10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

Каква ирония е само, че в днешния модерен свят пълен с технологии, целящи пестене на време, ние използваме това време да правим повече и повече неща, а животът ни минава все по-бързо и трескаво покрай нас от всякога. Животът преминава с такава скорост, че ние нямаме време да му се насладим.

Не трябва да е така, не трябва да сме само статив на ежедневието си! Нека се противопоставим на трескавия начин на живот и да намалим темпото, наслаждавайки се на всичко около нас и на всичко, което ни се случва. В представлението „Идиот“ по Достоевски в Народен Театър Иван Вазов Ованес Торосян толкова вдъхновяващо ме беше попитал преди време „ Ти…видя ли дървото пред вас, когато излезе днес?“. Направо останах безмълвна…

Да оставиш животът да минава бавно означава да започнеш да се наслаждаваш на сутрините, вместо да препускаш през банята, кухнята и през вратата. Означава да се наслаждаваш на всичко, което правиш, да цениш моментите навън, да обърнеш внимание какво точно говориш или с какво запълваш времето си – вместо винаги да си свързан с мобилния си телефон, таблет или компютър, вместо постоянно да говориш за работа и задължения. Означава да се съсредоточиш върху това, което правиш в момента, вместо да правиш няколко неща и да не си в нито едно от тях.

Да намалиш темпото е съзнателен избор, може би не винаги лесен, но ни води към оценяване на живота и едно ниво по-нагоре в личностното ни щастие.

  1. Бъди в настоящето. Не е достатъчно да намалиш скоростта – трябва да си осъзнат в това, с което се занимаваш в момента. Когато се хванеш, че мислиш за нещо, което трябва да направиш, или за нещо, което вече се е случило, внимателно се върни в настоящето. Фокусирай се върху сегашния момент. Фокусирай се върху действията си, средата си, хората около теб. Трябва практика, но е от съществено значение за времето, което ще прекараш на този свят.
  2. Прави по-малко. Трудно е да намалиш предавката, когато се опитваш да правиш хиляди неща наведнъж. Вместо това направи съзнателния избор да се нагърбиш с по-малко задачи. Фокусирай се върху наистина важните неща, приоритизирай списъка и започни от номер 1. Остави време между задачите и срещите, за да може денят ти да минава в по-спокойно темпо.
  3. 10 правила как да намалите темпото и да се насладите на животаИзключи. Не бъди винаги онлайн. Изключи мобилния. Света няма да рухне, ако не си винаги на линия. Ако работиш на компютър, намирай моменти, в които да го изключиш и да се фокусираш върху други неща. Винаги да сме свързани с мобилните  устройства или компютрите, означава, че сме непрекъснато подвластни на постъпващата информация, ние сме в ръцете на исканията от страна на другите. Трудно е да намалиш темпото на живот, ако постоянно проверяваш новите съобщения в What`s app, Viber, Messenger, email, Instagram и т.н.
  4. Фокусирай се върху хората. Много често ние прекарваме време с приятели или семейство, или се срещаме с колеги, но не сме наистина с тях. Говорим с тях, но сме разсеяни от мобилни устройства или каквато техника имаме около нас. Там сме, но както се казва „главата ни е другаде“. Слушаме, но реално мислим за себе си и за това, което искаме да кажем. Никой от нас не е имунизиран от това, но със съзнателни усилия можем да се изключим от заобикалящия ни свят и да се включим в настоящия момент. Малко време със приятели или семейство може да ни отведе надалеч – доста по-ползотворно използване на времето! Нека наистина осъществим контакт с хората около нас, отколкото просто да присъстваме до тях!

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота5.Ценете природата. Много от нас се затварят в домовете, офисите, колите през повечето време и рядко отделят време да излязат навън. И често, когато сме навън, говорим или „прецъкваме“ телефоните  ( сега ще кажете стига с тези телефони, но си е така! Пристрастени сме към тях и това е проблем!). Вместо това можем да се насладим на времето навън, изучавайки околната среда – да поемем дълбоко въздух, да  наблюдаваме зеленината или шума на водата. Казвам, ако имаме възможност, защото не навсякъде е редно да поемаме дълбоко въздух;), но пък на много места има зеленина и природа. Няма да ви разказвам какво усмивка може да предизвика едно цъфнало пролетно дърво в мен! А такива има навсякъде по това време на годината.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

