Капсулен гардероб – пътят към успеха на модерния човек

Ключовото послание на капсулния гардероб е „да имаш повече с по-малко“ – повече място в гардероба, повече време за важните неща, повече спестени пари.

Какво е капсулен гардероб?

Когато говорим за мода и стил, е трудно да възприемем, че те могат да са синоним и на практичност. Всъщност може.

Всичко започва през 70-те със Сузи Фокс, собственичка на моден бутик в Лондон – „Wardrobe”. Тя въвежда капсулния гардероб като колекция от няколко ключови артикула дрехи, които никога не излизат от мода – поли, панталони, палта. По-късно идеята й се полуляризира от Дона Карън и капсулната й колекция през 1985 г.

Днес модерният капсулен гардероб се определя като набор от около 26 базови дрехи и аксесоари, които могат да бъдат разнообразно съчетани в подходящ аутфит за всеки повод.

Обикновено на човек му е нужна по една такава базова колекция за всеки сезон. Или всяко съчетание от средно 26 артикула (дрехи, обувки и чанти) за всеки 3 месеца през годината.

Кой го използва?

Тази нова мода, която както видяхме не е никак нова, стана особено популярна покрай успешни личности като Марк Зукърбърг, Барак Обама и Стив Джобс. Те споделят мнението, че носейки едни и същи дрехи всеки ден, всъщност си спестяват време и енергия, които влагат във вземането на по-важни решения.

Разбира се, за много от нас „Какво да облеча днес?“ е не по-малко важно решение. С капсулния гардероб обаче, лесно можем да си спестим сутрешния стрес, защото вече имаме готов аутфит. Така бързо ще се приготвиш за работа, среща или училище и ще можеш да се съсредоточиш върху задачите си през деня, и докато се усетиш си станал следващия Марк.

В никакъв случай обаче капсулната мода не трябва да се бърка с обличането неглиже (или липсата на грижа към дрехите).

Неслучайно поговорката гласи, че „по дрехите посрещат…“ . Все пак начинът, по който се обличаме говори много за нас самите, особено при първа среща. Нека не забравяме, че „Стилът е прост начин да изразим сложни неща“ (Жан Кокто) и оформяйки базовия си гардероб, ние оформяме стила си.

Как да си направиш капсулна колекция?

За да постигнеш перфектния капсулен стил за следващите три месеца, първо си направи списък с най-често носените от теб базови дрехи, обувки и чанти. Например: пола, рокля, панталон, джинси, риза, топ и т.н.

След това определи броя на всяка от тях според ежедневните ти нужди. Например: 3 рокли – една за ежедневни събития, една за официални и една универсална за двата случая. Правилото на 3-те може да бъде използвано за всеки аутфит.

Така като обобщиш накрая, ще имаш списък от 1 до 3 модела за всеки артикул.

Ето как изглежда примерен списък за летния сезон:

 1. Официална чанта
 2. Парти чанта
 3. Ежедневна чанта
 4. Плажна чанта
 5. Официална рокля
 6. Лятна рокля
 7. Офис рокля
 8. Черна официална пола
 9. Тюлена парти пола
 10. Джинси
 11. Бял панталон
 12. Черен панталон
 13. Гащеризон с цветен принт
 14. Официална риза
 15. Спортна риза
 16. Официален топ
 17. Кежуал топ
 18. Официално сако
 19. Спортно-елегантно сако
 20. Жилетка за хладните вечери
 21. Бански
 22. Официални сандали с токчета
 23. Ежедневни сандали с платформа/равна подметка
 24. Затворени официални обувки с токчета
 25. Ежедневни/спортни обувки
 26. Джапанки

= 26 базови артикула за твоя нов капсулен гардероб.

Това е само примерен списък, който ще те насочи накъде да развихриш въображението си според собствения си моден вкус. Препоръката е “keep it simple”, т.е. избери цветове и модели, които да могат да бъдат съчетавани по между си.

В основата на капсулната мода е минимализмът в гардероба в полза на повече свободно време, по-малко похарчени пари за дрехи и по-малко сутрешен стрес. А ако се чудиш какво да правиш с излишните дрехи, след като ревизираш гардероба си, научи как можеш да спечелиш от тях.

АВТОР: Катя Делипавлова

No Comments Yet.

Leave a comment