МОДЕТЕКА. КУПИ-НАЕМИ-ПРОДАЙ!

Чисто любопитство ни заведе при тях – две креативни дами, изпълнени с оптимизъм и много хъс за един по-добър свят. Ана и Мартина са две съученички, които  след като се връщат в България, се срещат случайно, докато разхождат децата си из парковете. Ана  е завършила Изкуствознание във Виенския университет. Вярва в красивите неща и ги създава с внимание към детайла. Вдъхновяват я плетивата и шивачеството.

Мартина е завършила Комуникации, Английска и Испанска Филология към Рейнският  Фридрих-Вилхелмов университет Бон, Германия. Живяла е още в Южна Африка,и Испания. Обича планината и най-вече да пътува спонтанно и без голяма организация.

Двете създават Модетека  – първата библиотека за дрехи за България, която отваря врати през месец май 2016 г в гр София. Посетихме ги в уютния им магазин, за да разгледаме част от подбраната им дамска конфекция и да научим повече за техния проект.

Ето и какво ни споделиха:

Кой стои зад името „ МОДЕТЕКА“ ?

M: Зад Модетека стоят две съученички: Мартина  и Ани. Срещнахме се отново след като завършихме висшето си образование съответно в Бон и Виена. По време на второто ни майчинство, ни идва идеята да създадем първата библиотека за дрехи в България.

 

Как измислихте бранда ?

M: Минахме през най-различни идеи, като търсехме комбинация, която да звучи добре на български и да съдържа думите мода + библиотека. Така стигнахме до Модетека.

Защо „ Гардероб без край“ ?

M: Част от концепцията ни е отдаването на дрехи под наем. Ако станете абонати на Модетека, имате възможност всеки ден да бъдете с нов тоалет, без да е необходимо да изкупите магазините за дрехи или да търсите начин да разширите гардероба си в къщи, за да можете да поберете новите попълнения. Накратко, имате безкраен гардероб на разположение, който ние поддържаме и съхраняваме за вас.

Купи, наеми, продай – разкажете ни повече за вашия модел.

M: Въвеждаме един нов модел за пазаруване В България, който е доста популярен вече по света, така нареченият: crosstraiding. В Модетека можете да закупите дрехи, както и да оставите ваши за продан.

Когато дадена дрешка се продаде, ние ви изплащаме 40% от пазарната цена.  Ако в рамките на два месеца дрешката не си е намерила нов собственик, ви я връщаме. Това е един прекрасен начин да поддържате гардероба си  свеж, но не и да го препълвате. Най-интересна е опцията за взимане на дрехи под наем. Повече подробности при какви условия приемаме дрехи можете да намерите на стрницата ни в графата “Вашите дрехи при нас”.

DSC_7258

Какво Ви подтикна да се захванете с тази идея и да я разработите ?

M: Създадохме Модетека за всеки, който обича модата и се наслаждава да я изживява без да я притежава. На всички ни е омръзнало да висим пред препълнения гардероб и да нямаме какво да облечем, но ни отблъсква тази ненужна консумация, на която ставаме свидетели в последните години. Приветстваме новото и ни е грижа за бъдещето на нашия свят. Споделяме идеята, че да си в крак с модата може да върви ръка за ръка с това да живееш в крак с природата.

Разбрахме, че МОДЕТЕКА от 3 месеца се помещава на ъгъла на Ангел Кънчев и Парчевич в гр. София. Какво е вашето мнение относно съществуването на off-line магазините? Има ли потребителя нужда от тях или все повече той се ориентира към пазаруване on-line?

M: И двете определено сме на мнение, че най-хубаво е една дреха да може да бъде премерена и пипната, преди да се купи. Но и ние пазаруваме честно онлайн, а и искаме нашата идея да достигне повече хора в България, които нямат възможност да ни посетят лично. Двете неща трябва да съществуват заедно и да се допълват взаимно.

modeteka

Информирахме се, че при вас може да си направим АБОНАМЕНТ. Какво представлява точно тази услуга?

M: Ако някой иска да стане абонат на Модетека, трябва да дойде в магазина ни. Ние ще издадем абонаментна карта, с която ще има достъп до целия ни асортимент. Абонаментът ви дава опцията да взимате до 3 артикула на месец, които можете да подменяте с други 3, колкото пъти поискате, в рамките на текущия месец. Така ще разполагате с безкраен гардероб, без да ви омръзва или да ви затрупва.

При нас ще намерите подходящи модели както за конкретен повод – официална вечеря, служебно събитие или сватба, но също така и за следващото парти с приятели. Ние полагаме много сериозни усилия, за да поддържаме колекция от висококачествени и уникални дрехи. Затова сме капризни и подбираме само стилни и качествени артикули.

Това са и цените: За 1 месец – 35 лева. 3 месеца – 95 лв. 6 месеца – 180 лв. 1 година – 340 лв.

Поздравления за интериора на вашето магазинче ! Кой се погрижи за него ?

Радваме се, че ви хареса при нас! Специалните благодарности са отправени към Калина Димова от INDUSTRIA, която се погрижи за цялостния дизайн на бранда (магазина, страницата, логото).

DSC_7251 DSC_7248

Какво да очакваме от вас в близките месеци? А в по-далечните? 😉

В момента времето ни е изцяло посветено на онлайн магазина. Желанието ни е да намираме нови собственици на колкото се може повече дрешки, които клиентите носят при нас. Едновременно искаме главната идея на Модетека да достигне до повече хора и да се радваме на много нови абонати, защото според нас бъдещето е в споделянето.

В по-далечно бъдеще обмисляме идеята да създадем Модетека за мъже.

Има ли успех това начинание в България ? Как се възприема ?

Засега може да се каже, че идеята се възприема с ентусиазъм, като най-вече идват много дами, които ни оставят дрехи да се продават.  Концепцията за дрехи под наем е малко по-трудна за възприемане от българската публика, но вече имаме редовни абонати, които са особено специални за нас.

Какво Ви мотивира да продължите напред и да сте така креативни ?

Най-вече доволните клиенти. Разчитаме на тяхното съдействие и критика, за да можем да продължим да развиваме нашата инициатива в правилната посока.

DSC_7256 DSC_7260

Какво мислите за нашата инициатива „Empty Your Wardrobe”?

Посетихме последните ви две събития и сме очаровани, както от самата идея, така и от изключителната организация и иновация. С огромно удоволствие ще  участваме на следващото ви събитие през Октомври, където гостите ще имат възможност да си изберат и вземат част от колекцията на Модетека вкъщи.

MODETEKA ще участват с цял щендер дрехи, които свободно може да вземете със себе си на събитието за размяна на дрехи “ВЪРТИДРЕШКА”.

Facebook: MODETEKA

No Comments Yet.

Leave a comment