Устойчива мода/ устойчив начин на живот – тренд или философия?

Планетата “страда”. Негативният ефект от промените в климата се наблюдава на много места- Големият бариерен риф загива, ледниците се топят, на север снегът намалява, а на юг настават все по – големи суши. Поставена на командно дишане, околната среда реанимира и ние сме единствените, които можем да й окажем първа помощ , за да ни има и нас.

В днешно време все повече се обръщаме към здравословния лайфстайл- от това какво ядем до това какво спортуваме и с какво обличаме не само телата ни, но и собствената ни идентичност- от изгрев до залез между тактовете на забързания ритъм на живот, все повече задействаме механизма на съзнанието ни и го насочваме към идеята не само красотата, но и ние самите да спасим света.

Но какво всъщност е съзнанието? През последните години употребата на понятието “съзнание” е толкова преекспонирано от блоговете, списанията за красота и сайтовете, че днес първата ни асоциация, когато чуем думата “съзнание”, е йога, медитация, кристални терапии, постигане на съвършеното Аз. Всъщност, като едно от основните понятия във философията, социологията и психологията, съзнанието може да се свързва и с начина на живот на човека в хармония с околната среда, с яснотата му, че неговите действия рефлектират върху нея и, че като част от тази планета, той трябва да допринесе за съществуването й.

Модната индустрия е известна като един от най – големите замърсители на планетата. Според Detox кампания на Грийнпийс най – малко 8000 хил. химикали биват използвани за превръщането на суровините в дрехи, а все по- разпространената т.нар. “бърза мода” се произвежда в третия свят, където стотици служители биват ежедневно експлоатирани. За това модата, като жив организъм, все повече насочва съзнанието си към това да бъде част от решението, а не проблемът.

eco_stylequote1

Така се повявява устойчивата мода- като резултат от личната ( и едновременно общо изповядана) философия за любовта към природата чрез дрехите. В действителност обаче не са много хората, които са наясно какво наистина означава “устойчива мода”. На първо място тя е едно огромно предизвикателство,  вдъхновено от използването на органично отгледани и рециклирани материали при направата на облекла. Едва през последните години в модната индустрия и шивашките фабрики започнаха да се задават въпроси за произхода, преработката на материите, поддръжката им и тяхното бъдеще (или липсата на такова) след като си вземат сбогом с гардероба ни.

Повечето обувки и чанти на пазара са направени от животинска кожа, но съзнателните потребители знаят, че трябва да пазим всички живи същества, особено когато за удовлетворяване на модните ни прищявки се заплаща с живота на някое невинно създание. За щастие съществуват т.нар. “веган аксесоари” от нетоксична пластмаса, мед и др. И, ако някой не може да живее без кожа или козина, то винтидж предложенията са многобройни и са винаги по – добрата алтернатива.

Феновете на устойчивата мода обикновено търсят дрехи, за чиято изработка са използвани устойчиви материали като органична коприна, коноп, рециклиран лен, органичен памук, както и други иновативни материали- мънисто и кристали, изработени от рециклирано стъкло.

Модни брандове, обърнати към устойчивия дизайн, като Nike, Puma, Adidas и още от едни от най – големите създатели на облекла и обувки се обединиха в изповядването на философията за екологично производство чрез споразумение, с което до края на 2020г. в максимална степен ще съсредоточат усилията си да сведат до 0% вредното влияние от дейността си върху хората и планетата. Сред мерките, които предприемат, са: обучение на квалифицирани кадри, нови механизми на производство, проследяване изготвянето на продуктите от плантациите до бутиците, употреба на торбички от рециклирани материали, пестене на вода и т.н. Чрез рециклирането на полиестерни фибри се произвеждат тъкани от мека вълна до шифон, а модната компания Patagonia дава чудесен пример как от пластмасови бутилки вече повече от 20 години могат да се създадат страхотни меки платове.

plastic-bottle-and-bottle-caps-dress

Така например и шведският бранд H&M се осланя на философията да предлага качествени продукти на клиентите си, следвайки страстта си към опазването на околната среда. В колекциите си известната марка използва органичен памук, лен, а пластмасата- за направата на аксесоари, торбички и др. Среща се и “устойчива кожа”, идваща от органични ферми и животни, отгледани за производство на месо. Самото оцветяване на кожата става чрез естествени продукти, каквито са растителните екстракти и дървесната кора.

Лиоселът, който се добива от целулозата на определен вид дървета, които растат изключително бързо, е включен в продуктите. Използвани са два вида лиосел- TENCEL®  – мека, олекотена форма на лиосел, изработена от FSC™- сертифициран евкалипт, и MONOCEL® – същата материя като TENCEL®, но изработен от FSC™- сертифициран бамбук. Шведската компания използва и иновативния материал Denimite, създаден чрез рециклирането на стар деним.

Все по – голяма популярност на Запад придобива т.нар. up-cycling, който добавя стойност на вече използвани дрехи и аксесоари. Във Великобритания например някои дизайнери използват останалата от сьомгата кожа за изработка на бански костюми. Други модни фирми изкупуват неупотребени парчета плат и им вдъхват нов живот, като ги превръщат в колекция рокли от тренда color block – големи цветни ивици, зашити една към друга. Няма никакво съмнение- все повече еко тенденциите ще повлияват на търсенето на “устойчивите почитатели”, които ще предпочетат красиви дизайнерски неща, произведени с минимални последствия за природата, но достатъчно качествени, за да изразят характера им.

spring2012_colorblocking

Модерно е да сме еко. Но освен в крак с модата, така сме и една крачка по – близо до това да бъдем достойни представители на homo sapiens. Устойчивата мода е много повече от мода. Тя е философия на съзнанието. Тя е възпитание на добрия вкус към дрехата и на любовта към нас самите, а оттам и на тази към света. Устойчивата мода ни кара да мислим разделно. Тя е цивилизация на отношението ни към планетата и пътят наобратно от боклука до закачалката. Тя е в нас. Само трябва да й се отдадем.

Автор: Татяна Стоянова

E: titeto23@gmail.com

FB: Tatyana StoyaNova


Запознахме се с това романтично момиче, Татяна по време на последното ни събитие за размяна на дрехи Въртидрешка. Прочетохме статията й, която тя написа за нас и решихме: трябва да продължим това запознанство в някаква посока… И ето, че тя намери своя смисъл: Татяна е нашият нов гост-автор в блога. 

“Аз съм едно морско момиче, което обича да пише поезия, свири любителски на китара, обича ягоди, да общува с красиви души,  да се слива с природата, както и с всяка форма на изкуството. Вярвам, че и някога съм била мъж.”

Татяна Стоянова

 

No Comments Yet.

Leave a comment