстановката е нова и започват да лаят на висок глас. Минувачите ни забелязват отдалеч, няма как. Много сме, пък и сме шумни.

Хората започват да се усмихват. Е, има и такива, които се страхуват, но все пак никой не критикува. Напротив! Вадят се телефони, снимат нашите герои, разменят се мили раплики, „браво“ ! Вече се возим в метрото и пътуваме към гарата.

На следващата спирка ни чака ескалатор. Почти всички се качват.

Добре е да знаем,че за кучето тези препятствия са непознати и стресиращи. Те вибрират, движат се, изкачват се и на животното му е нужно време и доста лакомства, за да се реши да се повози. Нищо не се случва насила, ако кучето откаже да се качи по ескалатора, ще мине по стълбите. Но нали сме късметлии – попаднахме на спрял такъв и всички преминаха успешно.

Вече сме на гарата – страхотна и чиста! Минаваме дружно през препятствие „въртяща се врата“ и се озоваваме във фоайето.

препятствие

Запътваме се към стария-нов локомотив, за да направим „сухи тренировки“ за качване във влак. Разбира се, че се снимаме. Не искаме да пропуснем нищо от нашата среща и емоциите,  които са ни завладели! Хората продължават да се обръщат след нас и да се радват на нашите нови приятели.

колона

 

За стопаните е гордост – те са част от едно добро дело. Споделят, че ходят с тях и на работа – за Ноа например е истински рай да присъства в отвореното пространство, в което работи нейната стопанка и да бъде милвана от всеки, който минава покрай нея. Разказаха ни, че през цялото време тя е много послушна и търпелива – това е добра тренировка за послушание и социализация. Не бъдете изненадани, защото за тези кучета важат по-специални правила. Те биват допускани на обществени места, където по-принцип домашните любимци са забранени. За тях социализацията е от особено значение, наред с всички останали команди и тренировки, през които трябва да преминат, за да вземат успешно изпита за куче-водач.

Отиваме към асансьора, всички се возим доволни. Слизаме и се запътваме към някой перон, на който има спрял влак.Там едни след други „Н“ групата ще трябва да се качат на влака.

Кучето винаги е от ляво. При качване в пътно превозно средство или влак, кучето минава първо. Но при слизане нещата се случват почти едновременно, като стопанинът трбва да се подаде пръв, така че да бъде видян от шофьора. Има риск, ако кучето тръгне първо, да не бъде видяно и съответно затиснато от вратата.

На доста неща се научихме и ние и доста видяхме. А вие знаете ли, че когато кучето-водач е с незрящия ,то е на работа ?! В този случай не е добре да го закачате или да му говорите, защото може да се разсее и така да поставите собственика му в опасност.

Ноа

Ще продължаваме да ви запознаваме с още такива герои. Защото най-ценното, което можеш да дариш, не са парите, а време.

Благодарим, че отделихте от вашето време, за да прочетете нашата история.

На обучение бяха: Светла, Ели и Нати.

No Comments Yet.

Leave a comment