 

Правете упражнения навън, когато имате тази възможност, или просто си изберете физическа дейност като разходки в парка, еко пътеки, колоездене, каране на ролери, федърбал, тенис на маса и така нататък. Усетете полъха на вятъра, водата, земята…опитайте се да го правите ежедневно или поне 1-2 пъти седмично за начало. Правете го за вас и за хората около вас.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Яжте по-бавно. Вместо да пълните стомаха си с храна възможно най-бързо, се стремете да се наслаждавате на това, което слагате в устата си. Обръщайте внимание на всяка хапка. Изучавайте вида и вкуса на храната. Да ядеш бавно има двойна полза – прави ви сити от по-малко, а храната е по-вкусна. Също така бихме ви препоръчали да ядете по-истинска храна. И сега идва редовният коментар „ Не мога да ям бавно, аз така си ям“ и т.н… Спомнете си какво е последното ви голямо постижение, с което се гордеете и което ви отне много усилия. И сега го съпоставете с това да ядете по-бавно. Кое е по-трудно и по-невъзможно?

Не е въпрос на диета да се храниш спокойно. Стига! Всичко от тази храна се попива от вашите органи и проличава на вашата коса, кожа, очи, нокти, зъби… Не е трудно поне веднъж да прескочих храната в пакетче, пърженото, тоновете тесто, които поглъщаме всеки ден, прекрасната бяла захар. Четете етикетите на това, което ядете. Интересувайте се какво означава „без глутен“, „с ниско съдържание на мазнини“, „без захар“. Много често това е за сметка на нещо друго също така вредно за нас, или пък изобщо не е подходящо за нашата диета ( нека се уточним, че диета е режим на хранене, а не на слабеене).

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Карайте по-бавно. Бързото каране е навик в забързаното ежедневие, но също така е виновник за много пътни инциденти, стрес, изразходвано гориво. Много се нервирам когато някой ми дава зор и ме псува, а аз карам по правилник и с позволена скорост. Не знам защо карането с 80+ градско се е превърнало в нещо нормално.

Вместо това се опитайте да си създадете навик да карате по-бавно. Направете го време, в което си правите равносметка за живота си, и нещата, през които преминавате. Карането ще е много по-приятно и сигурно. А също така и разходът на гориво ще падне значително!

  1. Намирайте удоволствие във всичко, което правите. Доста се препокрива с това да живеете в настоящето, но е с една стъпка по-нагоре. С каквото и да сте се захванали, намирайте удоволствие и позитивизъм във всичко. Може да е много досадно сега, но пък може да има някаква полза за вас. За някои е досадно да мият чинии например. И го претупват набързо набързо. Но защо пък да не се успокоим и да се насладим на водата, на чистотата, на аромата на препарата. Аз обичам да мия чинии, за това инвестирам в препарата за миене да е нежен за ръцете, да има нестандартен аромат. Луда работа да, но защо да не си направиш кеф с нещо толкова елементарно. Опитайте се да откриете хубавото във всичко. Резултатът е за вас. Грижете се за себе си.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

  1. Една задача в конкретния момент! Фокусирайте се върху една задача точно сега. Когато усетите, че трябва да смените, спрете за няколко секунди, поемете дъх и се захванете.
  2. Дишайте. Когато се усетите, че сте се форсирали отново и стресът ви пали ушите, направете една пауза и вдишайте дълбоко. Хайде още веднъж. Усетете, вдишвайте спокойствие и издишвайте стрес и напрежение (тактика за медитация;)) Чрез пълно фокусиране върху дишането, се довеждате в настоящето отново и забавяте темпото.

10 правила как да намалите темпото и да се насладите на живота

Със сигурност при първото прочитане на споментате съвети ще последва едно стандарно отрицание „дъра бъра“, но какво губите, ако просто опитате. Ние наистина рядко си даваме сметка как лети времето буквално покрай нас, като просто се опитваме да се включим в неговия път. Ще се събудите утре и ще осъзнаете, че сънят ви е бил 10-20-30 години и… то си мина.

So enjoy little things and enjoy your life now! 😉

За вас преведе и доокраси Петя.

Вдъхновител:  http://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/

No Comments Yet.

Leave a comment