НАПРАВИ СИ БИРА ООД !

Кои са “Направи си Бира ООД”  ?

Ние сме Робърт и Любка Хенри – младо семейство, което от скоро взе твърдото решение да се установи да живее в Българи. Занимаваме се с множество различни креативни проекти: Той с интериорен дизайн, бизнес мениджмънт, кафе,  обучение, дегустации; Тя с графичен дизайн, дигитален маркетинг, мода и блогърство. А сега сме обeдинили усилия в създаването на първия в България магазин с класна стая за домашна жива бира.

Къде попаднахта на откритие ? Казвате: от различни кътчета на света… Разкажете ни.

Всичко започна преди 4-5 години, когато за рождения ден на Робърт аз ( Любка ) му подарих стартов пакет за домашна бира. Тъй като той разбира от технологии на производството, варене вкусове… много се вдъхнови и започна да експериментира с всякакви видове бира. Двамата сме пътували в над 50 страни взети заедно и, разбира се, сме дегустирали местната бира на всяка спирка. Както повечето микро пивовари, и ние започнахме от малки премерени дози с малцов екстракт и постепенно хобито ни прерастна в истинска страст.

В един момент всичките ни приятели и съседи в Лондон започнаха да се отбиват у нас уж случайно, за да дегустират каква жива бира има в хладилника ни. Веднъж, по време на парти у дома, толкова им хареса бирата, която бяхме направили, че гостите дори искаха да си я купят. Тогава решихме че е време да се захванем сериозно с бира !

дегустация в Любляна

 

Как се зароди мечтата Ви да създадете достъпност до това изкуство ? Споделете сега за какво мечтаете.

Като пътувахме до България, носехме по някоя бутилка на приятелите ни тук и винаги получавайхме един и същи коментар: “Тази бира е невероятна ! Такава няма тук !” Така преди две години решихме че е време да донесем това изкуство и да го направим достъпно и в България. Създадохме онлайн магазин Направи си бира.

Идеята, че можеш да правиш жива бира вкъщи, предизвика интерес сред доста хора, но пък се оказа малко сложно като за първи път и често наши клиенти ни викаха в домовете си, за да им показваме как става. В същото време ние вече обмисляхме да се преместим да живеем в България за постоянно и така се стигна до изграждането на специализиран магазин с класна стая. В момента подготвяме всичко и голямото ни откриване ще бъде в Стара Загора през месец май. Подготвили сме 1000 бутилки с жива бира за дегустация, а за дата – най добре следете Фейсбук страницата ни.

Как се прави бира вкъщи ?

Когато се прави бира в малки количества, а не в големи масови мащаби, всичко е много лесно и екологично. Нужни са точно 5 съставки : чиста вода, захар, бирени дрожди, малц и хмел. От себе си човек трябва само да добави любов и търпение. Човек може сам да добива малц, но процесът е доста трудоемък, а и изисква голямо оборудване, което не всеки може да си позволи. Затова в момента сме фокусирали усилия в доставянето на готов малцов екстракт с хмел, изработен специално за нас в България в едни от най добрите пивоварни в Англия.

Ферментация на жива бира в домашни условия

Ферментация на жива бира в домашни условия

Къде другаде можем да реализираме това изкуство ?

Хубавото на нашата техноогия е, че човек може да си прави жива бира в малки и добре премерени дози навсякъде, където му е удобно – в кухнята, гаража, хола… Веднъж научил се, не само, че ще постига идеален вкус всеки път, но майсторът може да се впусне в експерименти и да опознае необятния свят на бирата – пилзнер, лагер, битер, ейл, стаут… а дори и сайдер !

Разкрийте своите малки тайни за добър вкус. Споделете оригинална рецепта с нас.

Най добрият начин да разберете е като ни посетите на място в Стара Загора, когато отворим врати на работилницата ни през май. Само ще издадем, че една от любимите ни рецепти за бира е Тъмно английско пиво с вкус на боровинка и шоколад !

откриване

 

Какво мислите за инициативата „ Empty Your Wardrobe” ?

Чудесна инициатива ! На нас много ни напомня на онези временни Винтидж базари, които изникват на всевъзможни места из Лондон – Brick Lane, Hackney Wick, Shoreditch, Borough Market… В това консуматорско време, в което живеем, всяка еко приятелска инициатива е добре дошла. Възможността да разчистим гардеробите и да дадем втори живот на дрехите, е  прекрасна, особено, когато е съпроводена със запознанството с готини хора.

И…хайде на по бира, в парка! Наздраве!

CONTACTS:

W: www.napravisibira.com

FB: Направи си бира ООД

No Comments Yet.

Leave a comment