ДРЕХИ С ПОСЛАНИЕ / FLASH MOB

На 16 юли в Южен парк организирахме импровизиран флаш моб с дрехи, които имаха послание към всеки минувач. Подбрахме готини дрешки, сложихме им тагове с послание и ги закачихме по клоните на дърветата. Хората минаваха покрай тях и недоумяваха какво точно се случва. Много от тях не посмяха да вземат дрехи, просто защото не са свикнали да получават без да дават. Мястото не бе случайно подбрано, искахме да кажем на всички, че когато пазаруваме с разум и по необходимост, ние всъщност се грижим за природата, защото по този начин се борим със свръх производството. Затова все по-често ще чувате от нас думи като “устойчива мода”, “бавна мода” и т.н.

Всяка дреха имаше таг с с надпис – нейната лична история. Послание, което искат да бъде отправено към хората. Всеки имаше възможност да прочете написаната история и ако я почувства близо до себе си можеше да вземе дрехата. Ето и част от техните истории.

Това, което целяхме, е да внушим на хората, че дрехите не са просто парче ненужен плат, който носим по необходимост, а че всяка дреха е жив организъм. Тя има памет и свой живот. Цента ни е следващият път, когато решиш да захвърлиш дадена дреха, да се замислиш дали няма друг, по-добър изход за нея. Например, да я дариш на някого в нужда, да я украсиш с някакъв аксесоар, за да я освежиш или просто я донеси на нашите събития и я размени за друга, която отново да обичаш.

Хората бяха щастливи от факта, че се прибират с нова дрешка, а ние, че и е вдъхнат нов живот и тя продължава своя път…

Снимки: Captured Moments by V и Елена Дечкова

Видеото подготвиха от LOOP STUDIO